Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiekkakentän pakettiautoletka hämmästyttää Helsingin illassa – "On kiva kun tietää, keneltä ruokansa ostaa"

Munkkiniemen yhteiskoulun läheisellä hiekkakentällä käy hetken aikaa melkoinen sutina torstaisena arki-iltana. Kentälle ajaa lisää ja lisää pakettiautoja ja muuta ajokalustoa.

Kyseessä on Munkinseudun Reko-lähiruokarenkaan ruokatarvikkeiden jakelutapahtuma, joka kerää tyhjiä ruokakassejaan kahistelevia ruokarenkaan jäseniä hakemaan tilaamiaan tuotteita.

– Olen ollut pari vuotta mukana tässä ringissä. Lähiruokarenkaaseen pääsi liittymällä Facebookissa jäseneksi tähän ryhmään. Facebookin kautta tehdään myös kaikki ruokatilaukset, sanoi Anna Magnusson.

Hänen mielestään on kiva ostaa ruokaa suoraan sen tuottajalta.

– Suuri osa tänne myymään tulevista on pien- ja lähituottajia, ja moni myy luomua. On kiva kun tietää, keneltä ruokansa ostaa, Magnusson jatkaa.

Ruokatuottajat kiertävät autoillaan aina tiettyinä iltoina eri puolilla Helsinkiä ja muuta pääkaupunkiseutua olevia Reko-lähiruokarenkaiden jakelutapahtumia. Reko-aate on levinnyt ympäri Suomen. Torstaina autoletka oli aloittanut Kauniaisista ja tullut Olarin ja Leppävaaran kautta Munkkiniemeen.

– Reko-lähiruokarenkaat tulivat meidän ohjelmaan reilut viitisen vuotta sitten, silloin aloimme niitä kiertämään, kertoi Miikka Rintanen.

Hänen kanssaan myyntiä Rintasen puutarhan pakettiauton peräosasta hoiti Sirpa Thorin. He olivat lähteneet liikkeelle niinkin kaukaa kuin Laitilasta. Torstai-illan lenkkiin kuului vielä Laajasalon Reko-lähiruokarengas, mutta koska se on melko kaukana Itä-Helsingissä, antoivat Rintanen ja Thorin Rintasen puutarhalta tilatut tuotteet erään toisen tuottajan kyytiin. Näin he voivat jo tässä vaiheessa iltaa lähteä takaisin kohti Laitilaa.

Anna Magnussonin mielestä lähiruokarenkaan kautta saa hyviä tuotteita.

– Ostan kananmunia, vihanneksia, kuten tomaattia, kurkkua, perunaa, porkkanaa, salaatteja ja kaaleja. Ja joskus savustettua kalaa sekä karjalanpiirakoita, hän selosti.

Ruoanjakelu on järjestetty ympärivuotisesti, joka toinen viikko. Yksi Munkinseudun Reko-lähiruokarenkaan Facebook-sivujen ylläpitäjistä, Anna Merjamaa kertoo, että Munkkiniemen suunnalle Reko-lähiruokarengas tuli noin viisi vuotta sitten.

– Facebook-ryhmässämme on nyt noin 3 500 jäsentä, heitä on paljon muualtakin kuin tästä ydin-Munkkiniemestä.

Jäsenistä vain pieni osa kerrallaan tilaa tuotteita.

Sipoolaisen Åkerfelts Fiskin autolla tuotteita myi Tanja Åkerfelt.

– Lämminsavu-, graavi-, ja kylmäsavukirjolohta meillä on aina. Villikalaa on myynnissä saannin mukaan, vuodenajasta riippuen.

Hänellä oli nyt myynnissä myös silakkasäilykkeitä, ylipäätään valikoimassa on erilaisia kalatuotteita.

Mariana Cantonin autolla oli tarjolla chorizo-makkaraa ja chimichurria, jälkimmäinen on herkullista yrttikastiketta.