1950-luvulla valmistunut lämpökeskus remontoidaan asunnoiksi – "Arvokkaan rakennuksen henki tuntuu myös sisätiloissa"

Ruskeasuo: Kaupunginosan vanha lämpökeskus saa uuden elämän.

Lämpövoimala on osa Ruskeasuon vehreää kaupunginosaa. M2P
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

”Kaunis lämpökeskus.” Harvinainen sanapari vai mitä?

Näin se vaan toimii Helsingin Ruskeasuolla. Keskeisellä paikalla sijaitseva rakennus on aina herättänyt huomion. Mitä kummaa siinä on mahtanut joskus olla: paloasema vai meijeri? Arkkitehtuuri kielii jostain sellaisesta toiminnasta.

Ei, se on lämpökeskus, joka valmistui 1951 ja edustaa sodanjälkeisen jälleenrakennuskauden pienmittakaavaista, humaania arkkitehtuuria.

Osa asukkaista ei jaksa odottaa palveluita Helsingin rakentuvilla alueilla – Kruunuvuorenrannasta vuokra-asunnon saanut Saara: "En usko, että asun täällä enää pitkään"

Lämpövoimalan työmaa tällä viikolla. Sakari Nupponen

Rakennusta ei ole varsinaisesti suojeltu, mutta Ruskeasuo on määritelty rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi Helsingin yleiskaava 2016:n liiteaineistossa.

Nyt sitä kehittää M2P Rakennus Oy. Asunnot ja muut tilat saneerataan Avarrus Arkkitehtien Pauli Siposen suunnitelmien mukaan.

Kohde valmistuu vielä tänä vuonna, vaikka tämän ikäisen rakennuksen purkutyöt ovat olleet vaativia, kuten rakentajat alunperin arvelivatkin. Asunnot tulevat myyntiin alkusyksystä ja ne hinnoitellaan vasta lähempänä niiden valmistumista.

Eri kerroksiin ja ullakolle tulee valoisia huoneistoja. M2P

Stockmannin pääkonttorin paikalle suunnitellut arvoasunnot viivästyneet – purkutyöt edenneet rivakasti

Lämpökeskuksen piirsi 1940-luvun puolella Woldemar Baeckmannin arkkitehtitoimisto. Jossain päin Suomea voi olla jotain aivan vastaavaa:

– Etenkin 1950-luvun korttelialueilla sijaitsevat lämpökeskukset ovat tyylillisesti lähempänä ympäröivää rakennuskantaa kuin tehdasmaista toimintoa korostavaa arkkitehtuuria. Tyypillistä kaupunginosien ja lähiöiden lämpökeskuksille oli esimerkiksi pesulan ja talonmiehen asuinhuoneiston sijoittaminen rakennuksen yläkertaan, sanoo asuntojen myynnistä M2P:lla vastaava Terhi Grahn.

– Asuntoja palvelevat myös uusi pesula, irtaimistovarastot ja lämmitys- ja autolataustolpalliset autopaikat sekä autotallit. Asunnoista on pääsääntöisesti puistonäkymät, Grahn kertoo.

– Asuntojen sisustusmateriaalivalinnoissa halutaan yhdistää tämän päivän sävyjä ja rakennusaikakauden muotoja: esimerkiksi kylpyhuoneisiin tulee 50-luvulle tyypilliset kuusikulmaiset lattialaatat. Haluamme, että arvokkaan rakennuksen henki tuntuu myös sisätiloissa, Grahn jatkaa.

"Tätä voisi kai verrata Espoon Westendiin" – helsinkiläisellä pientaloalueella puretaan vauhdilla vanhaa: uusiin asuntoihin muuttaa lapsiperheitä kantakaupungista

Ensimmäiseen kerrokseen tulee asunnon kanssa yhdessä tai erikseen myytäviä työtiloja. Grahn kertoo, että erityisesti pienyrittäjät ja luovan alan ihmiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita mahdollisuudesta yhdistää koti ja työtila.

Aiemmin talossa on ollut vuokra-asuntoja sekä toimisto- ja varastotiloja.

Töölöläistalon lämmitysratkaisusta väännettiin pitkään, mutta lopputulos kerää kiitosta – Säästää rahaa ja toi huoneistoihin viilennyksen

Helsingissä jyllää nyt miljoona-asuntojen buumi ja pelkästään Kalasatamassa niitä on myynnissä yli 25 – "En näe uhkaa, ettei riittäisi ostajia"

Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut