Ensianalyysi: Kokoomus voittaa Helsingin selvästi, perussuomalaisten jytky tussahti pääkaupungissa

Helsingin äänistä oli kello 22 laskettu 42 prosenttia. Helsingin Uutisten ensianalyysin mukaan kokoomus tulee voittamaan pääkaupungin äänet selvästi ja vankistamaan asemaansa pääkaupungin suurimpana puolueena.

Ennakkoon kokoomuksen ja vihreiden kamppailusta povattiin Helsingissä todella tiukkaa, mutta nyt ero näyttää jopa kasvavan vuoteen 2017 verrattuna. Kokoomuksen kahden kärjen taktiikka Elina Valtosen ja Juhana Vartiaisen johdolla näyttää siis tuottavan tulosta.

Helsingin Uutiset ennakoi jo keväällä, että Kirsi Pihan vetäytyminen pormestarikisasta olisi kokoomuksen etu. Nyt näyttääkin siltä, että kokoomusta arvostelleen Pihan iva osuu hänen omaan nilkkaansa.

Vihreiden tulos saattaa Helsingissä illan mittaan vielä kehittyä astetta paremmaksi, mutta se on silti heidän kannaltaan iso pettymys. Vaalivoittoa tosissaan tavoitellut puolue ei ole kyennyt loppukiriin. Päinvastoin: pormestariehdokas Anni Sinnemäen perjantaina paljastunut virkarikostutkinta oli viimeinen naula arkkuun. Sinnemäen oma vaalitulos on jäämässä myös varsin laihaksi verrattuna Vartiaiseen ja Valtoseen. Kello 22 Sinnemmäellä oli koossa reilu 3500 ääntä, kun Valtosen luku oli yli 8600 ja Vartiaisella yli 7700.

Helsingin vaali-illan suurin jännitysnäytelmä käydään kolmossijasta. Siitä kisaavat vasemmistoliitto ja SDP. Kello 22 vasemmistoliitto on reilun prosenttiyksikön demareita edellä. Jos järjestys säilyy, johtaa se myös erittäin mielenkiintoiseen tilanteeseen, kun vaalien jälkeen neuvotellaan apulaispormestarien paikoista. Demareiden kannalta tulos Helsingissä tulee joka tapauksessa olemaan pettymys. Vasemmistoliitto sen sijaan voi jo nyt olla tyytyväinen. Erityisesti Minja Koskela heidän riveistään tekee kovan tuloksen. Hänellä on kello 22 yli kaksi kertaa enemmän ääniä kuin puolueen pormestariehdokas Paavo Arhinmäellä.

Pettyneitä ovat myös Helsingin perussuomalaiset. Koko maan äänestysprosentti on vain niukasti yli 55 prosenttia, mikä on selvästi edellisiä kunnallisvaaleja vähemmän. Tämä koituu perussuomalaisten superjytkyn esteeksi, vaikka puolue valtakunnallisesti ottaakin todella tuntuvan vaalivoiton.

Helsingissä jytky kuitenkin tussahtaa. Perussuomalaiset säilyttää paikkansa Helsingin viidenneksi suurimpana puolueena ja kasvattaa kannatustaan, mutta jää silti melko kauas neljännestä sijasta ja kauas valtakunnallisesta kannatuksestaan. Helsingissä perussuomalaisten yksi ongelma on heikko ehdokasasettelu. Lista kyllä saatiin helposti täyteen, mutta puheenjohtaja ja pormestariehdokas Jussi Halla-ahon takana nimilista on kovin kevyt.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut