Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näillä perusteilla helsinkiläiset valinneet sopivia ehdokkaita – Teija, 62: ”Voi olla ihan älytön kriteeri"

Kuntavaalit: Teijalle on tärkeää, että ehdokas on nainen. Jerry etsi talouden ja luontoasioiden tuntijaa. Moni pelkää rantojen rakentamista.

Ehdokkaan koulutus ja perehtyneisyys ympäristö- ja talousasioihin. Etenkin nämä asiat nousivat monilla tärkeiksi, kun Helsingin Uutiset haastatteli tiistaina Messukeskuksessa ennakkoäänestäneitä helsinkiläisiä.

– Katson ehdokkaasta aina koulutuksen. Haluan asiantuntemusta lakiasioista ja yhteiskuntatieteistä. En ole itse niistä niin perillä. Yritän hakea ihmisiä, jotka vaikuttavat päteviltä tekemään ratkaisuja. Vaalikoneita tehdessä koin, että nämä asiat ovat liian monimutkaisia, jotta voisin ottaa niihin kantaa. Siellä on ihmisiä, joilla on tietoa ja halua ottaa asioista selvää, sanoo kulttuurialalla työskentelevä Jerry Piipponen, 32.

Helsingin Uutiset seuraa kuntavaaleja verkossa – tulospalvelusta voit seurata sekä paikallista että valtakunnallista tulosta

Asumisen hinta, pyöräilyteema ja viheralueiden kehitys kiinnostavat Piipposta.

–  Olisi kiva, että viheralueita säilyisi. Tuntuu, että Helsingissä se on iso arvo, että keskustasta pääsee helposti metsään ja ihmisillä on mahdollisuus liikkua muuallakin kuin rakennetussa ympäristössä.

Itähelsinkiläinen Julia, 51, etsii sopivan ehdokkaan Googlen ja vaalikoneen avulla.

– Valitsin ensimmäisen vaalikoneen ja se antaman ehdokkaan. Hänen ammattinsa ja koulutus olivat sopivia.

– Helsingissä pitää kiinnittää huomiota luontoon. Meren rannoille ei pitäisi rakentaa lisää taloja. Helsinkiin tarvitaan uusia venepaikkoja.

Julia sanoo, että hänelle tärkeät vaaliteemat muuttuivat sen jälkeen, kun lapset muuttivat pois kotoa.

– Aikaisemmin tärkeitä olivat opiskeluun ja lapsiin liittyvät asiat.

Länsi-Pasilassa asuvat Matti Luopa, 63, ja Teija Jokinen-Luopa, 62, etsivät ehdokasta, joka todella uskaltaa ottaa asioita esille.

– Minulla painoi muun muassa se, että ehdokas oli nainen. Sehän voi olla näinä aikoina ihan älytön kriteeri. Koulutuksen tärkeys oli itsestäänselvyys, Teija sanoo.

– Veroäyrin ei pitäisi nousta. Palveluiden ylläpito ja talouden vakaus pitää varmistaa. Toivon jatkuvuutta, Matti Luopa kertoi.

Teija Jokinen-Luopa toivoo, että oma ehdokas ottaa kantaa segregaation eli asuinalueiden eriytymisen ehkäisyyn.

– Länsi-Pasilassa asuu kaikensorttista ja kaiken tulotason porukkaa. On omistusasuntoa, vuokra-asunto ja opiskelukämppää. Tykkään kamalasti siitä ajatuksesta. Uhkana on, että yksityiset rakentavat Helsingissä kaikki rannat. Kaikkien pitää olla kaikkien käytössä. Nyt pääsemme pyörällä joka paikkaan.

Itäpasilalaisella Riku Lampisella, 39, kaksi nousee yli muiden.

–  Pääjuttu on ilmastoasiat. Homma ei ole vielä valmis. Helsingissä on tehty paljon, mutta paljon on vielä parannettavaa. Valtuustolla on tähän vaikutusta ja siksi kävin äänestämässä.

Toiseksi asiaksi hän mainitsee maahanmuuttajien kotouttamisen.

– Toistaiseksi on pärjätty ok, mutta vieläkin asiat voisivat olla paremmin. Pidetään huoli, että kaikilla on hyvä olla, ettei kukaan tipahda yhteiskunnasta ulkopuolelle.

Ilmasto ja tasa-arvo olivat tärkeimmät asiat sompasaarelaiselle Reeta Kaivolalle, 38.

– Toivoisin muutosta varhaiskasvatuksen opettajien palkkaukseen. Asia on tärkeä, koska itselläni on pieni lapsi. Tietysti koko hoitohenkilökunnan palkkaus pitäisi saada kuntoon.

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 13. kesäkuuta. HU seuraa vaalien tulosta koko illan osoitteessa www.helsinginuutiset.fi.