Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko Munkkiniemen kreivin? Ikimuistoista Suomi-leffaa ei kuvattukaan Munkkiniemessä – Itä-Helsingistä löytyi sopivampi paikka

Kotikulmat: Raija Fleury ja Orvokki Palillo osaavat kertoa mielenkiintoisia tarinoita.

–  Katariina ja Munkkiniemen kreivi -elokuvaa ei kuvattu Munkkiniemen kartanossa vaan Herttoniemen kartanossa, kerrotaan kävelykierroksen osanottajille komean munkkiniemeläiskartanon edustalla.

Ollaan Good Guide Helsinki Finlandin järjestämällä opastetulla kävelyretkellä Meilahdesta Munkkiniemeen. Retki sai alkunsa Tamminiemen nurkilta, oppaina toimivat auktorisoidut Helsinki-oppaat Raija Fleury ja Orvokki Palillo. He kertovat mielenkiintoisia historiallisia faktoja ja tarinoita alueesta ja siellä vaikuttaneista henkilöistä.

Fleuryn ja Palillon järjestämät kiertokävelyt Helsingin eri kaupunginosissa ovat seurausta koronaepidemiasta. Yleensä he ovat opastaneet Helsinkiin esimerkiksi risteilyaluksilla saapuvia turisteja, mutta koronaepidemia lopetti turistien tulon Helsinkiin.

– Kävelimme kerran Raijan kanssa koirien kanssa rannalla ja mietimme, että mitä alkaisimme tekemään turistien puuttuessa. Keksimme sitten, että alamme järjestää opastettuja kävelykierroksia Helsingin eri kaupunginosissa. Kaupunginosat ovat hyvin erilaisia, on vähän kuin menisi ulkomaille kun niitä kiertelee, kuvailee Palillo.

Vähän kuin menisi ulkomaille.

Kävelyretkillä naiset kertovat ketä alueen merkkirakennuksissa on asunut ja muuta alueen historiaa. Munkkiniemen ja Meilahden suunnalla on järjestetty myös kävelykierroksia Meilahden vanhoille huviloille ja suunnitteilla oli Tarvaspään kierros.

– Kierroksille mahtuu kymmeniä osallistujia. Liikkeelle lähdetään aina, satoi tai paistoi, Palillo sanoo.

Kaiken kaikkiaan heillä on ollut Helsingissä liki toistakymmentä eri reittiä eri puolilla kaupunkia.

Munkkiniemen kartanosta on lisääkin kerrottavaa:

– Hollannista tulleet Mattheiszenit rakensivat kartanon nykyisen keskiosan. Sitten Gustaf Mattheiszen ja hänen poikansa hukkuivat tähän lähistölle. Leski lapsineen muutti pois, sittemmin kartano siirtyi Ramsay-suvun omistukseen, oppaat kertovat.

Myöhemmässä vaiheessa Ramsay-suku luopui kartanosta ja se pääsi ajan myötä rupsahtamaan perin huonoon kuntoon. Kartanossa yöpyi asunnottomia, lattioilla poltettiin nuotioita. Rakennus oli jo saanut purkutuomion, kun Eteläsuomalaisen osakunnan ylioppilaat ottivat kartanon pelastamisen asiakseen.

– Lopulta Kone Oy osti kartanon ja kunnosti sen sillä ehdolla, että se saa pääkonttorilleen tontin Munkkiniemestä. Pääkonttorin rakentamista vastustettiin jyrkästi, vastustajien joukossa oli muun muassa elokuvaohjaaja Edvin Laine.

Kävelyretki jatkuu Munkkiniemen sankarihautausmaan kautta Hollantilaisentielle, jossa sijaitsevat Eliel Saarisen suunnittelemat upeat rivitalot. Lähellä sijaitsee myös Saarisen suunnittelema pensionaatti, joka sittemmin toimi myös kadettikouluna.