Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen on vangin päivärytmi – Taposta tuomittu Jere, 25, odottaa koevapautta: "Kun vapaudun ehdin vielä tehdä elämässäni jotain järkevää"

Opiskelu: Helsinkiläisen nuoren miehen koulukotikierre päättyi karusti, mutta samalla hän on tyytyväinen että on vankilassa päässyt eroon päihteistä.

– Päivät ovat aika rauhallisia ja noudattavat samaa kaavaa. Herään viideltä, juon aamukahvin, syön puuron ja aloitan työt seitsemältä yleisiä tiloja siivoamalla ja vankien vaatteita pesemällä, kertoo Keravan avovankilassa taposta tuomiota istuva helsinkiläinen Jere.

Vankilassa vangit osallistuvat omien asioidensa hoitoon ja opettelevat arjen taitoja muun muassa pyykinpesussa, ruuanlaitossa ja laskujen maksamisessa. Myös kuntoilu on vangeille tärkeä osa päivittäistä rutiinia.

Jere, 25, on tullut vankilan pihalle ensimmäisten joukossa testaamaan koulutuskuntayhtymä Keudan lahjoittamia ja opiskelijoiden tekemiä kuntoiluvälineitä, joita on totuttu näkemään pururatojen varrella.

– On aika kevyet nosteltavat, saisi olla enemmän painoa, antaa Jere palautteensa uusista ”dippivälineistä”, jotka ovat kovaa kulutusta ja erilaisia sääolosuhteita kestäviä monitoimikuntoilulaitteita.

Jere tykkää treenata sekä vankilan sisä- että ulkosalilla, kun hän iltapäivisin vapautuu työvelvoitteistaan, joihin hänellä kuuluu lattioiden moppausta, pintojen pyyhkimistä ja muuta siivousta 12 hengen osastolla.

Ruokailu on kello 15 ja sen jälkeen Jere aloittaa treenaamisen salilla tai juoksee lenkkiä vankila-alueen ympäri. Yleensä hän hölkkää ainakin kolme kertaa viikossa.

Taposta tuomittu Jere on opiskellut Keravan vankilassa Keudan opiskelijana talonrakennusta, mutta hän toivoo voivansa aloittaa merkonomin opinnot, sillä hän kokee kaupallisen alan enemmän omakseen.

– Peruskoulusta minulla on seiskan keskiarvo ja lempiaineeni oli englanti, jossa olin hyvä.

Yhdeksän vuoden tuomion taposta saanut Jere vetosi oikeudessa hätävarjeluun, kun hän puukotti tuttavaansa, jolla oli tarkoituksena ryöstää hänet. Puukotus tapahtui Jeren asunnolla Hakaniemessä.

– Olimme tuttuja, tosin tavattu vain pari kertaa aiemmin.

Ryöstöyritys päätyi käsirysyksi ja painiksi olohuoneen lattialla ja Jere otti käteensä keittiöveitsen, jonka kuolettava isku tappoi miehen nopeasti.

– Olisin itse soittanut apua, mutta naapuri ehti ensin, kun kaveri pääsi porraskäytävään, johon hän lyyhistyi.

Jere on istunut tuomiostaan kolmisen vuotta ja hän pääsee pian koevapauteen. Vankila-ajassa hän näkee paljon hyvää ja toivoo, että hänen elämälleen löytyisi uusi suunta.

Vankilassa hän on osallistunut useille suuttumuksenhallintakursseille, joista hän on saanut vinkkejä omaan tapaansa toimia.

– Päihteettömyys on ollut minulle tärkeintä. Jos en olisi vankilassa, en olisi päässyt päihteistä eroon. Kun vapaudun, ehdin vielä tehdä elämässäni jotakin järkevää, hän suunnittelee.

Vieraita hänellä ei ole Keravan vankilassa käynyt, vaikka säännölliset vierailut ovat sallittuja.

– Olen pitänyt tapaamiset aika vähissä.

Jere huostaanotettiin 14-vuotiaana päihteiden käytön takia ja siitä alkoi koulukotikierre useissa eri paikoissa, muun muassa Limingassa. 14-vuotiaaksi asti hän asui äitinsä kanssa.

Korona-aika on näkynyt myös vankilassa rajoituksina: leirejä, retkiä ja lomia on peruttu. Kun alueelta ei ole saanut poistua, on ollut paljon aikaa ajatella omaa tulevaisuutta.

– Koronarokotteen otan heti, kun oma rokotusvuoroni tulee, maailman koronatilannetta tarkkaan seurannut Jere sanoo.