Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kaikki alkoi pienen tupakkakaupan ostosta yli 50 vuotta sitten – Annelin ja Eskon leppoisassa liikkeessä Hakaniemessä on voitettu jopa 13 miljoonan lottopotti

Tasavuodet: Pitkäsen pariskunta perusti yrityksensä puoli vuosisataa sitten.

Se oli reilut 50 vuotta sitten, kun Anneli ja Esko Pitkänen ostivat Hakaniementorin tuntumassa olevalta Viherniemenkadulta pienen tupakkakaupan.

– Myytävänä oli paljon myös lehtiä, erityisesti sarjakuvalehtiä, joita nuoriso tuohon aikaan luki paljon. Myös divaritoimintaa meillä oli alusta asti, kertoo Anneli Pitkänen.

"Helsinkiin kannattaa tulla ihan tämän takia" – uskolliset asiakkaat pitävät kantakaupungin kivijalkaliikkeitä elossa

Ensimmäisessä liiketilassa vierähti 17 vuotta, vuonna 1988 Pitkästen liike muutti nykyiseen, saman kadun varrella olleeseen toiseen liiketilaan, kun siinä aiemmin ollut baari sulki ovensa.

– Uuden liiketilamme vierestä lopettivat myös kemikalio ja televisioliike sitten aikanaan, ja laajensimme liiketilaamme, seinää purettiin pois välistä, muistelee Esko Pitkänen.

Pelaaminen on isossa roolissa Pitkästen liikkeessä, monensorttista pelaamista totopeleistä lottoon harjoitetaan paikassa ahkerasti.

– Montaa tällaista paikkaa ei Helsingissä enää taida olla, missä raveja voi seurata näytöiltä. Meillä näkyy ravikisoja ympäri maailmaa, suomalaiset pääravit ovat keskiviikkoisin ja lauantaisin, kertoo Anneli Pitkänen.

Pitkästen yhdessä näyteikkunassa on näytteillä parisenkymmentä Veikkauksen Meillä voitettiin -plakaattia, jotka kertovat Pitkäsiltä ostetuilla peleillä saaduista suuremmista voitoista. Kruununjalokivenä on vuodelta 2013 peräisin oleva, 12,8 miljoonan euron lottovoitosta kertova plakaatti.

Televisiossa hevoset juoksivat tällä kertaa Ruotsin Axevallan raviradalla. Kisaa seurasi Pitkästen kanta-asiakkaisiin kuuluva Tapio Ahonen.

– Olen ollut asiakkaana vuosien ajan. Useampi kerta viikossa tulee käytyä, metrolla pääsee tuohon lähelle. Pelaaminen tänne vetää, seuraavaksi monivetoa pesäpallossa, Ahonen sanoo.

Mitään kevyttä hommaa kioski-pelipaikka-divarin pyörittäminen ei ole.

– Asumme Pohjois-Helsingissä, minä tulen tänne aamulla bussilla ja Esko myöhemmin autolla. Päiville tulee minulle pituutta tuollaiset 15 tuntia, kahdeksan tunnin työpäivä ei riitä. Päivä kerrallaan tässä mennään, Anneli Pitkänen kertoo.

”Seuraavaksi helisee Espa” – Kauppatorin kalakauppiaalta synkkä ennustus Helsingin keskustalle, pandemia toi hyvänkin uutisen

Kanta-asiakkaat ovat elintärkeitä Pitkästen toiminnalle.

– Ei tässä muuten pystyssä olisi pysyttykään, Anneli Pitkänen toteaa.

Häntä harmittaa se, että ohikulkijoiden eli siis potentiaalisten asiakkaiden määrä Viherniemenkadulla on vähentynyt, mikä liittyy Hakaniemen kauppahallin remonttiin, joka jatkuu edelleen.

– Ja korona on vienyt meiltä asiakkaita, kun ihmiset tekevät etätöitä kotona eivätkä liiku kaupungilla entiseen tapaan.

– Arveluttaa sekin, että kun tuon Hakaniemen sillan remontti alkaa, niin suljetaanko tästä lisää katuja lähistöltä, mikä haittaa entisestään meille pääsemistä, Anneli Pitkänen harmittelee.

Itse asiassa Hakaniemen siltaa ei remontoida, vaan sen viereen rakennetaan uusi silta, jonka valmistuttua vanha puretaan pois.

"Ihmiset kaipaavat nyt kohtaamistiloja, hyggeily on laskussa" – Helsinki City Markkinoinnin Krista Östman ei allekirjoita hokemaa, että keskusta näivettyy

Puotilan ostarin purkaminen lähenee – palkittu olutravintola muuttaa Kontulaan, mutta lupaa palata myös syntysijoilleen: "Parin vuoden rakentamisen jälkeen"