Sinilevää havaittu Helsingin rannoilla – Näillä rannoilla syytä olla tarkkana

Kesän ensimmäiset uimarantojen sinilevähavainnot tehtiin juhannusviikolla, tiedottaa kaupunki.

Sinilevää havaittiin Munkkiniemen ja Aurinkolahden uimarannoilla.

Seurasaarenselän ja Laajalahden rantavyöhykkeeseen on paikoittain kertynyt sinileviä myös uimaranta-alueiden ulkopuolella.

Sinilevä näkyy vedessä aluksi vihertävinä tai kellertävinä hippusina, mutta runsastuessaan levämassa voi nousta veden pinnalle levälautoiksi.

Runsaasta sinileväesiintymästä kielii myös veden sameus ja vihreys.

Rantaan ajautunut levälautta voi muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa.

Vanhetessaan sinilevän väri voi muuttua ruskehtavaksi tai jopa turkoosiksi. Sille on tunnusomaista ummehtunut haju.

Helsingin edustan välisaaristossa tilanne on vielä hyvä ja ulommilla uimarannoilla uimista haittaa vain alhainen veden lämpötila, tiedottaa kaupunki.

Viime viikonlopun jälkeen käynnistynyt kumpuamisilmiö on laskenut pintalämpötiloja jopa kymmenen astetta Suomenlinnan, Lauttasaaren ja Aurinkolahden uimarannoilla.

Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua Helsingin yleisillä uimarannoilla.

Sinilevää runsaasti sisältävään veteen on aina syytä suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Jotkut sinilevälajit tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä.

Myös myrkyttömät sinilevät voivat aiheuttaa iho- ja hengitystieoireita, joten uinnin jälkeen on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä. Sinileväistä vettä ei tule käyttää peseytymiseen eikä saunomiseen.

Sinileväisen veden käyttäminen löylyvetenä voi aiheuttaa jopa enemmän oireita kuin veden nieleminen.

Runsaan sinilevämäärän nieleminen voi aiheuttaa äkillisiä myrkytysoireita. Oireina voi olla esimerkiksi nuha, ihon tai silmien kutina, ripuli, oksentelu ja pahoinvointi.

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä, koska ne voivat saada voimakkaitakin myrkytysoireita. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut