Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Alle 18-vuotiaiden suorituspaikkojen pitäisi olla seuroille maksuttomia” – Paavo Arhinmäen mukaan myös suoraa tukea harrastamiseen tarvitaan

Urheilu: Helsingissä on iso joukko lapsia vailla minkäänlaisia harrastuksia.

Kansanedustajasta Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestariksi siirtyvä Paavo Arhinmäki (vas.) tarttuu epäkohtiin. Kun tapasimme, hän oli soittamassa Staralle: varttuneemmalle väelle tärkeä ulkopenkki oli mennyt rikki. Hän oli soittanut asiasta jo kuukausi sitten, mutta penkki ei ollut korjaantunut.

– Sanoivat, että ovat tilanneet siihen varaosia, Arhinmäki naurahtaa.

Virallisesti häntä ei ole vielä apulaispormestarin tehtävään valittu, mutta vasemmistoliitto esittää häntä paikalle, joka Helsingin puolueiden välisissä neuvotteluissa on jo vasemmistoliitolle sovittu.

Urheiluhijabeja lahjoitettu Helsingissä reilut parikymmentä – "Osa perheistä on tyttöjen liikuntaharrasteen suhteen hyvinkin konservatiivisia"

Arhinmäki on huolissaan myös lasten ja nuorten liikunnasta. Hänen mielestään sitä harrastetaan muutenkin liian vähän, korona-ajan rajoitteet ja niistä aiheutuneet seuraukset saavat miehen mietteliääksi.

– Kaupungilla on erittäin iso ja tärkeä rooli saada lapset ja nuoret nyt liikkumaan. Tarvitsemme tähän selvän jälkihoito-ohjelman.

Intohimoisena urheiluihmisenä tunnettu entinen kulttuuri- ja urheiluministeri näkee, että myös urheiluseuroille tämä on uusi mahdollisuus.

– Meillä on Helsingissä iso joukko lapsia, joilla ei ole harrastuksia lainkaan. Seuroja pitää tukea, jotta he saavat uusia harrastajia ja menetetyt jäsenensä takaisin toiminnan piirin. Meillä on paljon tehtävää.

Urheiluseuroille, niin isoille kuin pienille, pandemian vaikutukset ovat olleet taloudellisesti raskaat. Arhinmäen mukaan Helsingin on tultava seuroja vastaan.

– Meidän pitäisi mennä siihen, että alle 18-vuotiaiden suorituspaikat ovat seuroille maksuttomia kuten esimerkiksi Turussa ja Oulussa. Seurat tarvitsevat myös suoraa taloudellista tukea.

Arhinmäki haaveilee myös matalan kynnyksen suorituspaikkojen lisäämisestä.

Hänen mielestään uudet liikuntapaikat ovat melko hyvässä kunnossa, mutta niitä pitää saada lisää varsinkin koulujen yhteyteen.

Liikuntapaikkojen pitää palvella koko perhettä, ei jotain tiettyä yhtä kohderyhmää.

– Jokaisella lähiöllä pitäisi olla oma hiekkatekonurmikenttä. Sen ei välttämättä tarvitse olla ison jalkapallokentän kokoinen. Hyvät olosuhteet vetävät väkeä ulos liikkumaan.

Palloilutermi "jallittaa" elää vielä 100 vuoden jälkeenkin – mutta onko sen alkuperä Töölön kentällä?

Ulkoliikuntapaikat, joissa on uudistetut ja modernit kuntolaitteet saavat Arhinmäeltä paljon kiitosta.

– Kansan kuntosalit olivat minullekin pandemia-ajan pelastus, Arhinmäki kertoo.

Suomalaiset liikkuvat liian vähän. Eri asuinalueiden suunnitelmallinen liikuntapaikkojen kunnostaminen ovat toimenpiteitä, joilla varmistetaan myös muu kuin seuratoiminnassa tapahtuva liikkuminen.

Urheilua, kuten muutakin tapahtuma-alaa on koronan vuoksi rajoitettu tiukastikin.

– Mähän vuosi sitten tappelin katsojat tapahtumiin. Sain puskettua läpi nämä viiden sadan katsojan lohkot. Ne ovat todella merkittäviä niin urheilulle kuin kulttuurille.

– Vuosi sitten nämä päätökset olivat hallituksen takana, tänä vuonna aluehallintovirasto on tehnyt paikallisesti päätökset katsomoiden avaamisesta, vuosi sitten valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana toiminut Arhinmäki valottaa.

Helsinkiläinen naisjoukkue teki seurahistoriaa –  "Nousu oli jotain käsittämätöntä"

Ihmismäärät Helsingin ruuhkaisilla ulkoilureiteillä nousivat jopa 200% – kaupunki ei voi sulkea täpötäyttä jalkapallokenttää

Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta