Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meneekö kesäkuun lämpöennätys rikki tänään? – kaikkien aikojen kovimpaan hellelukemaan on vielä matkaa

Kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys voi mennä tiistaina rikki, todetaan Forecan blogissa.

– Tänään hätyytellään kaikkien aikojen kesäkuun lämpötilaennätystä, 33,8 astetta, ja tämän lisäksi voi esiintyä vaarallisen voimakkaita ukkosia, kertoo meteorologi Markus Mäntykangas.

Kesäkuun aiempi lämpöennätys mitattiin vuonna 1935 Ähtärissä.

Maanantai oli kuluneen kesän toistaiseksi kuumin päivä, kun kaakkoisrajalla Parikkalassa mitattiin 32,2 astetta, Mäntykangas jatkaa blogissaan, ja tiistain ilmamassa on vielä aavistuksen verran lämpimämpää.

– 86 vuotta vanhaa ennätystä uhitellaan todennäköisimmin maan itä- ja kaakkoisosassa. Näyttää myös todennäköiseltä, että maan etelä- ja keskiosassa syntyy lukuisia uusia sääasemakohtaisia kesäkuun lämpötilaennätyksiä, Mäntykangas valottaa.

Kaikkien aikojen lämpöennätys Suomessa, 37,2 astetta vuodelta 2010, ei kuitenkaan ole vielä vaarassa rikkoutua.

Kesäkuun mittapuulla Mäntykankaan mukaan puhutaan silti poikkeuksellisen korkeista lämpötiloista, eli keskimäärin vain kerran tai pari vuosisadassa on näin kuumaa tähän aikaan vuodesta.

– Pidän mahdollisena sitäkin skenaariota, että tänään mitatut lämpötilat jäävät koko tämän kesän kärkikastiin, eli enää ei välttämättä näin kuumia päiviä tule. Voin toki olla väärässäkin, mutta todennäköisyys sille, että Suomen kesään mahtuisi useampi episodi, jonka aikana lämpötila kohoaa vähintään 33 asteeseen, on pienehkö, Mäntykangas kertoo.

Vuosi sitten tilanne oli hänen mukaansa samanlainen. Kankaanpään Niinisalossa mitattiin kesäkuun 25. päivänä 33,5 astetta ja lukema jäi koko kesän korkeimmaksi.