Jugend-tyylisellä talolla Puistolassa on kuusiaidan kätkössä upea puutarha – sunnuntaina Päivi avaa sen kävijöille: "En haravoi enkä kitke"

Päivi Viidan salainen puutarha on paikka, jossa oleillaan ja nautiskellaan puutarhan eri sopeissa koko kesäkausi.

– Vietän valtavasti aikaa pihalla villapaidassani ja kumisaappaissa. Lueskelen tai puuhastelen, Viita kertoo.

Varsinaisiin puutarhatöihin menee arviolta pari tuntia viikossa.

– En haravoi, en kitke rikkaruohoja, en kastele istutuksia, nurmikonkin annan usein kasvaa tai jätän jonnekin apilapellon nurmikkoa leikatessani, Viita kertoo.

– Maan pinnalla saa aina olla vähän mujua, jotta piha voi hyvin. Pudonnut lehti ei ole roska, vaan ravinne.

Puutarhanhoitofilosofiaansa hän on saanut oppia muun muassa kasvitieteilijä ja hortonomi Pentti Alangolta.

Liiallinen puutarhan siivoaminen kaventaa lierojen ja hyönteisten elinolosuhteita, mikä taas köyhdyttää maaperää.

Siinä missä innokas puutarhan siistijä kippaa peräkärry toisensa jälkeen jätettä Kivikkoon ja sisustuskaupoista hyönteishotelleja, Viita haalii puutarhaansa lahopuita ja vanhoja kantoja öttiäisten pesäkoloiksi.

– Puutarhanhoidollakin voi edistää luonnon monimuotoisuutta, hän toteaa.

Lahopuita hän ei kuitenkaan roiski pitkin pihaa vaan asettelee ne esteettisesti tontin reunoille.

Viita ja hänen Aurinkomäentien varrella sijaitseva puutarhansa ovat mukana Avoimet puutarhat -tapahtumassa sunnuntaina 20. kesäkuuta. Tapahtumassa mukana olevissa puutahoissa saa vierailla kello 12–17. Lista mukana olevista puutarhoista löytyyy täältä.

Viita on nimennyt oman pihansa salaiseksi puutarhaksi, sillä komea kuusiaita kätkee sen ohikulkijoilta. Noin 800 neliön puutarha ympäröi 1936 valmistunutta punatiilistä taloa.

Jugend-tyylisen omakotitalon on oletettavasti rakennuttanut asemamies Nurminen, joka työskenteli läheisellä Vandan asemalla. Vanhimmat istutukset, kuusiaita ja omenapuut, ovat todennäköisesti 1930-luvun lopulta.

Noin 30 vuotta taloa ja puutarhaa emännöinyt Viita on muokannut entisestä hyötypuutarhasta paikan, jossa on suorien marjapuskarivien sijasta erilaisia soppia oleiluun.

Viidalle oma piha on merkitsee hiljaisuutta ja omaa tilaa. Iso puutarha on myös ylellisyyttä. Kovin kaukana ei ollut se tilanne, että tämäkin tontti olisi lohkottu ja puutarhassa nököttäisi nyt 1990-luvulla rakennettu talo.

– Onneksi niin ei tapahtunut.

Tiiviisti rakennetut tontit ja pienet pihat yleistyvät jo aivan Helsingin pohjoisrajallakin. Viidalla on yksi toive pienenkin pihan omistajalle.

– Istuttakaa puita!

Avoimet puutarhat -tapahtuma 20.6. kello 12–17. Lista tapahtumaan osallistuvista puutarhoista verkossa osoitteessa: avoimetpuutarhat.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut