Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihminen on muuttunut päkijäastujasta kanta-astujaksi – Kirsi kokeili paljasjalkakenkiä ja huomasi ison muutoksen

Kun Kirsi Ylä-Autio järjesti kymmenkunta vuotta sitten hevosvaelluksia islanninhevosillaan, hän ei käyttänyt hevosilla kenkiä.

– Ajattelin, että rautakenkä ehkäisee kavion luonnollisen toiminnan.

Kolmisen vuotta sitten Ylä-Autio näki videonpätkän, jossa juuri kävelemään oppinut taapero kävelee paljain jaloin. Kun lapsen jalkaan laitettiin kenkä, kävely muuttui haparoivammaksi.

– Siinä vaiheessakin pohdin hetken, mitähän kovat kengät mahtavat tehdä jalkojen normaalille toiminnalle.

Kolmannen oivalluksen hän teki ollessaan Lapissa vaeltamassa.

– Olin ostanut upouudet vaelluskengät, jossa oli vahvasti tuettu nilkka ja kivikova, jäykkä pohja. Ajattelin, että näillä jos kaatuu, vääntyy koko jalka rikki. Alustaan ei ollut minkäänlaista tuntumaa.

Silloin Ylä-Autio päätti toimia. Hän lähti paljasjalkakenkäkaupoille.

– No eihän niitä kolme vuotta sitten kaupoista saanut, ne piti tilata netistä. Siitä hetkestä kun laitoin kengät jalkaani, varpaillani alkoi uusi elämä, Kirsi Ylä-Autio hengähtää.

Paljasjalkakenkä on erittäin elastinen jalkine, jonka pohjassa ei ole kantaa, eikä vaimentavia kerroksia. Pohjien paksuus vaihtelee kahdesta millimetristä noin yhteen senttimetriin. Valmistajasta riippuen kenkien kärjet ovat yleensä leveälestisiä, jolloin varpaat pääsevät olemaan luonnollisessa asennossa.

Juuri kenkien elastisuus takaa sen, että jalkaterän lihakset pääsevät tekemään omaa työtään.

– Meillä on yli 30 lihasta nilkasta alaspäin ja ne ovat kaikki passiivisessa tilassa silloin kun käytämme joustamattomia ja ahtaita kenkiä, Ylä-Autio selvittää.

Hän itse on käyttänyt kolme vuotta paljasjalkakenkiä ja huomannut kuinka pohkeiden ja takareisien kiristys on hävinnyt sekä verenkierto ja ryhti parantunut.

Viime talvena suomalaiset innostuivat juoksemaan ulkona villasukissa. Paljasjalkakenkä on sukille kesäversio. Nyt ihmiset suorastaan janoavat tietoa paljasjalkakengistä.

– Todella monet kysyvät, käyvätkö ne juoksemiseen. Kyllä ne käyvät, kunhan totuttautuu niihin pikkuhiljaa. Koska kengissä ei ole vaimennusta, on syytä miettiä askellustaan enemmän päkiävoittoiseksi.

Paljasjalkakenkien ostajalle Ylä-Autio muistuttaa, että niiden käyttö pitää aloittaa todella maltillisesti.