Helsinkiläisen omakotitalon alakerrasta lähtevät viinerit ja munkit pk-seudun huoltoasemille – "Edes kaikki tämän tien varrrella asuvat eivät tiedä, että täällä on leipomo"

Leipomo: Leipuri joutui lomauttamaan oman äitinsä koronavuonna. Itä-Pakilassa toimii perinteikäs perheleipomo, josta edes kaikki saman kadun asukkaat eivät ole kuulleet.

Café Ursulassa nautittu wienermunkki tai Malmin Nesteeltä napattu munkki. Molemmat on leivottu aamuyön tunteina itäpakilalaisen omakotitalon alakerrassa.

Vuodesta 1986 toiminut perheyritys Ajan Herkku toimittaa muun muassa sämpylöitä, pullia, munkkeja, wienereitä ja bebe-leivoksia pääkaupunkiseudun kahviloille ja huoltoasemille.

Pieni helsinkiläisleipomo paistaa nyt tuhat riisipiirakkaa vuorokaudessa – hiljattain avatun myymälän suosio yllätti

Leipomo toimii Taulutien päässä aivan Tuusulantien meluaidan vieressä.

– Edes kaikki tämän tien varrella asuvat eivät tiedä, että täällä on leipomo, kertoo leipomon yhteydessä perheineen asuva Ville Harju.

Omaa myymälää leipomolla ei ole. Ne, jotka paikan tietävät saattavat poiketa aamusella kysymään tilauksista ylijääneitä, rikkomisvarapullia ja -sämpylöitä.

Herkkuja täällä on tehty aina. Harju on kuullut, että nykyisissä leipomotiloissa tehtiin vielä 1950-luvun alussa jäätelöä. Sittemmin paikalle tuli leipomo, jonka päälle valmistui vuonna 1955 asuintilat. Siinä leipuri Harju nyt asuu vaimonsa ja kolmen pienen lapsensa kanssa.

Alppilan kengän omistaja Harri Hasa on menettänyt asuntonsa jo kaksi kertaa – nimeää verkkokauppaakin isomman uhan: "Pitää sanoa suoraan että Prisma ja Citymarket"

Tuotevalikoima on pysynyt vuodesta toiseen samana. Harju sanoo, ettei valikoiman laajentamiseen trendien mukaan ole ollut tarvetta eikä aikaa – muut tehkööt gluteenittomat raakakakut ja vegaaniset macaronet.

Suosituin herkku on wienermunkki. Juhliin tilataan voileipä- ja täytekakkuja. Viime vuosien kakkubuumi on näkynyt niin, että leipomosta hankitaan suolaiset syötävät, joku tuttava taiteilee kakut.

Koronavuosi on koetellut. Kahvilakävijöiden lisäksi isot perhejuhlat ja hallitusten kokousten kahvitukset ovat olleet tauolla. Tilausten hiipuessa Harju joutui lomauttamaan ainoan työntekijänsä – oman äitinsä.

Tällä hetkellä Harju tekee kaiken itse leipomisesta kuljetuksiin ja tilausten vastaanottamiseen. Toimituspäivinä keskiviikosta perjantaihin työpäivät alkavat kahdelta yöllä. Pullakuskin saappaisiin hän hyppää kello 5.30. Äiti Åsa vastaa puhelimeen Harjun ottaessa kierroksen jälkeen parin tunnin päiväunet yhdeksältä aamulla.

Maxime perusti kahvilan Meilahteen ja havahtui pian siihen, että hyllyt olivat tyhjiä ennen sulkemisaikaa – ranskalaisia herkkuja myydään nyt myös kiertävässä leipomoautossa

Harjut ovat leipurisukua. Villen isoisä Reino perusti Kokkolaan Harjun Leipomon, jota nyt pyörittää serkkupoika. Sedällä oli leipomo Pietarsaaressa. Villen edesmennyt isä Heikki osti Ajan Herkun edelliseltä omistajalta. Nykyinen leipomoyrittäjä aloitti oman uransa 7-vuotiaana. Tehtävänä oli täyttää munkkeja hillolla. Se onnistui pinottujen pullalaatikoiden päältä. Jännittävää oli se, että pursotushommiin pääsi keskellä yötä.

Lapsena Villeä harmitti, kun isäukko antoi tilauksen päälle paistetut rikkomisvaran nisut silloisille kuljettajille. Pestiä hoitivat usean vuoden ajan vastakortin saaneet Jokereiden A-juniorit

Nyt 36-vuotiaan leipurin oma kiintiö alkaa olla täysi. Kuormasta ei tee mieli syödä.

– Joskus, aika harvoin, saatan yhden hillomunkin syödä.

Ainutlaatuinen leipomo on paistanut minileipiä Kalliossa jo lähes 100 vuotta – näitä tuotteita saa vain Suomen kirkoista

Näillä erikoisuuksilla tappiollinen "Stockan Herkku" yrittää saada menetettyjä kanta-asiakkaita takaisin – "Halutaan korkeasta hinnasta huolimatta"

Kampissa varttuneet sisarukset pyörittävät yhä vanhempiensa 50-luvulla perustamaa leipomoa – yhteen asiakkaiden toiveeseen Jenni on sanonut "ei"

Uskoisitko, että tämä on täytekakku? – kakkutaiteilija Venla Daffeh yllättää usein itsensäkin: "Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman persoonallinen teos"

"Monella on ikävä Neuvostoliiton aikoja" – pienessä helsinkiläisravintolassa muistellaan bussireissuja Leningradiin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut