Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät syyttää Vapaavuorta vaalitempusta Kruunusilloissa – 800 miljoonassa mukana paljon muutakin: "Dramatisoinnin makua"

Keskiviikosta alkaen on kohistu Laajasalon Kruunusiltojen 550 miljoonaan euroon nousseista kustannuksista ja vieläkin suuremmasta luvusta eli 800 miljoonasta eurosta siltoihin "liittyvine hankkeineen". Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi keskiviikkona tiedotteella käynnistävänsä ulkopuolisen selvityksen Kruunusiltojen kustannusten karkaamisesta.

Vihreiden mielestä 800 miljoonasta eurosta puhuminen kertoo sunnuntaina käytävistä kuntavaaleista.

– Se on vaalitemppu ja mukana on dramatisoinnin makua, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.).

Kivekäs toteaa, että summaan lasketut liittyvät hankkeet ovat varsinaiseen Laajasalon raitotieyhteyteen kuulumattomia hankkeita, jotka on järkevää toteuttaa samalla kertaa.

– Näiden liittyvien hankkeiden kustannus on kasvanut 50 miljoonasta eurosta 250 miljoonaan euroon, mutta myös hankkeiden määrää on matkan varrella kasvatettu, Kivekäs korostaa.

Summassa on mukana muun muassa Hakaniemensillan uusiminen.

– Uusi silta on joka tapauksessa pakko tehdä, koska betoni murenee ja siellä on painumia, Kivekäs toteaa.

Toinen iso kustannuserä, joka on laskettu mukaan 800 miljoonan kokonaishintaan, on Hakaniemenrannan pohjatyöt uusia asuinkortteleita varten, mikä Kivekkään mukaan on myös syytä tehdä samalla, kun rataa rakennetaan Hakaniemessä.

– Rannan täyttö ja pohjarakentaminen ei ole halpaa, mutta tuottoakin asunnoista tulee pari sataa miljoonaa euroa, hän lisää.

Hakaniemenrantaan tulee noin 2 500 uutta asukasta.

Varsinainen Kruunusiltahanke siltoineen, ratoineen sekä Laajasalon varikon ja kaluston kanssa on 550 miljoonaa euroa.

Kivekäs sanoo, että hybridivarikonkin voisi rakentaa halvemmin, mutta samalla jäisivät pois varikon päälle tulevat asunnot, jotka tuovat tuottoja.

– Laajasaloon tarvitaan ratikka ja hanke on edelleen järkevä. Jos siltaa ei rakennettaisi ja Laajasalosta liikuttaisiin henkilöautoilla, Linnanrakentajantie menisi tukkoon, Kivekäs sanoo ja muistuttaa, että Laajasalon rakentamista on jo vuosia suunniteltu keskustaan kulkevan ratikkayhteyden varaan.

Tavoiteaikataulu Kruunuratikan liikennöinnin aloittamiselle on 2027.

Kivekkään mielestä isojen joukkoliikennehankkeiden kustannusylitykset eivät ole mikään automaatio, vaikka niitä onkin tapahtunut. Raidejokeri on edellä aikataulustaan ja pysynyt budjetissa, hän vertaa.

– Mutta totta kai kustannusylitykset pitää selvittää ja ottaa oppia tulevia hankkeita varten.