Jättisuoli imaisee taiteenystävän Vallisaaressa – Helsingin kesän suursatsaus ei peri pääsymaksua: "Mielettömän upea näyttely"

Biennaali: Helsingin nykytaidetapahtuma maksaa vierailijalle vain lauttalipun.

Töölöläinen Riikka Lamberg ja turkulainen Piia Salminen olivat tiistaina haltioissaan: heidän päiväohjelmaansa kuului käynti Vallisaaressa, missä on juuri avautunut ensimmäinen Helsinki Biennaali.

Kansainvälistä nykytaidetta esittelevä Biennaali saa naisilta pelkkää kiitosta.

– Mielettömän upea näyttely, hyvin monipuolinen, luonnehtii Salminen.

– Hienoa on sekin, että vanhoja holveja on täällä käytetty myös esimerkiksi installaatioiden esittelytilana, Lamberg kertoo.

"Lohikeitto ei petä koskaan" – pelkästään Suomenlinnasta löytyy 14 ravintolaa ja naapurisaarilta lisää

Helsinkiläisten Laura ja Irene Merikallan mielestä koronatilanteen helpottuessa taiteen tärkeys on tullut entistä paremmin esille.

– Kyllä koronakauden aikana meille on ennättänyt tulla hirveä kulttuurinnälkä. Biennaali osuu juuri sopivaan saumaan, sisarukset tuumivat.

Koronakauden aikana meille on ennättänyt tulla hirveä kulttuurinnälkä.

Myös taidetapahtuman projektipäällikkö Jonna Hurskainen on tyytyväinen ensimmäisen viikon kävijämäärään.

– Näyttää oikein hyvältä, varsinkin, kun sää on suosinut. Toisaalta Biennaaliin kannattaa tulla säällä kuin säällä, sillä maisema muuttuu koko ajan ja teokset ovat täällä osa luontoa, Hurskainen kertoo.

Biennaaliin on koottu yli 40 taiteilijan näkemys siitä, miten taide yhdistää kaikki ihmiset saman meren äärelle. Kävijämäärän arvioidaan nousevan peräti 300 000 näyttelyvieraaseen.

Jo lyhytkin tutustuminen näyttelyyn osoittaa, että samalle saarelle on saatu ihailtaviksi mieltä kutkuttavia teoksia.

Esimerkiksi Teemu Lehmusruusun House of Polypores kuuntelee lähimetsän kaatuneissa puissa tapahtuvaa lahoamista ja muuttaa sen urkusarjana soivaksi installaatioksi.

Alicja Kwaden Pars pro Toto puolestaan koostuu rantakalliolla lepäävistä planeettamaisista kivipalloista. Luonto on vahvasti esillä myös taiteilijakollektiivi Attakwadin teoksessa Hype – siinä kuolevan puun runkoa kiertää 32 pronssikopiota Vallisaaren käävistä.

– Monet teoksista vuoropuhelevat katsojansa kanssa. Sellainen on muun muassa Dafna Maimonin Indigestibles, Hurskainen sanoo.

Teos on punainen, jättimäinen suoli, jonka sisään katsoja voi sukeltaa ja kosketella suolenseinämää, bakteereja ja sulamatonta ruokaa.

Helsingin tulevan kesän jättiterassi kiinnosti ravintoloita jopa enemmän kuin Senaatintori – "Viime kesä näytti, että eivät ne ole rymypaikkoja"

Koska merkittävä osa Vallisaaresta kuuluu Suomenlinnan Unescon maailmanperintökohteen suojavyöhykkeeseen, näyttely on suunniteltu siten, että kaikki rakenteet ovat purettavissa.

Kun Biennaali syyskuun lopussa päättyy, yksikään näyttelyn teoksista ei jää näkyville Vallisaareen.

Esimerkiksi Laura Könösen teos Ei taivasta rajana siirtyy pysyvästi Jätkäsaareen ja Alicja Kwaden Big Be-Hide puolestaan Kalasatamaan.

Helsinki Biennaali Vallisaaressa 26. syyskuuta saakka. Vapaa pääsy. Meno-paluu lautalla aikuisilta 8,49 e.

Lapsiperheen leffakäynnin hinta tuplaantuu kun herkut ostaa teatterista – alan toimija puolustaa eväskieltoa: "Ilman oheismyyntiä lippu olisi vieläkin kalliimpi"

Helsingin uusi jättiterassi veti avajaisviikonloppuna 7000 asiakasta – "Screenivapaa alue"

Live-keikat alkoivat Helsingissä: Allas Sea Pooliin otetaan nyt jopa 500 katsojaa – tämä on Weekendin tilanne

Helsingin kansainvälinen nykytaidetapahtuma peruttiin viime kesältä, yrittää nyt uudelleen – "Toteuttaminen huomattavilla erikoisjärjestelyillä on valtava ponnistus"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut