Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irtotavarat suojaan pihalta, luvassa on kovia tuulenpuuskia – Ilmatieteen laitos antoi varoituksen

Irtaimistoa kannattaa suojata pihalla ja viedä tavaroita suojaan, sillä tiistaina on Uudellemaalle luvassa kovaa puhuria.

Tuulen nopeus nousee 15 metriin sekunnissa, paikoin jopa 20 metriin sekunnissa.

– Puita ainakin todennäköisesti kaatuu. Sähkökatkojakin voi olla normaalia enemmän, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Toukokuun alkupuolella myrskytuuli nousi 30 metriin sekunnissa, tuolloin tosin lähinnä Hangossa. Parviainen arvelee, että nyt samanlaista voi olla etenkin länsirannikolla.

– Nyt puustoon tulee enemmän tuhoja, koska niissä on jo lehdet, Hän arvelee.

Lännestä nousee maanantain ja tiistain välisenä yönä nopeasti voimistuva ja laaja matalapaine, joka aiheuttaa kovaa tuulta.

Tuulenpuuskat voimistuvat jo maanantai-illan aikana. Tiistaina länsipuuskainen tuuli jatkuu koko päivän ja koko Etelä-Suomessa.

– Yön aikana alueella menee myös nopealiikkeinen sadealue, mutta ei siitä kovin paljoa vettä kerry, Parviainen sanoo.

Tiistaina sää poutaantuu ja keskiviikkona tuuli heikkenee pikku hiljaa. Torstaina on poutaista jo koko maassa. Korkeapaine tuo lämmintä ilmaa kaakosta ja perjantaina lämpötila voi jo nousta hellelukemiin.

– Aika kuumaa ilmaa on tulossa. Lauantaina lähennellään 28 astetta ja sunnuntaina mittari nousee mahdollisesti jopa 30 asteeseen, selvittää Parviainen.

Tuulivaroituksen lisäksi Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen myös uv-säteilystä.

Parviaisen mukaan kyse on vuodenaikaan nähden normaalista varoituksesta. Uv-säteily on korkeimmillaan etelässä, jossa uv-indeksi on 6. Muualla maassa se on 5.

– Uv-säteilyä tulee kesällä eniten noin kuukauden ajan juhannuksen molemmin puolin.

Ilmatieteen laitoksen varoituksen mukaan uv-säteily on voimakasta. Suojaamaton iho saattaa palaa erityisesti suorassa auringonvalossa oleskeltaessa.