Hävikkiruokakasseja jaetaan helsinkiläisellä asukastalolla kahdesti viikossa – "Vastaamme todelliseen tarpeeseen, joku saattaa jäädä syömään jo heti puistoon"

Apu: Piianpuistossa sijaitsevassa asukastalo Rengissä jaetaan hävikkiruokaa. Jaettavien pussien määrä on tuplaantunut alkuvuodesta.

Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Mari Oranen oli tiistaina jakamassa ruokapusseja asukastalo Rengin pihassa. Lauri Jaakola

Sanna Jompero-Lahokoski

Asukastalo Rengin pihalla on viime syksystä alkaen jaettu hävikkiruokaa. Alkuun ruokajaossa oli tarjolla pitkälti leipää. Vuoden alussa mukaan saatiin valtavaa hävikkiruokaterminaalia Tapulikaupungissa pyörittävä Stadin safka.

– Vuodenvaihteessa otimme yhteyttä Stadin safkaan. Kysyimme, että lähtisivätkö he mukaan, jotta saisimme jakoihin muutakin kuin leipää. Nyt mukana on enemmän myös muita elintarvikkeita, toteaa Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Mari Oranen.

Korona teki ruoka-avun vapaaehtoisista osin järjestyksenvalvojia – Näin tutkija kehittäisi elintarvikejakelua

Tapulikaupungin hävikkiruokaterminaalin toiminnasta vastaavat Helsingin kaupunki sekä Helsingin seurakuntayhtymä. Mukana ovat myös S-Market Konala ja K-Market Malminkartano.

Kaupat lahjoittavat jaettavaksi muun muassa hedelmiä. Lauri Jaakola

Kahdesti viikossa tapahtuvaa hävikkiruokajakoa pyöritetään vapaaehtoisten voimin. Toimintaan on saatu mukaan noin 20 vapaaehtoista, jotka osallistuvat ruokien pussittamiseen ja sen jakamiseen.

– On ollut ilahduttavaa nähdä, miten hyvin olemme saaneet vapaaehtoisia mukaan. Vapaaehtoisia löytyy nuoresta opiskelijamiestä, eläkeläisrouvaa ja maahanmuuttajataustaiseen, Oranen sanoo.

Vapaaehtoiset pitävät toisiinsa yhteyttä yhteisen Whatsapp-ringin kautta.

Kaupoista jää yli myös erilaista lihaa. Lauri Jaakola

Vielä alkuvuonna yhdellä jakokerralla jaettiin noin 20 ruokakassia. Nyt määrä on noussut jo 40–50 kassiin per kerta.

– Uusia ihmisiä tulee jakoihin koko ajan. Täällä käy väkeä laidasta laitaan. Arviolta noin puolet on lapsiperheitä, Oranen kertoo.

Leipäjonon pyörittäjän puhelin meni tukkoon, avuntarvitsijoille jaetaan nyt akuuttikasseja – Tällainen on sen sisältö

Ruokajakelu on tiistaina kello 18 ja perjantaisin kesäaikaan kello 13.

– Olemme ajoittaneet jakelun siihen, kun leikkipuisto menee kiinni. Monet lapsiperheet tulevat sen jälkeen tänne, sanoo Oranen ja jatkaa.

– Asemalla oleva porukkakin on löytänyt ruokajaon. Vapaaehtoisena tätä hommaa jaksaa tehdä, kun näkee, että vastaamme todelliseen tarpeeseen. Joku saattaa jäädä syömään kassin sisältöä jo heti puistoon, Oranen sanoo.

Valmiiksi pakatuissa kasseissa on lahjoituselintarvikkeita. Leipää saa ottaa mukaan niin paljon kuin haluaa.

Asukastalo Renki sijaitsee Piianpuistossa Malminkartanossa. Lauri Jaakola

Hävikkiruokajakelun taustalla on halu auttaa sekä lähikouluilta saadun kasvishävikkiruokajaon päättyminen korona alettua. Koulujen kasvishävikkiruokaa jaettiin aiemmin asukastalolta.

– Alkuun ideana oli, että olisimme voineet syödä yhteisöllisesti, mutta korona muutti suunnitelmia ja ajatus yhteisöllisestä syömisestä hävisi.

Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Yhteisöruokailut jouduttiin lopettamaan.

– Meillä on valmiudet käynnistää tämä uudelleen, Oranen jatkaa.

Leipää voi ottaa niin paljon kuin haluaa. Lauri Jaakola

Hurstin Valinnasta ruokakassin hakee nyt 600 henkeä päivässä – jono kiemurrellut pitkin Kalliota, Sini Hurstilla on asiaan yksinkertainen selitys

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut