Matkojen hinnoittelu saattaa taas muuttua, HSL:n vyöhykemalli ollut voimassa 2 vuotta – "Vaihtoehtona on myös, että B-vyöhyke sulautuisi yhteen C:n kanssa"
2
HSL-alueella on käytössä neljä vyöhykettä A, B, C ja D. Nyt pohditaan, onko vyöhykejako ja sen hinnoittelu edelleen toimiva. arkisto/Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaTekeekö HSL:n uusi hallitus muutoksia joukkoliikenteen nykyiseen vyöhykemalliin tai -jakoon, selviää syksyllä. Arkisto/Armi Suojanen
Joukkoliikenne: Matkojen hinnoittelu HSL-alueella saattaa muuttua.
Helsingin seudun liikenteen (HSL) uusi hallitus saa heti syksyllä pohdittavakseen ison asian: Jatketaanko nykyisellä ABCD-vyöhykkeisiin perustuvalla tariffimallilla, vai olisiko maksu matkasta parempi veloittaa jollain muulla perusteella.
Vaihtoehtoja on, kuten kilometreihin pohjautuva hinnoittelu tai jopa tasatariffi koko yhdeksän kunnan muodostamalla HSL-alueella Siuntiosta Sipooseen.
– Vaihtoehtona on myös se, että B-vyöhyke laajenisi ja sulautuisi yhteen C-vyöhykkeen kanssa, kertoo HSL:n asiakkuus- ja myyntijohtaja Mari Flink.
Hintakattomahdollisuutta pohditaan myös. Sellainen on käytössä muun muassa Lontoossa, Tukholmassa ja Turussa. Hintakatto voisi olla esimerkiksi sellainen, että yhdestä päivästä veloitetaan korkeintaan jokin tietty summa, vaikka matkoja tekisi useita eri puolilla aluetta.
Jo aiemmin vaihtoehdoista on karsiutunut omavyöhykemalli, jossa kukin määrittelisi oman liikkumispiirinsä.
– Se oli teknisesti vaikea, Flink sanoo.
Nykyiset kortinlukijat on vaihdettava.
Muut vaihtoehdot ovat työn alla ja tavoitteena on, että hallitus voi syksyllä päättää, laitetaanko ne kaikki asiakastestaukseen. Siinä selvitetään matkustajien käyttökokemuksia ja asiakastyytyväisyyttä.
– Tänä syksynä hallitus pääsee linjaamaan, onko nykyinen hinnoittelumalli ok vai, onko syytä tehdä muutoksia.
– Tämäkään (nykyinen vyöhykemalli) ei ole huono. ABCD voi olla hyvä jatkossakin, Flink jatkaa.
Vaihtoehtoja alettiin kartoittaa, koska joukkoliikenteeseen halutaan lisää käyttäjiä ja varsinkin Espoo on valittanut nykyisestä vyöhykejaosta. Iso osa yhtymän toiseksi suurimmasta jäsenkunnasta kun kuuluu kalliimpaan C-vyöhykkeeseen.
Vantaalla Tikkurilassa asuvat ovat ihmetelleet, että se kuuluu C-vyöhykkeeseen, vaikka esimerkiksi toinen iso keskus Myyrmäki Länsi-Vantaalla kuuluu B-vyöhykkeeseen.
HSL:n kyselytutkimuksissa Vantaan ja Espoon B-vyöhykkeillä asuvat ovat kaikkein tyytyväisimpiä vyöhykehinnoitteluun, joka otettiin käyttöön huhtikuussa 2019.
Tulokset asiakastestauksesta saadaan Flinkin arvion mukaan keväällä tai syksyllä 2022. Sen jälkeen hallitus tekee päätöksen, millaisella hinnoittelutavalla HSL-alueella jatkossa käytetään junaa, bussia, ratikkaa ja metroa sekä Suomenlinnan lauttaa.
– Käyttöön se ei tule vielä -23 alussa.
Ennen lipputuotteiden mahdollista muutosta HSL uusii vanhat lippujärjestelmänsä, joissa on Flinkin mukaan "kankeuksia".
Uusi lippujärjestelmä perustuu digitaalisuuteen ja tilipohjaisuuteen. Se mahdollistaa muun muassa matkalipun maksamisen lähimaksulla eli pankki- tai luottokortilla kulkuvälineeseen noustessa.
Lähimaksu on ollut koekäytössä Suomenlinnan lautalla toukokuusta lähtien. Sitä varten on asennettu erillinen laite.
– Nykyiset kortinlukijat on vaihdettava, koska ne eivät osaa lukea kuin matkakortteja.
Flink huomauttaa kuitenkin, että matkakortteja voi käyttää laitteiden vaihdon jälkeenkin. Matkakortteja tarvitsevat muun muassa koululaiset.
Flink toteaa myös, että fyysiset lipunostopaikat säilyvät, vaikka lippuautomaatit häviävät vähitellen.
– Tarkoitus ei ole heikentää palvelua vaan tehdä lipun ostamisesta helpompaa.
HSL:n uusi hallitus valitaan yhtymäkokouksessa elokuun lopulla.