Viime kesä oli koronarajoitusten ja hyvien säiden vuoksi ennätyksellisen vilkas veneilykesä ja liikkeellä oli poikkeuksellisen paljon uusia harrastajia.
Tämä näkyi myös vakuutusyhtiössä. Viime vuonna vakuutusyhtiö If korvasi veneilyvahinkoja noin 35 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös veneiden palo- sekä varkaus- ja ilkivaltavahingot lisääntyivät.
Tästäkin kesästä odotetaan veneilyn huippusesonkia kevään vilkkaasti käyneen kaupan perusteella.
Uusien veneilijöiden vahingot johtuvat useimmiten joko virheellisestä tai puutteellisesta navigoinnista tai siitä, ettei kuljettaja tunne venettä riittävän hyvin. Etenkin vesijeteillä sattuvissa vahingoissa korostuu myös riskinotto.
Yleisimpiä ovat erilaiset törmäykset kivikkoon tai karille sekä pohjakosketukset. Eniten vahinkoja sattuu silloin, kun vesillä on ruuhkaa eli tyypillisesti heinäkuisena lauantaina.
– Haasteet navigoinnissa johtavat väylältä ulosajoihin, jolloin ajaudutaan matalikkoihin ja sen myötä kiviin, sanoo Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen tiedotteessa.
Virtanen lisää, että veneensä toimintaa tuntematon kippari puolestaan sortuu usein turhan kovaan tilannenopeuteen, rantautuu liian ahtaisiin väleihin tai törmää laituriin tai rantaan kovalla vauhdilla.
– Nämä kaikki aiheuttavat vaaratilanteita oman veneen ja seurueen lisäksi muille venekunnille etenkin vilkkaissa satamissa.
Vesille lähtiessä tärkein turvavaruste on kapteenin riittävät veneilytaidot, Virtanen muistuttaa.
– Mikäli on äskettäin hankkinut ensimmäisen veneen tai kokeilee vuokravenettä, kannattaa varmistaa oma osaaminen esimerkiksi veneily- tai navigaatiokurssilla. hän painottaa.
Ifissä on havaittu, että veneen turvallisuusvälineiden laiminlyönti on valitettavan yleistä. Tämä voi ainakin osin selittyä kokemattomien veneilijöiden tietämättömyydellä.
Viime vuonna voimaan tulleen uuden vesiliikennelain mukaan veneelle pitää aina nimetä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Hänen vastuulleen kuuluu esimerkiksi tarkistaa, että mukana ovat pakolliset varusteet eli pelastusliivit, tyhjennysväline kuten äyskäri tai pumppu, airot tai mela sekä moottoriveneissä käsisammutin.