Ovatko tässä erikoisimmat pizzan täytteet? – Silakkaa, uutta perunaa, hapankaalia... "Tarkoitus oli saada kesä maistumaan"

Pizzat: Silakkaa, uutta perunaa, hapankaalia...

Ravintoloitsija Markus Hurskaisen kesäpizzan salaisuus on kurkumalla maustettu hapankaali ja marinoidut silakat. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

– Hyvin on lähtenyt myymään. Ei aivan ykkönen, mutta kokeilijan valinta, keittiömestari ja ravintoloitsija Markus Hurskainen Kampin Storysta kertoo.

Husmanskostista ja juureen tehdyistä pizzoistaan tunnettu ravintola paistoi todella erikoisen kesäpizzan. Sen täytteet ovat Suomenlahden silakka, kotimaiset uudet perunat Kemiön saarelta ja kurkumalla maustettu juvalainen hapankaali.

– Ideana oli saada kesä maistumaan lautaselle. Silakka taipuu siihen paremmin kuin muikku. Samalla se on ekoteko.

– Ei överi. Ei liian eriskummallinen. Sesongin mukainen. Täydellinen tarina, Hurskainen selittää.

Silakat Hurskainen marinoi keittiössä kolmeen kertaan. Loppukesän jokavuotiseen katkokseen kalastuksessa hän sanoo varautuneensa. Inspiraatio tähän pikkukalaan tuli Baskimaan keittiöstä.

Takavuosina Kotipizzan pizzoihin kului jopa 100 000 kiloa jauhelihaa – "Pääsääntöisestihän näitä syövät lapset"

Taikinaa varten hän tarvitsi paisto-ominaisuuksiltaan parasta 00-vehnää. Ensimmäinen kysely kotimaassa tuotti liian pienen määrän, mutta sitten tärppäsi aivan läheltä. Pizza leivotaan nurmijärveläisen Krannin tilan Jaarli-lajikkeen luomujauhoista.

Meneillään on kehitystyö täydellisen kotimaisen pizzajuuston löytämiseksi.

Storylle räätälöidyn tomaattikastikkeen Hurskainen kävi kehittämässä Imatralla kotimaisia hävikkitomaatteja hyödyntävän Jävla Sås Bolagin kanssa. Kastiketehdas toimii vanhassa Siwassa. Kaikki tehdään käsityönä, joten ”tehdas” on vähän liian iso ilmaisu.

Kesäpizza viimeistellään The Helsinki Distilling Companyn tislaamalla akvaviitilla. Tujaus levitetään päälle suihkepullosta hetkeä ennen tarjoilua.

Ja jatkoa tulee. Syyssesonkiin paistuu pizza hirvimakkarasta ja kotimaisista metsäsienistä. Sydäntalvella pizzan tulee koristamaan muikun mäti.

Storyn pizzalista on lyhyt: vain kuusi pizzaa, joista yksi on aina se kiertävä sesonkiversio. Muuten on tarjolla kotiruokaa, klassikkoja, kuten lihapullia ja wallenbergejä, sekä smash-burgereita ja jo kulttituotteeksi muodostunutta votkapastaa.

Ja se pizzoista kaikkein tavallisinkin: Sitäkin on menty tuunaamaan kohti gourmet’ta. Hawaiissa on Tiituspohjan palvaamon saunapalvia, tuoretta ananasta, Peltolan blue -sinihomejuustoa ja tuoretta oreganoa. Ja tietenkin se oma hapanjuuritaikina.

Hurskainen kertoo, että meneillään on kehitystyö täydellisen kotimaisen pizzajuuston löytämiseksi. Lisäksi ”takataskussa” on käyttämättömiä takinajuuria.

Rautakaupan uusin hittituote myytiin loppuun vauhdilla – Ismo huomasi kotipihoilla tapahtuneen muutoksen

Storyn ketju toimii myös Triplassa ja Vanhassa kauppahallissa. Kampista löytyy lisäksi Club Deportivo sporttibaari, josta saa ruokaa. Kasarmitorilla on Vin-Vinin kanssa yhteinen pop-up. Aivan uusi on Viikin Gardeniassa yhteistyöstä CoolHead-panimon kanssa perustettu kesäravintola.

Kesäpizzaa saa Kampin lisäksi vain Viikistä ja Kasarmitorilta.

Markus Hurskainen on tehnyt yhden uran leipurina ja kondiittorina Patisserie Teemu&Markus -leipomossa. Michelin-tähteä hän oli saavuttamassa ravintola Demon keittiötiimin jäsenenä vuosina 2004–2009. Suuren yleisön tv-julkkikseksi hän tuli Koko Suomi leipoo -leivontasarjan tuomarina.

Ihan kuin etelässä! – Helsingin upouudet rantabulevardit ravintoloineen houkuttelevat jopa Espoosta saakka: "Hienoa, että tästä on tullut eläväinen kaupunginosa"

Suomalaisen Kristianin suunnittelemat pizzauunit viedään käsistä – Jussi huomasi heti eron tavalliseen: ”Välttämätön täydellisen lopputuloksen saamiseksi”

Vallilan Konepajan hittiterassi joutuu purkamaan luvattoman jättikupolin – "Siellä paistuu, sisällä mahdoton istua"

Nämä 9 burger-ravintolaa tulevat Rautatientorin jättiterassille – joukossa Helsingin parhaaksi valittu

Jättipizzoista tunnetun suosikkiravintolan tilalle aukesi yllättäen Kotipizza – yrittäjä järkyttyi: "Siinä meni monen vuoden työ"

"En itse ikinä tilaisi kotiin, vetistyy aina" – ravintolapomolta suorat sanat hittiruoasta, jota omakin firma myy

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut