Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät syyttää Vapaavuorta vaalitempusta Kruunusilloissa – 800 miljoonassa mukana paljon muutakin: "Dramatisoinnin makua"

Keskiviikosta alkaen on kohistu Laajasalon Kruunusiltojen 550 miljoonaan euroon nousseista kustannuksista ja vieläkin suuremmasta luvusta eli 800 miljoonasta eurosta siltoihin "liittyvine hankkeineen". Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi keskiviikkona tiedotteella käynnistävänsä ulkopuolisen selvityksen Kruunusiltojen kustannusten karkaamisesta.

Vihreiden mielestä 800 miljoonasta eurosta puhuminen kertoo sunnuntaina käytävistä kuntavaaleista.

– Se on vaalitemppu ja mukana on dramatisoinnin makua, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.).

Kruunusiltojen kokonaishinta ylitti jo puoli miljardia euroa, kustannusnoususta selvitys – Vapaavuori kritisoi tapaa hyväksyä mukisematta ylitykset: "Holtittomia tapauksia"

Kivekäs toteaa, että summaan lasketut liittyvät hankkeet ovat varsinaiseen Laajasalon raitotieyhteyteen kuulumattomia hankkeita, jotka on järkevää toteuttaa samalla kertaa.

– Näiden liittyvien hankkeiden kustannus on kasvanut 50 miljoonasta eurosta 250 miljoonaan euroon, mutta myös hankkeiden määrää on matkan varrella kasvatettu, Kivekäs korostaa.

Siltarahoilla saisi kaikille Kruunuvuorenrannan asukkaille HSL-liput 54 vuodeksi

Summassa on mukana muun muassa Hakaniemensillan uusiminen.

– Uusi silta on joka tapauksessa pakko tehdä, koska betoni murenee ja siellä on painumia, Kivekäs toteaa.

Laajasalon ratikasta pudotetaan 1,2 kilometrin pätkä pois: Vaikutusta hintalappuun ei vielä tiedetä – Tämä on uusin arvio liikennöinnin alkamisesta

Toinen iso kustannuserä, joka on laskettu mukaan 800 miljoonan kokonaishintaan, on Hakaniemenrannan pohjatyöt uusia asuinkortteleita varten, mikä Kivekkään mukaan on myös syytä tehdä samalla, kun rataa rakennetaan Hakaniemessä.

– Rannan täyttö ja pohjarakentaminen ei ole halpaa, mutta tuottoakin asunnoista tulee pari sataa miljoonaa euroa, hän lisää.

Hakaniemenrantaan tulee noin 2 500 uutta asukasta.

Osa asukkaista ei jaksa odottaa palveluita Helsingin rakentuvilla alueilla – Kruunuvuorenrannasta vuokra-asunnon saanut Saara: "En usko, että asun täällä enää pitkään"

Varsinainen Kruunusiltahanke siltoineen, ratoineen sekä Laajasalon varikon ja kaluston kanssa on 550 miljoonaa euroa.

Kivekäs sanoo, että hybridivarikonkin voisi rakentaa halvemmin, mutta samalla jäisivät pois varikon päälle tulevat asunnot, jotka tuovat tuottoja.

– Laajasaloon tarvitaan ratikka ja hanke on edelleen järkevä. Jos siltaa ei rakennettaisi ja Laajasalosta liikuttaisiin henkilöautoilla, Linnanrakentajantie menisi tukkoon, Kivekäs sanoo ja muistuttaa, että Laajasalon rakentamista on jo vuosia suunniteltu keskustaan kulkevan ratikkayhteyden varaan.

Tavoiteaikataulu Kruunuratikan liikennöinnin aloittamiselle on 2027.

Valitukset hidastavat Laajasalon ratikkavarikon rakentamista – tämä on uusi aikataulu

Kivekkään mielestä isojen joukkoliikennehankkeiden kustannusylitykset eivät ole mikään automaatio, vaikka niitä onkin tapahtunut. Raidejokeri on edellä aikataulustaan ja pysynyt budjetissa, hän vertaa.

– Mutta totta kai kustannusylitykset pitää selvittää ja ottaa oppia tulevia hankkeita varten.

HU:n gallup: Kokoomus nousi Helsingissä takaisin kärkeen – SDP valahti viidenneksi

Viheralueille rakentaminen kuumentaa tunteita Helsingissä – näin kiistakysymykseen vastaavat valtuustoon pyrkivät: "Puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin"

Kruununhaasta ei pääse pyöräilemään siltaa pitkin Kalasatamaan – resurssit halutaan suunnata kiireellisempiin hankkeisiin

Asukas pelkää, että Laajasalosta tulee uusi "Kalasatama" – sisäänajoväylän muuttaminen bulevardiksi alkoi, alueella surraan jopa yli 100-vuotiaiden puiden kaatoa