"Ihmiset ovat vihaisia jos jokin maku vaihdetaan pois, jokaisella on oma suosikkinsa" – Helsingin Jäätelötehdas täyttää 100 vuotta ja luottaa yhä samaan reseptiin

Jäätelö: Vegaanisille, gluteenittomille ja maidottomille tuotteille on kysyntää, kerrotaan Ingmanilta.

Hietaniemen hautausmaalla työskenteleville Niina Pietariselle (vas.) ja Mira Vormaselle maistui molemmille lakritsijäätelö. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero-Lahokoski

Helsingin Jäätelötehtaan jäätelökioskilla Eteläisellä Hesperiankadulla asiakkaita virtaa luukulle tasaiseen tahtiin.

– Huomaa, että lomat ovat jo alkaneet. Nyt päivisin jo kiireistä, iltaisin on jo jonoa. Kylmäauto tuo vielä iltavuoroa varten täydennystä, toteaa neljättä kesää Helsingin Jäätelötehtaan kioskeilla työskentelevä Melina Rajala, 21.

Myös juhlapyhinä, kuten vappuna ja juhannuksena, väkeä riittää usein jonoksi asti.

Suosituimpia makuja ovat lakritsi, minttusuklaa ja suklaa.

– Myös appelsiinia on ostettu nyt yllättävän paljon, Rajala toteaa.

Ingmanilta kerrotaan, että jäätelöissä perusmaut pitävät vuodesta toiseen pintansa. Lisäksi mango on säilyttänyt suosionsa. Helsingissä on yli 20 Ingmanin jäätelökioskia.

Appelsiinia on ostettu nyt yllättävän paljon.

Vantaalaiset Sirpa ja Matti tulivat haustausmaavierailun päätteeksi Matin kesän ensimmäiselle ja Sirpan toiselle jäätelölle Helsingin Jäätelötehtaan kioskille Töölöön. Päivi Tuovinen

Helsinkiläisen omakotitalon alakerrasta lähtevät viinerit ja munkit pk-seudun huoltoasemille – "Edes kaikki tämän tien varrrella asuvat eivät tiedä, että täällä on leipomo"

Erikoisruokavaliot näkyvät myös jäätelövalikoimassa.

– Vegaanisille, gluteenittomille ja maidottomille tuotteille on kysyntää. Niitäkin löytyy valikoimasta. Kysyntä on kasvanut viime vuosina ja olemme pyrkineet vastaamaan siihen, kertoo Ingmanin markkinointipäällikkö Lotta Blomster.

Vohveleissa on myös gluteeniton vaihtoehto. Ingman vaihtoi viime vuonna vadelma ja sitruunasorbetit vastaaviin vegaanisiin versioihin.

– Erityisruokavalioissa erityisesti laktoosittomuus näkyy. Meillä on laaja valikoima laktoosittomia ja vähälaktoosisia tuotteita, Blomster jatkaa.

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Helsingin Jäätelötehtaan jäätelöt tehdään yhdellä ja samalla vanhalla reseptillä. Jäätelöt sisältävät sekä laktoosia että sokeria.

– Meiltä kysellään paljon, että käytämmekö sokeria vai glukoosisiirappia. Me käytämme sokeria, perheyrityksensä leivissä työskentelevä Annette Magi sanoo.

Ovatko tässä erikoisimmat pizzan täytteet? – Silakkaa, uutta perunaa, hapankaalia... "Tarkoitus oli saada kesä maistumaan"

Aurinkoisena alkukesänä jäätelö on tehnyt kauppaansa.

– Kesäkuu oli hyvä. Nyt näyttää hyvältä myös eteenpäin, Magi jatkaa.

– Meidän myynnit ovat täysin riippuvaisia ilmasta. Jos on aurinkoa, porukkaa on jonossa. Jos sataa, kukaan ei liiku.

Magi arvioi, että jäätelöä kuluu noin huhti–elokuun kestävän kauden aikana arviolta 50 000 kiloa. Kioskeja ympäri Helsinkiä on neljä. Jäätelömakuvalikoimaa ei juurikaan vaihdeta.

– Vaihtelemme makuja erittäin vähän. Ihmiset ovat usein erittäin vihaisia, jos joku maku vaihdetaan pois. Jokaisella on oma suosikkinsa. Jos tuodaan uusi maku, joku täytyy ottaa pois, Magi perustelee kioskien rajallisia tiloja.

Tenniskurssin päätteeksi isä Jan Fagernäs toi tyttärensä Siennan, 7, mansikkajäätelölle jäätelökiskalle Töölöön. – Itse olen jäätelöni jo tältä päivältä syönyt, isä hymyilee. Päivi Tuovinen

– Mokka, sanoo kioskin luukulla seisova, venettään Taivallahteen kunnostamaan tullut munkkivuorelainen Esko Matilainen.

Mokka on Matilaisen suosikkimaku. Hyvänä kakkosena tulee suklaa.

Vantaalaiset Sirpa ja Matti ovat tulleet hautausmaalta Taivallahteen perinteiselle jäätelöpuikolle.

– Tällä kioskilla on aina pakko pysähtyä, koska tämä on ainoa paikka, josta näitä puikkoja saa, Sirpa sanoo.

Kesän ensimmäistä kioskijäätelöään syövän Matin mielestä vanilja on paras.

Hietaniemen hautausmaalla työskentelevät Mira Vornanen ja Niina Pietarinen ovat tulleet jäätelölle työvuoron päätyttyä.

– Lakritsi. Tänään se tuntui hyvältä. Aika usein otan minttusuklaan, toteaa Vornanen.

– Lakritsi on usein minun valintani, Pietarinen jatkaa.

Sienna Fagernäs, 7, on tulossa tennistunnilta viereiseltä kentältä. Tällä kertaa maistuu mansikka.

– Eilen otin minttusuklaan, sitten vaniljan ja päärynän, Sienna luettelee tennisleirin jälkeistä herkkuaan.

Helsingin trendialueelle avataan terasseja hurjalla vauhdilla, osa ravintoloista jopa katoilla – ruokarekkojen määrä kasvaa jatkuvasti

Havis Amandalta häädetyn jäätelökioskin tilalle tuli yllättäen 24/7-jäätelöauto – kaupunki selittää mistä on kyse: "Etteivät ihmiset jää ilman jäätelöä"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut