"Lasten määrän pudotus Nurmijärvi-ilmiössä oli meillekin yllätys" – Yli 40 vuotta Helsingin kaupungilla työskennellyt Pekka Vuori liputtaa faktatiedon puolesta

Asiantuntija: Kaupungille yli 40 vuoden työuran tehnyt Pekka Vuori on muun muassa kiertänyt Helsingin kerrostalopihat.

Väestöasiantuntija Pekka Vuori uskoo, että Helsingin väestönkehityksessä palataan kasvuun. Alkuvuonna uutisoitiin asukkaita muuttaneen pois jo ennätykselisen paljon. Arkisto/Päivi Tuovinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

"Valhe, emävalhe, tilasto" kuuluu vanha hokema.

Yli 40 vuotta tilastojen parissa kaupungilla työskennellyt Pekka Vuori tunnistaa sanonnan.

– Sillä tavalla se pitää paikkansa, että on monta mahdollisuutta hyväksikäyttää tilastoja oman näkemyksensä tueksi.

Tulkintaan vaikuttaa muun muassa se, mitä tietoja tilastosta valitsee ja mitä jättää pois, sekä miltä ajanjaksolta tilastoa tarkastellaan.

– Tilastolla ikään kuin saadaan legitimiteetti, että tämä on objektiivista tietoa, jota tarjotaan.

– Siksi onkin tärkeää, että lähteet näytetään ja ne ovat löydettävissä, Vuori jatkaa.

Avoin data eli verkosta vapaasti kaikkien saatavissa oleva tilastotieto on helpottanut huomattavasti lähteiden löytämistä.

Pitäisikö kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta Helsingissä lisätä? – Näin vastaavat ehdokkaat: "Miksi joillekin asunnon tulisi olla halvempi kuin toiselle"

Vuori on virallisesti jo eläkkeellä järjestelmäpäällikön tehtävästään, mutta työskentelee edelleen kaupunginkanslian kaupunkitietokeskuksessa väestöasiantuntijana.

– Syyskuun loppuun asti, kun ensi vuonna täytän 70, Vuori täsmentää.

Vuori aloitti 1979 kaupunkisuunnitteluvirastossa tutkimusharjoittelijana.

– Kiersin muun muassa kaikki Helsingin kerrostalopihat. Siinä tulivat alueet tutuiksi, Vuori kertoo.

Tutkimuksessa vertailtiin lasten ympäristöjä eri alueilla Helsingissä – mikä ei olisi huono tutkimuskohde nykyäänkään.

Alueittaisten väestöennusteiden tekemisen Vuori aloitti vuonna 1984. Joskus tilastonikkarillekin eteen tulee yllätyksiä.

– Esimerkiksi lasten määrän pudotus 2000-luvun alun Nurmijärvi-ilmiössä ja toisaalta sitä seurannut nopea väestönkasvun palautuminen olivat sellaisia, että niitä ei pystynyt ennakoimaan.

Helsingistä muutetaan muualle Suomeen jo enemmän kuin Nurmijärvi-ilmiössä – Samaan aikaan asuntoja valmistuu kaupunkiin kiivaasti: "Kyllä ne näyttävät varsin hyvin täyttyvän"

Hieman sama tilanne on tälläkin hetkellä. Uudesta Nurmijärvi-ilmiöstä on ollut jo viitteitä (HU 1.–2.5.), mutta koska koronakriisistä ei ole päästy vielä toipumaan ja työttömyys on Helsingissä korkealla, on Vuoren mukaan vaikea sanoa, kuinka pitkäkestoisesta ilmiöstä on kyse. Pääkaupungissa tultaneen kuitenkin palaamaan väestönkehityksessä kasvuun.

Väestöasiantuntija Pekka Vuori pitää tilastoja kiehtovina: niistä näkee kuinka valtavasti Helsinki on vuosikymmenissä kehittynyt. Niina Vuori

Kaupungin suunnittelua ja kehitystä koskevia keskusteluja tarkasti seuraavan Vuoren näkee toisinaan kommentoimassa some-keskusteluja.

– Siellä saatetaan kaivata viimeisintä tietoa tai sitten esitetään näkemyksiä, mitkä eivät ihan pidä paikkansa.

Vuori tuo keskusteluihin faktaa. Lisäksi hän liputtaa tiedon saatavuuden puolesta.

– On tärkeää tuoda näkyvyyttä sille, että mistä tietoa löytyy, Vuori toteaa.

Helsingin seudun aluesarjoissa löytyy seudullisena yhteistyönä toteutettuja perustilastoja. Tietojen keruulla on Helsingissä pitkät perinteet, sillä Helsingin ensimmäinen tilastollinen vuosikirja ilmestyi jo 1908.

Kävelevää tietopankkia myös pyydetään nimeltä apuun verkon julkisissa keskusteluissa.

– No, minulla on aika laaja kontaktiverkosto, Pekka Vuori naurahtaa.

Tähän kaupunginosaan syntyi 40-vuotiaiden keskittymä Helsingissä, eikä muutto pois käy edes mielessä – "Pieni kauhu, että istuisi ruuhka-aikana autossa"

Kuka?

Pekka Vuori

Eläkkeellä oleva osa-aikainen väestöasiantuntija Helsingin kaupungilla.

Asuu Ruoholahdessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut