Myyjiä eniten Alppiharjussa, sovellussuunnittelijoita Lauttasaaressa – HU selvitti millä alueilla eri ammattikunnat Helsingissä asuvat

Työelämä: Siivoojia on eniten Kaarelan peruspiirissä, johtajat suosivat kantakaupunkia, kuten Katajanokkaa.

Alppilassa asuvan Heidi Ylikorkalan kotikaupunginosassa on suhteellisesti eniten myyjiä. Ylikorkala itse työskentelee it-konsulttina Kampissa. Kamppi puolestaan on kaupunginosa, missä on eniten johtajia koko Helsingissä. Johanna Erjonsalo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Alppilalainen Heidi Ylikorkala, 37, asuu kaupunginosassa, mistä ei myyjiä puutu. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastojen mukaan Alppiharjussa asuvista työllisistä peräti noin 6 prosenttia on ammatiltaan myyjiä.

Osuus on kaupungin korkein. Lähes vastaavaan yltää viereinen Kallion kaupunginosa.

Ylikorkala itse työskentelee it-konsulttina Kampissa. Kampinmalmin peruspiirin alueella hänellä on runsaasti saman alan kollegoita.

– Itse asiassa monet it-alan työkavereistani asuvat Kampissa ja muualla keskustan alueella. Ehkä juuri lyhyet työmatkat ovat ratkaisseet asuinpaikan, Ylikorkala arvelee.

Tähän kaupunginosaan syntyi 40-vuotiaiden keskittymä Helsingissä, eikä muutto pois käy edes mielessä – "Pieni kauhu, että istuisi ruuhka-aikana autossa"

Helsingin Uutiset selvitti tilastojen pohjalta, miten eri ammattikuntien edustajat jakautuvat peruspiireittäin Helsingissä.

Esimerkiksi Kluuvissa, Kruununhaassa tai Katajanokalla asuvista työllisistä noin joka 10:s on ammatiltaan johtaja, kun taas koko kaupungin keskiarvo on vain 5 prosenttia.

Siivoojat asuvat siellä, missä on edullisia vuokra-asuntoja.

Myös Kulosaari ja Länsi-Pakila ovat johtajien suosimia asuinpaikkoja, mutta jakomäkeläisistä työssäkäyvistä on johtajia vain 1 prosentti.

Laitos- ja toimistosiivoojat asuvat todennäköisimmin Mellunkylässä (6,4 %) tai Kaarelan (4,7 %) ja Pukinmäen peruspiireissä (4,3 %).

Kuljetusalan työntekijöitä on suhteellisesti eniten Jakomäessä, jossa heitä on työllisistä vähän yli 6 prosenttia. Kuljettajien asuinpaikkoina korostuvat myös Mellunkylä ja Myllypuro.

Kalliossa asuva Anna-Julia Pekkanen työskentelee ravintola-alalla muun muassa Herttoniemessä. Johanna Erjonsalo

Helsingin kaupungin yliaktuaari Minna Salorinne tietää, mistä erot johtuvat.

– Esimerkiksi myyjiä asuu runsaasti juuri Kalliossa ja Alppilassa, koska heistä monet ovat varsin nuoria ja heillä on varaa asua etupäässä vain pienissä asunnoissa.

– Kalliossa ja Alppilassa on sopivasti juuri tällaisia vuokra-asuntoja, Salorinne kertoo.

Hänen mukaansa sama koskee myös muita matalapalkka-alojen työntekijöitä.

– Siivoojista yhä useampi on ulkomaalaistaustainen ja he asuvat usein kohtuuhintaisimilla alueilla. Näitä asuntoja on muun muassa Kannelmäessä.

Kannelmäki on osa Kaarelan peruspiiriä.

HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

Hieman yli kolme neljäsosaa helsinkiläisistä työskentelee omassa kotikaupungissaan. Eniten pendelöidään Espooseen ja Vantaalle, mutta myös kauemmas. Työmatkat voivat muodostua pitkiksikin.

Kuljetusala on tyypillisesti varsin liikkuva ammattiala, niinpä pendelöinti kodin ja työpaikan välillä on tavallista yleisempää.

– Esimerkiksi Itä-Helsingissä asuvien kuljettajien työpaikka voi sijaita Helsinki-Vantaan lentoasemalla tai muualla Vantaan logistiikka-alueilla, Salorinne arvioi.

Salorinteen mukaan lähimpänä omaa työpaikkaa asutaan Helsingin kantakaupungissa. Heillä on myös keskimääräistä korkeampi tulotaso.

Uusien kaupunginosien – vaikkapa Jätkäsaaren ja Kruunuvuorenrannan – asukaskanta muuttuu nopeasti.

– Uusiin kaupunginosiin muuttavista monilla on korkean tulotason ammatti, Salorinne kertoo.

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

Helsingin kaupunki seuraa eri ammattien edustajien ja työpaikkojen sijoittumista eri peruspiireihin suunnittelutyönsä tukena.

– Nämä tiedot muuttuvat suhteellisen hitaasti, mutta ne ovat silti tärkeitä, kun suunnitellaan toimitila- ja liikenneratkaisuja tai paikallisia palveluita, Salorinne muistuttaa.

Myös suuret kaupparyhmät tutkivat eri kaupunginosissa asuvien helsinkiläisten ammattitietoja, kun ne suunnittelevat esimerkiksi uusien lähikauppojen sijoittamista kaupunkiin.

Näillä Helsingin asuinalueilla rikokset lisääntyivät viime vuonna eniten – Poliisin kotihälytyksissä korostuvat tietyntyyppiset keikat

Miksi Lauttasaaressa ei ole Hekan vuokra-asuntoja? – tässä selitys

Täällä eri alojen ammattilaiset asuvat

Opettajat viihtyvät Oulunkylässä

Johtajat: Kulosaari, Vironniemi, Länsi-Pakila.

Opettajat: Vanhakaupunki, Oulunkylä, Länsi-Pakila.

Näyttelijät: Kallio, Alppiharju, Vanhakaupunki.

Sotilaat: Laajasalo, Kulosaari, Vironniemi.

Sairaanhoitajat: Haaga, Pasila, Munkkiniemi.

Myyjät: Alppiharju, Kallio, Vartiokylä.

Rakennustyöntekijät: Mellunkylä, Myllypuro, Vartiokylä.

Kahvilamyyjät: Kallio, Alppiharju, Jakomäki.

Keittiöapulaiset: Mellunkylä, Pukinmäki, Jakomäki.

Sovellussuunnittelijat: Lauttasaari, Kallio, Pasila

Lähde: Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto peruspiireittäin Helsingissä.

Pitäisikö kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta Helsingissä lisätä? – Näin vastaavat ehdokkaat: "Miksi joillekin asunnon tulisi olla halvempi kuin toiselle"

"Kyllähän tämä ansaitsisi oman postinumeron" – hienostoalue haluaa tehdä eroa Itäkeskukseen, pelkona nimby-leima

Margarita Helsinki, 36, joutuu huomauttamaan, että kyse on sukunimestä – "Tämännimisenä miettii tarkkaan, onko järkeä muuttaa esimerkiksi Vantaalle"

Onni potkaisi Saritan, 37, perhettä upouudella asuinalueella Helsingissä – "Jonossa 20 ihmistä, se on suututtanut"

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut