Kaupunki: Malmin kentältä noussut lentokone ilmaan luvattomasti – "En osaa arvailla mistä se on peräisin"

Lentokenttä: Havainto lentokoneen noususta ja kopteriliikenne estävät kentän avaamisen yleisölle.

Kaupungilla on saanut ilmoitukset havainnosta, jonka mukaan lentokone olisi noussut Malmin kentältä toukokuun lopulla. Kuva ei liity juttuun. Päivi Tuovinen

Marjo Rämö

Kaupunki tiedotti viime viikolla, että Malmin lentokentän virkistyskäyttö viivästyy sillä alueella on havaittu lentotoimintaa.

Projektinjohtaja Kimmo Kuisma kertoo, että tiedotteen taustalla on havainto lentokoneen noususta kiitotietä pitkin toukokuun lopulla sekä havainnot kopteriliikenteestä.

– En osaa arvailla, mistä lentokone on peräisin.

Kuisma kertoo, että havainnosta on ilmoitettu ilmailuviranomaiselle.

Kaupunki: Malmin kentällä "luvatonta lentotoimintaa"

Yksittäisen lentokonehavainnon lisäksi kentän laidalla on ollut helikopteriliikennettä.

Kaupunki katsoo, että tällaisessa tilanteessa kenttää ei ole turvallista avata yleisölle.

– Menemme turvallisuus edellä. Jos siellä on lentokoneiden tai helikoptereiden toimintaa ilman, että kaupunki voi siihen vaikuttaa, kenttää ei voi avata yleisölle.

Malmin lentokentän ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kertoo, että kentän läheisyydessä on edelleen noin kymmenkunta lentokonetta, jotka kuuluvat yksityisille tai yhdistyksille.

Hän ei ole kuullut tai havainnut, että kentän kiitotietä olisi käytetty nousuihin tai laskeutumisiin sen jälkeen kun kiitotiet suljettiin 14. maaliskuuta.

– Kentän ylihän saa ihan vapaasti lentää, Hyvönen huomauttaa.

Kaivinkone kaapi vaarantamiskiellon piiriin kuuluvaa kiitotietä Malmilla – Kaupunki: "Kyseessä inhimillinen tietokatkos"

Pienimuotoista helikopteritoimintaa kentällä sen sijaan on edelleen.

Koptereita huoltava Helitech ottaa vastaan huoltoon tulevia koneita hallinsa vieressä olevalla plattalla siitäkin huolimatta, että kaupunki on sanonut maa-alueen vuokrasopimuksen irti.

Kaupungin näkemyksen mukaan sopimus on päättynyt ja alue olisi jo pitänyt luovuttaa kaupungin hallintaan.

– Alueella on useampi toimija, joiden osalta tilanne on sama, kertoo kaupunginlakimies Jenni Rope sähköpostitse.

Lentokentttäyhdistyksen hallussa ollut vuokra-alue sen sijaan on kaupungin hallinnassa.

– Kaikki tilat pitäisi purkaa. Olemme riitauttaneet irtisanomiset. Asia on vireillä käräjäoikeudessa, kertoo Helitechin tekninen johtaja Janne Kivi.

Kentän eteläpäässä pelastuslaitoksen läheisyydessä toimivalla yrityksellä ei ole omaa lentotoimintaa eikä toimilupaa siihen.

Vuonna 2001 rakennettu halli on kaupungin tontilla. Lisäksi yritys on vuokrannut piha-alueen, jota sen asiakkaat käyttää laskeutumiseen ja lentoonlähtöön huoltoon liittyvissä lennoissa.

– Koptereita tulee huoltoon ja lähtee enimmillään 2–3 kertaa arkipäivisin. Välillä voi olla viikonkin tauko, kertoo Kivi.

Kuva: Malmin kentän alkuperäistä kiitotietä alettiin rouhia irti – "Poliisille ilmoitettu"

Hänestä huoltoihin liittyvä kopteriliikenne ei estä kentän avaamista yleisökäyttöön sen kummemmin kuin vieressä toimivan pelastuslaitoksen toiminta.

– Koptereiden käytössä olevan alueen voisi rajata esimerkiksi lippusiimalla tai aidalla tarvittaessa.

Voidaanko vuokralaiselta edellyttää, että helikoptereiden laskeutumispaikkana oleva alue rajataan esimerkiksi aidalla?

– Varmaan vaihtoehtoja voidaan tutkia, mutta en nyt osaa ottaa tuohon kantaa. Turvallisuusnäkökohdat tulisi huomioida silloinkin, kuten kuka aidasta vastaisi, Kimmo Kuisma pohtii.

"Malmivaalit" vai ei? Osmo Soininvaara laski: selvästi alle puolet uudesta valtuustosta kannattaa ilmailun jatkoa – kentän puolustajat jättävät kuntalaisaloitteen elokuussa

Malmin lentokenttä

Reitit jalankulkijoille ja pyöräilijöille

Kaupungin tarkoitus on rakentaa ensivaiheessa kaksi uutta reittiyhteyttä lentokenttäalueen poikki. Ensimmäinen reitti sijoittuu alueen keskivaiheille ja yhdistää Tattarisuontien ja Vasaratien. Toinen reiteistä sijoittuu eteläosaan ja yhdistää ulkoilureitin Sunnuntaipalstojen kohdalta poikittaisen kiitotien päähän.

Valaistut reitit ovat kivituhkapintaisia ja tarkoitettu jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Toisen reittiyhteyden läheisyyteen on suunnitelmissa rakentaa ulkokuntoilualue ja pieni leikkipaikka.

Munkkiniemi sai neljä uutta kaupunginvaltuutettua, Herttoniemi kolme – Shawn Huff aikoo puolustaa kasvavan Vuosaaren luontoa

Suihkulähde palautettiin Malmille – mutta toinen vesiallas pysyy yhä tyhjänä

Malmin kentän rakentamisen kannattavuutta ei arvioida uudelleen – Helsingin kaupunki laskee jokaisen käytetyn euron tuovan takaisin 4–8 euroa

Malmin asemalle kaavaillaan uutta siltaa radan yli – Muilla asemilla ei vielä peruskorjaussuunnitelmia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut