Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos puiston penkki kerää häiritseviä porukoita, se voidaan jopa poistaa – Suunnittelupäällikkö muistuttaa, että usein ongelma vain siirtyy: "Asia voi toimia myös toisinpäin"

Levähdys: Puistonpenkkejä poistetaan häiriöiden kitkemiseksi. Joskus hyvä keino rauhoittamiseen onkin tehdä juuri toisin, eli lisätä penkkejä.

Sosiaalisessa mediassa virisi viime viikolla vilkas keskustelu, jossa ihmeteltiin penkkien vähäistä määrää Helsingin puistoissa. Puskaradio Helsingin sivuilla Facebookissa moni kertoi havainneensa, että penkkejä oli poistettu tai niitä oli liian vähän.

– Olisiko pultsareiden takia? Eihän kaikilla ratikkapysäkeilläkään ole enää 'nukkumislavereita', kommentoi yksi.

– Vuosaaressa penkit valtaa sellaiset porukat, ettei seuraan viitsi mennä. Oma kannettava retkituoli mukaan, toinen toteaa.

– Lähipuistosta poistettiin penkit jo vuosia sitten narkkareiden takia, kirjoittaa kolmas.

"Päiväkodin lapset leikkivät virtsassa, ulosteissa ja lasinsiruissa" – Koffin puiston roskakaaosta pahensi vielä se, että vessat jäivät vahingossa tyhjentämättä

Penkkejä joudutaan joskus poistamaan. Näin vahvistaa viheralueiden tiimipäällikkö Katriina Arrakoski kaupunkiympäristön toimialalta.

– Penkkejä joudutaan toisinaan poistamaan nimenomaan häiriökäytöksen takia. Ihan yksittäiset valitukset tai tapaukset eivät vielä aiheuta poistoa, mutta jos penkille toistuvasti kokoontuu joukko häiritsevästi käyttäytyviä ja jos penkki sijaitsee vielä lähellä asuinrakennuksia, ne otetaan pois.

"Siellä on ollut 50–60 hengen nuorisoporukoita": Yleinen grillauspaikka perustettiin rivitaloyhtiön lähelle – Erkki suivaantui roskakaaokseen

Penkkejä on poistettu muun muassa Hilapellon puistosta Konalasta ja Haapalahden puistikosta Pikku Huopalahdesta.

– Nämä molemmat taloyhtiöiden hallitusten esityksestä. Kannattaa muistaa, että penkin poistaminen on yleensä vain ongelman siirtämistä, toteaa puistovastaava Pekka Engblom kaupunkiympäristön toimialalta.

Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut laajasalolainen nainen kiittelee Kiiltomadonpolulle vihdoin saatua penkkiä, joka kuitenkin on sijoitettu paikkaan, jossa sitä ei hajuhaitan vuoksi voi käyttää. Penkin vieressä on koirankakkapussien keräysastia.

– Suuri osa Yliskylän taloista rakennettiin 1970-luvulla eli alkuperäiset asukkaat ovat jo iäkkäitä. Muutama penkki siellä täällä helpottaisi liikkumista, mutta kukapa haluaa istuskella tämän roska-astian vieressä.

Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"

Penkkejä poistetaan myös väliaikaisesti.

– Toisinaan penkit voidaan poistaa kesäkaudeksi tilanteen rauhoittamiseksi ja asentaa seuraavana vuonna takaisin. Penkkien poistot ovat yksittäisiä tapauksia, Arrakoski sanoo.

Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen kaupunkiympäristön toimialalta muistuttaa, että penkkien häviäminen katukuvasta ei aina tarkoita penkin poistamista.

– Penkkejä myös uusitaan ja korjataan. Istumiseen saattaa tulla pieni katkos ja se saattaa hetken näyttää siltä, että penkki olisi poistettu kokonaan.

– Saamme jatkuvasti palautetta, että joku juoppo tai väärännäköinen ihminen istuu milläkin penkillä. Niiden poistaminen ei poista ongelmaa, vaan usein siirtää sitä, Luomanen kertoo.

Hän mainitsee esimerkkinä Kalliossa sijaitsevan Karhupuiston, jonne penkkejä vähentämisen sijaan lisättiin  – ja palautteen määrä väheni.

– Tämä asia voi toimia myös toisinpäin. Lisäämällä penkkejä tuodaan istumapaikkoja myös muille, eikä vain pelkoa tai pahennusta herättävälle porukalle.

Onko tämän puistonpenkin tarkoitus estää asunnottomien levähtäminen? – Näin vastaa kaupunki

Viime vuonna kaupungin asiakaspalveluun tuli 140 penkkeihin liittyvää palautetta.

– Palautteista 110 koski sen huonoa kuntoa. Neljässä ehdotuksessa ehdotettiin penkin poistamista ja kahdessa, että siinä oli häiritsevästi käyttäytyvää porukkaa, Luomanen jatkaa.

Uusia istumapaikkoja toivottiin lisää yli 30 palautteessa.

Penkkien lukumäärä on vuosi vuodelta kasvanut. Tällä hetkellä Helsingin yleisillä alueilla on yli 8 000 penkkiä.

Penkit sijoitetaan paikkoihin, joissa ne palvelevat käyttäjiä parhaiten ja missä ne kunnossapidon näkökulmasta ovat sopivilla paikoilla.

Vantaanjoen rannoilla on yleisiä onkilaitureita, mutta penkit puuttuvat – "Idea ei sisältänyt penkkejä"

Penkkien ei-toivottu -käyttö ei koske ainoastaan puistoja ja muita ulkoalueita.

VR poisti marraskuussa Helsingin rautatieaseman pääaulasta penkit järjestyshäiriöiden vuoksi. Vartijoiden mukaan puuttumistarve väheni merkittävästi, kun penkit poistettiin.

Koronakriisi koettelee kodittomia – HU pääsi harvinaiselle vierailulle arabiankielisten paperittomien päiväkeskukseen

Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä