Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kaikkien kannalta järkevää" – vähällä käytöllä olevan autonsa voi vuokrata

Yhtiö: Blox Car on kuin autojen Airbnb, eli vajaakäytöstä vuollaan tienestejä itselle.

– Punavuori on erittäin hyvä esimerkki kaupunginosasta, jossa on paljon kysyntää autoille, mutta tarjontaa voisi olla paljon enemmän, kertoo Blox Carin perustaja ja toimitusjohtaja Paul Nyberg.

Hän veikkaa, että iso osa Punavuoressa olevista autoista liikkuu vain kerran viikossa etenkin talviaikaan.

– Tällaisten autojen liikkeelle saanti on kaikkien kannalta järkevää.

Blox Car on autojen vertaisvuokrauspalveluja tarjoava yritys.

– Idea on napattu ulkomailta, perustin yhtiön vuonna 2015.

Yhtiön nimen Blox viittaa englanninkieliseen korttelia tarkoittavaan block-sanaan. Blox Car nimittäin syntyi Kortteliauto-nimisen yhtiön seuraajaksi, kun Nyberg osti sen. Blox Car aloitti toimintansa vuonna 2016.

Hinnalla on suuri merkitys.

Palveluun liittyminen ja sen käyttäminen on maksutonta. Auton omistaja määrittelee autonsa vuokrahinnan. Blox Car toimii auton omistajan ja vuokraajan välissä maksunvälittäjänä. Auton omistaja saa autonsa vuokratulosta 70 prosenttia, loput menevät Blox Carille.

– Me annamme neuvoja auton vuokrahinnan haarukoinnissa ja kerromme, että auton hinnalla on suuri merkitys sen kysyntään palvelussa, Nyberg selostaa.

Blox Car -palvelussa on tätä nykyä noin 25 000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli 600 aktiivista autoa.

Blox Carin kaltaisten palvelujen autoille saattaa tänä kesänä olla kysyntää, sillä yhtiön tiedotteen mukaan autovuokraamot Suomessa joutuivat koronapandemian seurauksena myymään autoja keväällä 2020, syynä ulkomaalaisten matkailijoiden puute. Koronapandemia taas lisäsi suomalaisten kotimaanmatkailua, eli ainakin kesällä vuokra-autoille on kysyntää paljon.

Myös yritykset ja yhteisöt voivat vuokrata omia matalan käyttöasteen autojaan yhteiskäyttöpalvelussa. Autojen vertaisvuokrauksen perusperiaate on, että auto on ensisijaisesti omistajan omassa käytössä, jolloin yhteiskäyttö on autolle vasta toissijainen tapa nostaa käyttöastetta. Käyttöasteen nostaminen vuokraamalla tuottaa auton omistajalle rahaa, jolla voi kattaa esimerkiksi oman autoilun kalliita kuluja.

Nybergin yhtiö toimii koko Suomessa, mutta kaupunkien keskustoissa on eniten tarjontaa autoista ja samoin myös kysyntää niistä on eniten.

– Sähköautot kiinnostavat vuokraajia nyt erityisesti. Moni sellainen, joka harkitsee sähköauton ostoa, vuokraa sähköauton palvelumme kautta, jotta saisi sellaisesta ajotuntumaa, Nyberg kertoo.

Auton tarvitsijalle auton vuokraus onnistuu vasta tiukan tunnistautumisen jälkeen. Blox Car vaatii ajoneuvon vuokraamisesta kiinnostunutta tunnistautumaan palveluun ajokortilla, jotta ajo-oikeus ja ikä pystytään varmistamaan auton omistajan puolesta.

"Jos lähtee reissulle pohjoiseen, kannattaa katsoa valmiiksi paikat wc:n tyhjennykseen" – Matkailuajoneuvon rattiin tarttuu nyt yhä useampi ensikertalainen

Sähköautossa on yllättävä huono puoli: Renkaat voivat kulua loppuun yllättävän pian

"Aivan loistosijaintihan tämä on" – Helsingin kantakaupungista löytyy yhä autohuoltoliikkeitä