Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hävikkiruokakasseja jaetaan helsinkiläisellä asukastalolla kahdesti viikossa – "Vastaamme todelliseen tarpeeseen, joku saattaa jäädä syömään jo heti puistoon"

Apu: Piianpuistossa sijaitsevassa asukastalo Rengissä jaetaan hävikkiruokaa. Jaettavien pussien määrä on tuplaantunut alkuvuodesta.

Asukastalo Rengin pihalla on viime syksystä alkaen jaettu hävikkiruokaa. Alkuun ruokajaossa oli tarjolla pitkälti leipää. Vuoden alussa mukaan saatiin valtavaa hävikkiruokaterminaalia Tapulikaupungissa pyörittävä Stadin safka.

– Vuodenvaihteessa otimme yhteyttä Stadin safkaan. Kysyimme, että lähtisivätkö he mukaan, jotta saisimme jakoihin muutakin kuin leipää. Nyt mukana on enemmän myös muita elintarvikkeita, toteaa Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Mari Oranen.

Korona teki ruoka-avun vapaaehtoisista osin järjestyksenvalvojia – Näin tutkija kehittäisi elintarvikejakelua

Tapulikaupungin hävikkiruokaterminaalin toiminnasta vastaavat Helsingin kaupunki sekä Helsingin seurakuntayhtymä. Mukana ovat myös S-Market Konala ja K-Market Malminkartano.

Kahdesti viikossa tapahtuvaa hävikkiruokajakoa pyöritetään vapaaehtoisten voimin. Toimintaan on saatu mukaan noin 20 vapaaehtoista, jotka osallistuvat ruokien pussittamiseen ja sen jakamiseen.

– On ollut ilahduttavaa nähdä, miten hyvin olemme saaneet vapaaehtoisia mukaan. Vapaaehtoisia löytyy nuoresta opiskelijamiestä, eläkeläisrouvaa ja maahanmuuttajataustaiseen, Oranen sanoo.

Vapaaehtoiset pitävät toisiinsa yhteyttä yhteisen Whatsapp-ringin kautta.

Vielä alkuvuonna yhdellä jakokerralla jaettiin noin 20 ruokakassia. Nyt määrä on noussut jo 40–50 kassiin per kerta.

– Uusia ihmisiä tulee jakoihin koko ajan. Täällä käy väkeä laidasta laitaan. Arviolta noin puolet on lapsiperheitä, Oranen kertoo.

Leipäjonon pyörittäjän puhelin meni tukkoon, avuntarvitsijoille jaetaan nyt akuuttikasseja – Tällainen on sen sisältö

Ruokajakelu on tiistaina kello 18 ja perjantaisin kesäaikaan kello 13.

– Olemme ajoittaneet jakelun siihen, kun leikkipuisto menee kiinni. Monet lapsiperheet tulevat sen jälkeen tänne, sanoo Oranen ja jatkaa.

– Asemalla oleva porukkakin on löytänyt ruokajaon. Vapaaehtoisena tätä hommaa jaksaa tehdä, kun näkee, että vastaamme todelliseen tarpeeseen. Joku saattaa jäädä syömään kassin sisältöä jo heti puistoon, Oranen sanoo.

Valmiiksi pakatuissa kasseissa on lahjoituselintarvikkeita. Leipää saa ottaa mukaan niin paljon kuin haluaa.

Hävikkiruokajakelun taustalla on halu auttaa sekä lähikouluilta saadun kasvishävikkiruokajaon päättyminen korona alettua. Koulujen kasvishävikkiruokaa jaettiin aiemmin asukastalolta.

– Alkuun ideana oli, että olisimme voineet syödä yhteisöllisesti, mutta korona muutti suunnitelmia ja ajatus yhteisöllisestä syömisestä hävisi.

Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Yhteisöruokailut jouduttiin lopettamaan.

– Meillä on valmiudet käynnistää tämä uudelleen, Oranen jatkaa.

Hurstin Valinnasta ruokakassin hakee nyt 600 henkeä päivässä – jono kiemurrellut pitkin Kalliota, Sini Hurstilla on asiaan yksinkertainen selitys