Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Henkka, 41, perusti sinkkuveneilijöille tarkoitetun ryhmän ja siitä tuli välitön hitti – "Ihmisiä on mukana sup-lautailijoista superjahdin omistaviin"

Veneily: Sinkkuveneilijöiden ryhmään tulee liittymispyyntöjä päivittäin. Anna liittyi kymmenen kuukautta sitten.

Vuosi sitten elämäntapapurjehtijaksi itseään kutsuva Henrik ”Henkka” von Wendt, 41, pohti koulukaverinsa kanssa, miten yhdistää veneilyn, siihen liittyvän koulutuksen ja meriturvallisuuden. Sitten sinkkuna viihtyvä von Wendt keksi vielä uuden lähestymiskulman asiaan.

– Sitten tuli sinkkuus mieleen. Veneilyryhmiä on kymmeniä tai satoja. Jollain piti erottua niistä ja se oli sinkkuus.

Vuosi sitten kesäkuussa von Wendt perusti Facebookiin Sinkkuveneilijöiden ryhmän. Nyt jäseniä suljetussa ryhmässä on jo yli 2 400.

– Parisataa jää pois joka kuukausi. Osa on pariutunut tai jäänyt muuten pois.

Korona rajoittaa myös uusien ihmisten tapaamista – Puolitoista vuotta sinkkuna ollut Sanni, 25: "Tuntuu, että parisuhteessa olevat tuomitsevat"

Sääntöjen mukaan ryhmästä tulee siis erota, mikäli elämänkumppani löytyy ja sinkkuus on historiaa.

Liittymispyyntöjä ryhmään tulee päivittäin. Osa pyynnöistä joudutaan hylkäämään.

– Käymme läpi jokaisen jäseneksi haluavan ennen kuin hyväksymme hänet ryhmään. Jokaisella tulee olla ainakin yksi tunnistettava omakuva julkisessa profiilissaan, von Wendt kertaa ryhmän sääntöjä.

Ryhmän tarkoituksena on tuoda veneilystä kiinnostuneet sinkut yhteen.

– Meille riittää, että on kiinnostunut veneilystä, haluaa päästä veneilemään ja on sinkku. Sinkkuveneilijät ovat iso osa minunkin elämääni. Ryhmästä on tullut monelle tosi tärkeä juttu, ynnää von Wendt.

Ryhmässä halutaan karttaa kaikenlaista negatiivisuutta.

– Haluamme erottua muista olemalla hyvän mielen -ryhmä. Ryhmän henki on ollut niin hyvä, että sopivan kumppanin löytyessä monet ovat sanoneet, etteivät haluaisi erota ryhmästä, von Wendt naurahtaa.

Jäseniä on ympäri Suomen. Helsinkiläisiä on tällä hetkellä 646.

Oma tausta vei Sandra Nasser El-Dinen, 42, tutkimaan Jordanian nuorten aikuisten parisuhteita – "Rakkaus voi kehittyä ja syventyä arkielämän tekojen ansiosta"

Anna, 53, on ollut ryhmässä kymmenen kuukautta ja toimii nykyisin yhtenä ryhmän viidestä ylläpitäjästä. Omaa venettä ei ainakaan vielä ole.

– Omaa venettä ei välttämättä tarvitse edes olla.

Annalle palo veneilyyn syttyi oltuaan ensin purje- ja sitten moottoriveneen kyydissä.

– Siitä jäi haave, että haluan saaristoon. Haaveena on myös oma purjevene.

Innostus veneilyyn poiki kuitenkin ajatuksen, että meritaidot on ensin saatava kuntoon. Vasta sitten on oman veneen vuoro.

Noin puolella ryhmäläisistä on vene tai jonkinlainen vesikulkuneuvo. Mies- ja naisjako on lähes puolet ja puolet.

– Ihmisiä on mukana laidasta laitaan, sup-lautailijoista superjahdin omistaviin. Meillä on paljon myös todella kokeneita purjehtijoita, jotka ovat purjehtineet maailman ympäri, sanoo Von Wendt, jolla itsellään on 34-jalkainen ja seitsemän metriä leveä trimaraani eli kolmirunkoinen vene.

Ryhmän idean mukaisesti myös von Wendt on usein ottanut ryhmässä olevia kyytiinsä.

– Olemme yllyttäneet veneiden omistajia, että ottakaa ihmisiä veneisiinne. Lähtökohta on, että veneilyn ei ole tarkoitus maksaa gastille mitään, mutta usein sovitaan, että hän tekee jotakin. Hän tuo vaikkapa ruoat mukanaan tai hoitaa esimerkiksi navigoinnin.

Gastilla tarkoitetaan veneeseen tulevaa vierasta, miehistön jäsentä.

– Tarkoitus on, että tutustutaan ihmisiin, saadaan ystäviä ja ehkä loppuelämän kumppani, von Wendt tietää.

Ennen yhteistä venematkaa veneiden omistajat mainitsevat usein, minkälaisen gastin he mukaan haluavat.

– Haluavatko, että joku tulee ottamaan kannelle aurinkoa tai tekemään esimerkiksi moottoriremontin, Von Wendt toteaa.

Myös merien suojelu sekä turvallinen veneily ovat ryhmäläisille tärkeitä asioita.

– Olemme järjestäneet purjehduskursseja ja mainostaneet jatkuvalla syötöllä meripelastusta sekä Trossia ja tuoneet näitä asioita näkyville.

Trossi on osa vapaaehtoista meripelastustyötä.

Vuoden aikana ryhmän sisällä on järjestetty jo satoja veneilyitä. Kesäkuussa oltiin porukalla Örössä, jonne mennään myös heinäkuussa. Retkiin kuuluu nähtävyyksien katselua, yhdessäoloa ja veneiden esittelyä.

– Se on osa sitä showta. Sitten on saunomista, grillaamista, hauskanpitoa ja tutustumista toisiin. Se on se päätavoite, von Wendt sanoo.

Isolla porukalla on käyty myös Turun merimuseossa.

Helsingin veneilykohteista von Wendt vinkkaa muun muassa Helsingin edustalla olevaa Isosaarta ja Lauttasaaren länsipuolella sijaitsevia Käärmeluotoja.

– Huikea kohde ja kiva paikka, elämäntapapurjehtija luonnehtii paikkoja.

Jos sovit seksitreffit uuden nettituttavuuden kanssa, muista nämä vinkit – Tiia Forsström: "Ei lähtökohtaisesti sen suurempi riski kuin vaikka taksiin nouseminen"

Voihkinnan ääniin kyllästynyt naapuri jätti Kalliossa "heippalapun" ja ohjeet tilanteen korjaamiseen: "On kiva, että seksielämänne kukoistaa, mutta..."