Vihreiden mahalasku Helsingissä puhuttaa: "Kulttuuriväkeä jäi katsomoon" – perussuomalaisilla ilon aihe: "Vihervasemmistolla ei enää ehdotonta enemmistöä"

Vaalit: ”Kulttuuriväkeä jäi katsomoon”, analysoidaan vihreiden mahalaskua.

Kokoomuksen Daniel Sazonov pitää puolueensa voittoisan kuntavaalituloksen johtuneen ennen kaikkea siitä, että helsinkiläiset ovat edellisellä vaalikaudella olleet tyytyväisiä kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan ja nyt muihin tehtäviin siirtyvään pormestari Jan Vapaavuoreen.

– Jos helsinkiläiset olisivat tyytymättömiä, se olisi varmasti kanavoitunut vaaleissa aivan toisella tavoin. Juhana Vartiaisen ja Elina Valtosen saamat yli 30 000 ääntä kyllä pysäyttävät, Sazonov hehkuttaa.

Sazonovin mukaan etenkin Vartiaisen saama tuki pormestariehdokkaana oli poikkeuksellisen hyvä.

– Näin varsinkin tilanteessa, jossa kokoomuksella ei vielä puolitoista kuukautta ennen alkuperäistä vaalipäivää ollut omaa pormestariehdokasta.

Munkkiniemi sai neljä uutta kaupunginvaltuutettua, Herttoniemi kolme – Shawn Huff aikoo puolustaa kasvavan Vuosaaren luontoa

Kokoomuksen aiempi ehdokas Kirsi Piha vetäytyi helmikuun lopulla yllättäen ehdokkuudesta.

Piha perusteli päätöstään sillä, että kokoomuksessa on tällä hetkellä arvojen kirjo, jota hänen olisi kokonaisuudessaan vaikea pystyä edustamaan pormestariehdokkaana.

Vihreillä tulee kiire palautua liberaalipuolueeksi.

SDP:n Eveliina Heinäluoma puolestaan on iloinen siitä, että demareiden kokema koko maan synkeä vaalitulos oli Helsingissä odotettua valoisampi.

– Sen taustalla oli Helsingissä ennen kaikkea vahva vaalityö ja Nasima Razmyarin saama hieno äänimäärä, Heinäluoma kommentoi.

Hänen mukaansa on turhaa spekuloida sillä, että jos kuntavaalit olisi pidetty suunnitellusti huhtikuussa, se olisi voinut merkitä puolueelle jopa vaalivoittoa.

– Nyt käytiin terveysnäkökulma edellä vaaleihin ja niiden siirtäminen oli aivan oikea päätös.

Uuden valtuuston kokoonpano on Heinäluoman mielestä merkki siitä, että helsinkiläiset haluavat turvata ennen kaikkea toimivat ja laadukkaat lähipalvelut.

– Luvassa on varmasti tiukat neuvottelut (kaupunkistrategiasta), joita kokoomus nyt sitten johtaa.

Vihreiden valtuutettuna vuosina 2001–2012 toiminut Otto Lehtipuu arvioi puolueensa vaalimenestystä julkisessa Facebook-päivityksessään surkeaksi epäonnistumiseksi.

– Oma näkemykseni on se, että sivistysporvareita yliopistolta siirtyi kokoomukseen, kulttuuriväkeä jäi katsomoon, liberaaleista kaupungeista osa äänesti kokoomusta ja osa Liike Nytiä, Lehtipuu arvioi.

Toimeentulostaan huolestunut kulttuuri-, tapahtuma-, tai matkailu- ja ravintola-alan väki ei Lehtipuun mielestä nähnyt syitä tukea hallituspuoluevihreitä. Jo ennen vaaleja valtio-opin dosentti Pertti Timonen (HU 9.6.) huomautti Helsingin Uutisten haastattelussa, että hallitusvastuu on vähentänyt vihreiden draivia.

Lehtipuu korostaa, että vihreiden ei tule heittäytyä vasemmistopuolueeksi, kuten nyt kävi.

– Kiire tulee palauttaa vihreät liberaaliksi yleispuolueeksi. Eduskuntavaalit ovat nurkan takana, valmistautuminen niihin alkaa jo syksyllä, Lehtipuu muistuttaa.

Perussuomalaisten Mari Rantanen on harmissaan siitä, että hänen puolueensa ei lähtenyt Helsingissä vaaleissa riittävän kovaan nousuun.

– Toisaalta kolme lisäpaikkaa oli tavallaan vaalivoitto, mutta silti olisin toivonut paikkoja irtoavan enemmänkin.

Rantanen on Perussuomalaisten valtuustoryhmän kanssa odottavalla kannalla.

– Vihervasemmiston blokilla ei ole nyt valtuustossa ehdotonta enemmistöä, joten paljon riippuu siitä, miten kokoomus asemoi paikkansa valtuustossa – palaako se esimerkiksi entisille juurilleen.

– Siitä olen tyytyväinen, että meidän ryhmästämme löytyy nyt sekä kokemusta että uusia lupaavia kykyjä. Uusia naisia saimme ryhmään yllättävän paljon.

Demarit kiilasi kolmanneksi, perussuomalaiset saamassa Helsingin valtuustoon 3 uutta paikkaa - tämä on vaalitulos kun äänistä laskettu 97,6 %

Vasemmistoliiton ääniharava Minja Koskela ei heti vaalien jälkeen halunnut arvioida syitä siihen, miksi hänen puolueensa jäi tulosillan loppumetreillä kuitenkin SDP:n taakse. Hän on profiloitunut ennen kaikkea vasemmistolaisena feministinä. Koskelan kova menestys saattoi vaikuttaa siihen, että Feministipuolueen Katju Aro lopulta putosi kokonaan valtuustosta.

– Aron puolesta harmittaa, sillä olisin halunnut päästä tekemään hänen kanssaan valtuustotyötä, Koskela muistuttaa.

"Malmivaalit" vai ei? Osmo Soininvaara laski: selvästi alle puolet uudesta valtuustosta kannattaa ilmailun jatkoa – kentän puolustajat jättävät kuntalaisaloitteen elokuussa

Näillä perusteilla helsinkiläiset valinneet sopivia ehdokkaita – Teija, 62: ”Voi olla ihan älytön kriteeri"

Politiikan tutkija uskoo kokoomuksen voittoon Helsingissä, vihreiden draivi vähentynyt – näin käy perussuomalaisille

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut