Huuhkajafanin matkassa Pietarissa – koronatilanne on naapurissa huonompi, mutta se ei nyt huoleta: "Jengi on nauttimassa ainutlaatuisesta fiiliksestä"

EM-jalkapallo: Teemu Junkkaala on seurannut Huuhkajien perässä jo vuodesta 2004.

Voimaa Suomi! Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

– Amsterdamista lähtien, enää en muista mikä karsinta oli kyseessä, Huuhkajien vannoutunut fani Teemu Junkkaala kertaa nauraen historiaa.

-– Nyt odotetaan tällä Kööpenhaminan lentokentän jonossa tiskille pääsyä ja tsekkausta sisään. Etukäteen ei voinut varata paikkoja, taitaa johtua pandemiasta.

Junkkaala on matkannut Suomen karsintapelien vierasotteluissa runsaat 30 kertaa. Kotipelit on kaikki nähty.

"Next stop st Petersburg". Tiistaina aamulla Mäntymäen kentällä kello 05. Jari Kostiainen

Jalkapalloromantikko pääsee vihdoin ja viimein seuraamaan Suomen jalkapallomaajoukkueen arvokisaotteluita. Oli pandemia tai ei, mikään ei olisi pysäyttänyt tämän fanin kisamatkaa Tanskaan ja Pietariin.

– Kööpenhaminan Parkenin kentällä tapasin monia kannattajia, joiden nimeä en edes tiedä. Vielä sielläkin olo tuntui epätodelliselta. Kiva oli heittää puolituttujen kannattajien kanssa yläfemmoja, olemme kuitenkin niin monta kertaa yhdessä pettyneet.

Pysähdys huoltoasemalle missä mikään ei ollut auki. Ei hätää, ”Sergei” pamahti pakettiautolla paikalle myymään "pimeetä brenkkuu". 10 tuntia matkaa takana, enää 80 km Pietariin. Jari Kostiainen

Kun Huuhkajafanit pääsivät takaisin koto-Suomeen tiistaina puolen yön maissa, matka jatkui heti keskiviikkoaamuna kohti Pietaria. Suomen kannattajayhdistys Pohjoiskaarteen tilaama bussi starttasi Mäntymäen kentältä kello viisi aamulla.

– Kävin viemässä kotiin likapyykit, pakkasin puhtaat kamat ja jatkan matkaa, Junkkaala kommentoi tiivistä aikataulua.

Junkkaala matkasi Pietarista takaisin kotiin ottelun jälkeen. Maanantaina oman auton nokka on jälleen kohti Pietaria Belgia-ottelun tunnelmiin.

Rajamuodollisuudet kestivät odotettua pidempään, vuorossa on koronatesti. Jari Kostiainen

Tanskassa dramaattisen ja historiallisen voitto-ottelun jälkeen tunnelma oli katossa.

– Parkkenilta kesti vähän aikaa keskustaan, paljon ei jäänyt aikaa juhlimiseen kun paikat menivät puolelta öin kiinni. Itse kävin syömässä ja juomassa oluen, jonka jälkeen menin nukkumaan. Vaikka Christian Eriksen -tapaus oli pinnassa, halusin olla myös tyytyväinen voitostamme.

Stadionilla 2,5 tuntia ennen ottelun alkua tunnelma on vielä rauhallinen. Jari Kostiainen

Kannattajien uskoa on vuosien saatossa koeteltu. Saku Liuksiala on matkannut Huuhkajien perässä 2001 alkaen.

– Oma Huuhkajamatkani alkoi Liverpoolin Anfieldin kentällä, meitä suomalaisia oli lähes tuhat ja näimme hyvän ottelun.

Myös Liuksiala matkustaa jokaiseen EM-otteluun.

– Meillä faneilla on niin kova karsintahistoria, että nämä matkapäivät eivät tunnu jaloissa. Nyt on uudet tuulet – ”Rivelution” puhaltaa, Liuksiala hihkui Kööpenhaminan lentokentän jonossa.

Katsomossa. Jari Kostiainen

Pietarin noin viiden tunnin matka kesti kannattajilta kokonaisuudessaan runsaat kymmenen tuntia. Kaupunki oli täynnä kisaturisteja.

Pietarin koronatilanne ei ole paras mahdollinen.

– Pietarissa ei yleisesti käytetä maskeja, metrossa kyllä. Baarissa ennen ottelua kannattajilla ei näyttänyt olevan huolta huomisesta. Ei maskeja, eikä turvavälejä. Puheissa näkyi pientä huolta, mutta yleisesti jengi on estoitta nauttimassa ainutlaatuisesta fiiliksestä, eräs kannattaja tiivisti.

Saku Liuksiala ja Teemu Junkkaala kisamatkalla. Jari Kostiainen

Pelin lopputulos oli pettymys. Bussi Suomeen Pietarista starttasi iltakymmeneltä.

Pelin jälkeen tunnelmat ovat apeat. Jari Kostiainen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut