Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesälomaa viikko – vai kaksi? Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa, sanoo yrittäjäjärjestö

Viidennes yrittäjistä aikoo pitää kesälomaa kaksi viikkoa, mutta sitä pidemmälle lomalle ehtii vain harva.

Neljän viikon lomalle suuntaa 16 prosenttia yrittäjistä ja yhtä moni aikoo lomailla korkeintaan viikon, ilmenee Suomen Yrittäjien gallupista.

Yrittäjäjärjestön mukaan alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa. Kaksitoista prosenttia yrittäjistä ei lomaile tänä kesänä ollenkaan.

– Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Koronavuonna pidemmät kesälomat ovat yleistyneet ja niiden osuus, jotka eivät lomaile ollenkaan, on laskenut.

– Ehkä tältä osin on havaittavissa pientä positiivista kehitystä. Se on tapahtunut osin olosuhteiden pakosta, kun työtä ei ole ollut, Pentikäinen toteaa.

Yli kymmenen henkilöä työllistävät yrittäjät suunnittelevat pitävänsä yrittäjistä pisimpiä kesälomia.

Suomen yrittäjien mukaan yksinyrittäjillä ja pienillä työnantajilla tilanne on vaikein. Toimialoista lyhimmät kesälomat ovat palveluissa ja rakentamisessa.

Viimeksi kuluneen kahdentoista kuukauden aikana puolet eli 51 prosenttia yrittäjistä on pitänyt lomaa korkeintaan kaksi viikkoa.

Vähiten lomailivat pientyönantajat, eniten yli kymmenen henkilöä työllistävät. Yksinyrittäjät pääsivät aika lähelle yli kymmenen henkeä työllistävien loma-aikoja.

– Kannan erityistä huolta pienten työnantajayritysten yrittäjistä. Kahdesta neljään henkeä työllistävistä yrittäjistä 60 prosenttia on voinut lomailla viimeisen vuoden aikana korkeintaan kaksi viikkoa. Se on kovin vähän. Pienestä yrityksestä on erittäin vaikea irtautua vapaalle, Pentikäinen sanoo.

Vaikka yrittäjien lomat ovat lyhyitä, 48 prosenttia kokee pystyvänsä lomailemaan riittävästi. Lähes sama osuus eli 46 prosenttia kuitenkin sanoo, ettei pysty pitämään riittävästi lomaa. Tilanne ei ole juurikaan muuttunut viimeisen vuoden aikana.

Riittävää lomailua on eniten yksinyrittäjillä, yli kymmenen henkeä työllistävillä, palvelualoilla ja pääkaupunkiseudulla. Miehet kokevat pystyvänsä lomailemaan riittävästi hieman enemmän kuin naiset.

Yrittäjägallupin kyselyyn toukokuussa vastasi 1 013 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa.