Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suvilahden kaasukello korjattiin 19 miljoonalla eurolla – Jättimäisille tiloille ei kuitenkaan ole enää tiedossa käyttäjää

Suvilahden tiilisen kaasukellon korjaustyöt alkavat olla loppusuoralla. Valmista on määrä olla elokuun lopussa, jolloin kolme vuotta huputettuna ollut kello kuoriutuu esiin. Se, mihin valtavaa tilaa jatkossa käytetään on vielä avoinna.

Kaupungin omistaman tiilisen kaasukellon 19 miljoonaa euroa maksavaan peruskorjaukseen lähdettiin valtuuston päätöksellä.

Päätöstä tehtäessä tiloihin oli tarkoitus tulla Elävän musiikin yhdistys Elmu ja Nuorisoasiainkeskus. Tiloihin suunniteltiin bänditiloja, esiintymistiloja, auditoriota, baareja ja ravintoloita.

Suunnitelmat kuitenkin kariutuivat korjaustyön aikana rahoitusvaikeuksiin.

Viime elokuun lopussa kaupunki julkaisi selvityksen, jossa esitettiin, että Helsingin taidemuseo, HAM, säätiöitäisiin ja toiminnot siirrettäisiin Tennispalatsista Suvilahteen.

Selvityksen mukaan Suvilahti soveltuisi hyvin taidemuseon toiminnalle. Selvityksen mukaan myös ​kaasukellot soveltuisivat HAMin käyttöön tietyin rakennusteknisin varauksin.

Kulttuurijohtaja Mari Männistö viestittää, ettei asiassa ole tällä hetkellä uutta kerrottavaa. Kaasukello tulee siis olemaan ainakin aluksi tyhjillään.

Mittavan remontin aikana kellon perustuksia on parannettu, sisätiloja putsattu, julkisivu kunnostettu ja rapattu, myös ikkunat ja katto on korjattu. Maata kaivettiin pois noin seitsemän metrin syvyyteen.

Kunnostustyötä hidasti kostuneiden tiiliseinien kuivattaminen. Siinä meni yksi talvikausi.

Parhaillaan rakennetaan peltikattoa.

– Kattoa ei voitu rakentaa vanhan kattoristikon päälle. Vanha ristikko päätettiin kuitenkin säästää ja jättää näkyville. Uusi ristikko ja katto rakennettiin sen päälle, kertoo projektipäällikkö Mika Kontkanen.

Rakennus on kytketty kaukolämpöverkkoon ja sinne on asennettu ilmanvaihtojärjestelmä.

– Seuraamme tilan olosuhteita, Kontkanen sanoo.

Suvilahteen kaavaillaan merkittävää tapahtumakeidasta. Alueelle suunnitellaan tapahtumatilaa sekä toimisto-, hotelli-, ravintola- ja liiketiloja sisältävä kortteli. Alueen asemakaavaehdotuksen laatiminen on käynnissä. Sitä on tehty alueen arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen pohjalta.

Kaavaehdotuksen on tarkoitus edetä kaupunkiympäristölautakuntaan loppuvuoden aikana ja valtuustoon alkuvuodesta 2022. Rakentaminen voisi käynnistyä syksyllä 2022 tai vuoden 2023 alkupuolella.

Suvilahti Event Hub:lla on alueesta kehittämisvaraus vuoden 2022 loppuun asti.