Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehmänläjistä tulee rekkojen polttoainetta: Valion ja St1:n pelinavaus pienentää maidon hiilijalanjälkeä jopa neljänneksen

Voisiko lehmien lannasta tulla biopolttoainetta? Kohta voi, sillä ruokatalo Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustamassa yhteisen yrityksen, joka tuottaa uusiutuvaa polttoainetta maitotilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista.

Biokaasusta kaavaillaan pääasiassa raskaan liikenteen polttoainetta, yritykset tiedottavat. Tällä voidaan yhtiöiden mukaan vähentää raskaan liikenteen päästöjä merkittävästi. Edellytyksenä päästövähennykselle on kuitenkin se, että kaasukäyttöinen kuljetuskalusto yleistyy Suomessa merkittävästi. 

Perustettavan yhtoön tavoitteena on tuottaa jopa 1 terawattitunti biokaasua vuoteen 2030 mennessä. Tämä on kolmasosa Suomen fossiilittoman liikenteen tiekartassa mainitusta biokaasutavoitteesta.

Yhteisyritys voisi tuottaa biokaasua yksittäisellä maatilalla tai muutaman maatilan yhteisellä biokaasulaitoksella. Toinen vaihtoehto on isompi biokaasulaitos, johon lanta tuodaan lähialueen maatiloilta. Molemmat vaihtoehdot ovat Valion ja St1:n mukaan mahdollisia.

Biokaasun tekeminen lannasta pienentää maidon hiilijalanjälkeä parhaimmillaan neljänneksen, Valio ja St1 tiedottavat. Arviossa ovat mukana sekä maatalouden että liikenteen päästövähennykset.

– Valion tavoitteena on maidon hiilijalanjäljen nollaaminen vuoteen 2035 mennessä. Lannan käyttö liikennepolttoaineena on yksi ilmasto-ohjelmamme tärkeimmistä kädenjälkitoimenpiteistä. Tarkoitus on, että maitotilat pääsevät mukaan biokaasun tuotantoon matalalla kynnyksellä. On selvää, että tuotannon pitää olla kannattavaa liiketoimintaa myös maitotilojen näkökulmista, sanoo tiedotteessa Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.

Biokaasua on tarkoitus myydä pääsääntöisesti St1:n omilla asemilla raskaan liikenteen tankkauspisteissä. Valio ja St1 aikovat siirtyä lantakaasun käyttöön entistä enemmän myös omissa kuljetuksissaan.

Biokaasulaitos on Valiolle ja St1:lle merkittävä investointi. Sen suunnittelu alkaa nyt.

Kaasun tuotannosta jäävästä aineksesta valmistetaan kiertolannoitteita pelloille. Siitä voidaan tehdä myös kuiviketta eläimille tai kasvualustoja vihanneksille. Näin korvataan turvetta.