Nurmia muutetaan niityiksi Helsingissä – töölöläispuistossa lastensa kanssa ulkoileva äiti ei innostu ajatuksesta: "Nehän ovat sitten täynnä punkkeja"

Puistot: Kymmenen puistoa valikoitui mukaan. Taustalla on OmaStadi-hanke.

Sibeliuspuisto on yksi Helsingin kymmenestä puistoista, jonka osa nurmialueista on muutettu niityksi. Sibeliuspuistoon perustetaan myös uusi niitty puiston peruskorjauksen yhteydessä.

– Tämä on alkujaan ollut asukkaiden idea sellaisille nurmikoille, jotka ovat olleet vähäisellä käytöllä. Ajatuksena on tehdä ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle hyvää, kertoo luontoasiantuntija Tuuli Ylikotila kaupunkiympäristön toimialalta.

Jos puiston penkki kerää häiritseviä porukoita, se voidaan jopa poistaa – Suunnittelupäällikkö muistuttaa, että usein ongelma vain siirtyy: "Asia voi toimia myös toisinpäin"

Taustalla on OmaStadi-hanke, jolle vuonna 2019 myönnettiin 100 000 euroa. Idea sai aikanaan 6 473 ääntä ja se päätettiin toteuttaa.

OmaStadi-hankkeen ehdotuksen ideoinut helsinkiläisnainen kertoo ehdotuksessaan yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteekseen kaupunkien viheralueiden hiilinielujen lisäämisen. Myös pölyttäjien tilanteen paraneminen on ollut mielessä sekä valkoposkihanhet, jotka eivät viihdy niityillä, mutta viihtyvät nurmilla.

Pyörivä linnunpesäkeinu, hämähäkkitrampoliini, pulppuava vesilähde... – Näihin Helsingin leikkipaikkoihin kannattaa tulla kauempaakin

Sibeliuspuistossa kolmen poikansa kanssa välipalaa nauttiva Essi Ritvanen ei lainkaan lämpene nurmien muuttamisesta niityiksi.

Tämä on alkujaan ollut asukkaiden idea.

– Osa nurmista niityiksi? Ei ei. Nehän ovat sitten täynnä punkkeja. Tämä puiston on ollut varsinkin nyt korona-aikaan meidän toinen olohuoneemme.

Ritvanen kertoo käyvän lasten kanssa Sibeliuspuistossa usein retkellä ja potkimassa palloa. Puistossa on järjestetty myös lasten synttäreitä.

Ylikotilan mukaan niityistä on luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Kullakin puistoalueella vain osa siitä tulee olemaan niittyä. Ihmiset voivat tietenkin päättää, että kävelevätkö he poluilla, nurmella vai niityllä.

Sibeliuspuiston lisäksi muita tulevia nurmikko-niittykohteita on Siltamäen puistossa, Savelanpuistossa, Maaherranpuistossa, Linnalahdenpuistossa, Svinhufvudin puistossa, Porolahdenpuistossa ja Munkinpuistossa sekä Arabian ja Toukolan rantapuistossa ja Itäväylän varrella.

Kaupunki on pystyttänyt kohteisiin opastaulut, joissa kerrotaan niittyhankkeesta sekä monipuolisen kaupunkiluonnon merkityksestä. Nurmikko-niityistä on myös julkaistu kartta.

Helsinki tarjoaa tontteja yleisille saunoille – tänne niitä voisi rakentaa

Asukkaiden ehdottamasta 30 niittykohteesta kymmenen valikoitui.

– Kohteiden täytyy olla nimenomaan tietyntyyppisiä. Kaikki ei käy, Ylikotila toteaa.

Kriteereitä olivat muun muassa, että nurmet olivat joko vähäisellä käytöllä, kasvoivat huonosti tai niillä oli erityistä potentiaalia kehittyä niityksi.

Sibeliuspuistossa pitkää heinää ja muita kasveja kasvavia niittyalueita on jo olemassa. OmaStadi-hankkeena niitty perustetaan nyt kuitenkin alusta alkaen, sillä niityiksi muuttamisen tapoja on useita. Yksi vaihtoehto on, että nurmialueen annetaan kasvaa, eikä sitä leikata. Toinen on, että vanha nurmi kuoritaan pois, perustetaan kasvualusta uudelleen ja kylvetään siemenet. Näin tehtiin viime vuonna muun muassa Maaherranpuistossa Viikissä. Niitty kehittyy seuraavien vuosien aikana.

"Päiväkodin lapset leikkivät virtsassa, ulosteissa ja lasinsiruissa" – Koffin puiston roskakaaosta pahensi vielä se, että vessat jäivät vahingossa tyhjentämättä

Niityt

Helsingissä yhteensä kymmenen nurmialuetta on muutettu niityiksi.

Nurmikot olivat vähäisellä käytöllä, kasvoivat huonosti tai niissä oli potentiaalia niityiksi.

Taustalla on OmaStadi-hanke.

Niittyjä on jo perustettu muun muassa Siltamäkeen, Roihuvuoreen ja Arabianrantaan.

Jugend-tyylisellä talolla Puistolassa on kuusiaidan kätkössä upea puutarha – sunnuntaina Päivi avaa sen kävijöille: "En haravoi enkä kitke"

Helsingissä jo 8 suurta terassialuetta kilpailee keskenään – "Tästä tulee varmasti ikimuistoinen kesä"

Hietsun kirppis pienenee murto-osaan normaalista – osa torista varattu terassille ja vierailevalle saunalle

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut