Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muutamien sanojen muutokset työpaikkailmoituksissa lisäsivät naishakijoiden määrää teknologia-alan yrityksessä

Naisten vähäinen into hakeutua teknologia-alan työpaikkoihin on selkeä puute, mutta sen korjaamiseen on löydetty ainakin yksi hyvin yksinkertainen keino.

Pienellä muutoksella työpaikkailmoituksissa naishakijoiden määrä kasvoi jopa yli kolmanneksen.

Suomalainen ohjelmisto- ja palveluyhtiö TietoEvry hoksasi, miten naisia saadaan paremmin hakemaan it-alalle. Yritys vaihtoi työpaikkailmoituksissa sukupuolittuneet ilmaisut neutraaleihin ja naishakijoiden määrä kasvoi keskimäärin 32 prosenttia.

TietoEvry kertoo tiedotteessa useiden tutkimusten osoittaneen, että maskuliinisiksi koettujen sanojen käyttö saa naiset epäröimään miesvaltaisille aloille hakeutumista, sillä ne saavat aikaan vaikutelman, että naiset eivät kuulu kyseiseen työympäristöön.

Omien ilmoitustensa analysoinnin perusteella TietoEvry loi oleviin avoimiin töihinsä uudet työpaikkailmoitukset käyttäen erilaisia sanavalintoja.

Testinä yritys julkaisi kahdenlaisia työpaikkailmoituksia. Osa oli entisen kaltaisia, epäsuoria ennakkoasenteita sisältäneitä, kun osasta taas nämä oli poistettu ja korvattu vähemmän sukupuolittuneella kielellä.

Esimerkiksi front-end developerin työpaikkailmoituksessa sana pätevä vaihdettiin asioista perillä olevaan ja motivoitunut keskittyneeseen. Useissa ilmoituksissa sana itsenäinen korvattiin esimerkiksi itseohjautuvalla.

– Miesvaltaisella alalla toimivana meillä on velvollisuus etsiä aktiivisesti uusia ratkaisuja kasvattaaksemme naispuolisten työntekijöiden osuutta, sanoo TietoEvry Suomen henkilöstöjohtaja Hanna Vuorikoski tiedotteessa.

Kyse ei ole Vuorikosken mukaan ainoastaan tasapainoisen sukupuolijakauman saavuttamisesta, vaan myös osaajapotentiaalin hukkaamisesta.

– Näin tapahtuu, jos pätevät naishakijat eivät koe sopivansa yritykseemme.

TietoEvryn tavoitteena on nostaa naistyöntekijöidensä määrä 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Tietotekniikka-alan työpaikoista vain noin 18 prosenttia on naisten hallussa Euroopan unionin alueella, kun Pohjoismaissa tilanne on vain hieman parempi eli keskimäärin noin 21 prosenttia.