Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Helsinkiin kannattaa tulla ihan tämän takia" – uskolliset asiakkaat pitävät kantakaupungin kivijalkaliikkeitä elossa

Kaupat: Vanhoja kirjoja pitää päästä tutkimaan omin käsin, toteaa Markku.

Kierros Helsingin ydinkeskustan kivijalkaliikkeissä osoittaa, että erikoiskauppoja toimii vaikeuksista huolimatta pääkaupungissa yhä laidasta laitaan.

Hyvinkäältä Helsinkiin matkustanut Markku Smalen oli tyytyväinen mies. Hän löysi Vuorikadulla sijaitsevasta antikvariaatti Sofiasta monta mielenkiintoista iäkästä, saksan kielellä kirjoitettua teknisen alan kirjaa.

– Voi sanoa, että olen kanta-asiakas. Nytkin on vierähtänyt monta tuntia kirjojen parissa, Smalen myöntää.

– Tällaiset kivijalkaliikkeet ovat välttämättömiä, sillä kyllä vanhoja kirjoja pitää päästä tutkimaan ihan omin käsin. Parhaatkaan nettikaupat eivät tähän yllä. Helsinkiin kannattaa tulla ihan tämän takia.

Smalen kertoo, että muutama vuosi sitten hän osti Iso-Britanniasta 70 kilon erän vanhoja kirjoja – kivijalkaliikkeistä nekin.

– Muut vetävät perässään laivalta olutta, mutta minä vedän kirjoja, hän naurahtaa.

Divariin verrattuna toisenlainen liike on Kaisaniemessä sijaitseva Fitwarehouse, jonka myymäläpäällikkö Christian Guvenius on huomannut viime vuosien muutoksen ydinkeskustan asiakasvirrassa.

– Koronatilanne on aiheuttanut sen, että ulkomaiset asiakkaat ovat puuttuneet lähes täysin, Guvenius myöntää.

– Asiakaskannasta on kadonnut nyt lähes 70 prosenttia, mutta uskon kuitenkin, että he palaavat takaisin lähivuosina.

Guveniuksen mukaan viimeinen vuosi on toisaalta myös lisännyt alan kivijalkaliikkeiden suosiota.

– Esimerkiksi kotona treenaaminen on lisääntynyt ja olemme saaneet uusia asiakkaita.

Varmuuden vuoksi Fitneswarehouse on avaamassa myös verkkokauppaa.

Sikarinpoltosta pitävä Joel Noutere kävi juuri juhannuksen alla noutamassa Kasarmikadulla sijaitsevassa Havanna-Aitasta muutaman Dominikaanisessa tasavallassa valmistetun laatusikarin.

– En polta paljon sikareita, mutta kun sytytän, niiden täytyy olla laadukkaita, Noutere kertoo.

Juhannuksen alla häntä palveli Heikki Auralinna, joka tunnustaa, että sikariliikkeen kulta-aikaa ovat juuri erilaiset juhlat.

– Koulujen päätösjuhlien alla moni nuori tulee hakemaan meiltä elämänsä ensimmäisen sikarin. Ja mikäs siinä, sikarin paikkahan se esimerkiksi valkolakki tai 18-vuotisjuhla onkin, Auralinna myöntää.

Aiemmin Aleksanterinkadulla toiminut Havanna-Aitta on jo löytänyt vakituiset asiakkaansa uudelleen.

– Muutosta meni parisen vuotta, mutta nyt asiakaskuntaa riittää hyvin. Sikarinpolttajat ovat aika liikeuskollista väkeä, Auralinna arvioi.

Hääliike Seremonia on sijainnut Pohjoisella Makasiinikadulla jo viimeiset 29 vuotta. Kuluva kesä on ollut Seremonialle suoranainen piristysruiske.

– Viime kevät oli meille hiljaiseloa, mutta alkukesällä hääparit ovat hakeneet vilkkaasti monenlaisia asusteita, kertoo Seremonian Minna Toikka.

– Viidakkorumpu on täällä ydinkeskustassa hyvä markkinointikanava. Kun ihmiset saavat hyvää palvelua, he kertovat siitä ystävilleen. Näin sana leviää, Toikka paljastaa.

Toikan mukaan hääliike ei ole paikka, mistä käydään hakemassa vaatteita vain morsiamelle, vaan se palvelee yhtä hyvin myös sulhasia.