Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kruunuvuorenlampea ihaillaan jatkossa katselulavoilta – viereen tuleva 13 000 asukkaan alue lisää entisestään käyttöä

Luontokeidas: Kruunuvuorenlammen virkistyskäyttöä pyritään ohjaamaan katseluun tarkoitetuilla lavoilla. Vanhat laiturirakenteet poistetaan.

Kruunuvuorenlammen ympäristöön perustetaan noin kolmen hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue.

Jo nyt lammen rantakasvillisuus on hävinnyt, kun ulkoilijat pyrkivät vesirajaan. Kruunuvuorenrantaan tuleva 13 000 ihmisen asuinalue tulee entisestään lisäämään alueen virkistyskäyttöä.

Arvohuvilat rannalla saivat uutta elämää – tavoitteena olla helsinkiläisten kesäinen olohuone

Kruunuvuorenlampi on erämainen, suoreunainen pikkulampi. Lampi on varsin matala ja sen syvin kohta on hiukan yli 2 metriä. Lampi on melko vähäravinteinen eikä siinä esiinny runsasta vesikasvillisuutta.

Lammen pohjois- ja eteläpäässä on avosuota, joka on tyyppiä saraneva ja luokiteltu vaarantuneeksi luontotyypiksi. Muita alueen suoluontotyyppejä ovat rehevät ruohokorvet, metsäkortekorvet ja kangasrämeet, jotka ovat Etelä-Suomessa erittäin uhanalaisia.

Hoito- ja käyttösuunnitelman tavoitteena on alueen luontotyyppien säilyminen luonnontilaisina ja kehittyminen luontaisesti.

Kymmeniä historiallisia huviloita on säilynyt Helsingin ainutlaatuisella alueella – Teron talo oli kekseliäässä käytössä: "Laskettavat ihmiset kävelivät toisesta päästä sisään ja toisesta ulos"

Lammella on tavattu kaksi EU:n luontodirektiivin suojaamaa lajia: viitasammakko ja sirolampikorento. Viitasammakko kutee lammessa, joten lampi on sille luontodirektiivin mukainen lisääntymisalue. Myös ruskosammakko ja rupikonna lisääntyvät lammessa.

Lammessa upoksissa kasvaa pikkuvesiherne, joka on Helsingissä hyvin harvinainen.

Tulevalta luonnonsuojelualueelta on tavattu yhteensä noin kaksisataa kovakuoriaislajia, joista kymmenesosa on vedessä eläviä. Kalojen esiintymistä lammessa ei ole selvitetty.

Kruunuvuorenlammen ympäristössä on havaittu lisäksi neljä lepakkolajia ja kaksi arvokasta kääväkäslajia.

Kruunuvuoren viheralueet ovat suosittua ulkoilualuetta ja toimivat läpikulkupaikkana viereiselle entiselle huvila-alueelle, josta viimeinen huvila paloi tänä keväänä. Ulkoilijat ovat huomanneet alueella polkujen kulumista ja roskaantumista.

Lammen rannassa on tällä hetkellä kaksi laituria, joista toinen on uponnut. Kaupunki tulee poistamaan molemmat laiturit ja kieltämään uimisen lanmessa, samoin kalastuksen. Luonnonsuojelualueella myöskään ulkoilu muilla kuin merkityillä reiteillä ei ole sallittua. Näihin tullaan rakentamaan opasteet.

Hoito- ja käyttösuunnitelman mukaan lammen itä- ja länsirannalle rakennetaan katselulavat, jotta luonnon kasvillisuus pääsee elpymään. Lavat rakennetaan siten, että niiltä ei voi hypätä uimaan. Luonnon elpymistä edistetään myös jyrkkiin kohtiin tehtävillä portailla sekä uusilla pitkospuilla.

Pyöräily on jatkossa sallittua vain Kruunuvuorenlammen itäpuolen Zatopekinsuoralla. Erikoisen nimensä reitti on saanut siitä, että tsekkiläisen juoksijan Emil Zátopekin sanotaan juosseen reitillä. Zátopek vieraili yhdessä Kruunuvuoren huviloista Helsingin olympialaisten aikaan vuonna 1952 ja hänen kerrotaan juosseen lammen ympäri näytösluonteisesti.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsitteli esitystä luonnonsuojelualueen perustamiseksi torstaina.

Helsinki aikoo laittaa jälleen kiinteistöjään myyntiin – Listalla "haiseva päiväkoti", Aleksis Kiven mökki ja taidetalo

Helsingissä sijaitsi saari, jonka näkötorni oli suosittu retkikohde ja jonka puuhuviloissa asuttiin – "Luontoparatiiseja joissa virkistäydyttiin"

Helsingin paraatipaikalla sijaitsee saari, josta 49% on asfalttia – "Suojaisa alue, josta ei juuri näy mantereelle"

Vain muistomerkki jäi – Natsimielinen kirjailija määräsi huvilansa hävitettäväksi Meilahdessa

Vihreät syyttää Vapaavuorta vaalitempusta Kruunusilloissa – 800 miljoonassa mukana paljon muutakin: "Dramatisoinnin makua"

Siltarahoilla saisi kaikille Kruunuvuorenrannan asukkaille HSL-liput 54 vuodeksi

Asukas pelkää, että Laajasalosta tulee uusi "Kalasatama" – sisäänajoväylän muuttaminen bulevardiksi alkoi, alueella surraan jopa yli 100-vuotiaiden puiden kaatoa

Historiallinen pappila myynnissä Kulosaaressa – "Noin ison talon omistaminen on työlästä, ellei siinä itse asu"

Historiallinen huvila on seissyt jo kolme vuotta liki tyhjänä Töölössä – nyt asukkaat haluavat sen käyttöön: "Monilla lämpimiä muistoja"