Nyt tuli sähköpotkulaudoille uusi rajoitus: Helsingin keskustassa 15 km/h – "Kokeilemme sen vaikutusta onnettomuuksiin"

Sähköpotkulautayhtiö Voi rajoittaa tänä viikonloppuna sähköpotkulautojensa nopeutta yöaikaan klo 23–06 Helsingissä alueilla, joissa on suuria ravintolakeskittymiä.

Kyseessä on alkuun ainakin yhden viikonlopun kestävä kokeilu, jonka aikana kyseisillä alueilla maksiminopeus on 15 kilometriä tunnissa. Yhtiö haluaa kokeilun avulla tutkia, voidaanko öisten onnettomuuksien määrä vähentää nopeutta alentamalla. Voi selvittää lisäksi, millainen vaikutus sillä on käyttäjäkokemukseen.

Suuri osa katsoo sähköpotkulautojen vaarantavan jalankulkijoiden turvallisuuden – tiedätkö, millä säännöillä laudoilla ajetaan?

Esimerkiksi Mannerheimintiellä, Bulevardilla ja Helsinginkadulla käyttäjien nopeus laskee automaattisesti viikonloppuöinä 15 kilometriin tunnissa aiemman 25 kilometrin sijaan.

– Sähköpotkulaudat ovat kätevä, edullinen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua kaupungissa ja niiden suosio on kasvanut voimakkaasti tänä vuonna. Valitettavasti pääkaupunkiseudun sairaaloiden mukaan viikonloppuöisin on kuitenkin tapahtunut monia onnettomuuksia, joihin on liittynyt alkoholi ja sähköpotkulauta. Vaikka humalassa ajo on käyttöehtojemme vastaista, emme voi sitä täysin estää. Siksi kokeilemme nyt pilottina Helsingissä nopeuksien rajoittamista viikonloppuöisin, Voin operatiivinen johtaja Reetta Alastalo kertoo tiedotteessa.

Potkulaudoilla pitäisi olla palautusasemat ja nopeusrajoitin

Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu Suomessa ja koko Euroopassa. Turussa pilotoidaan paraikaa matalan nopeuden alueita tietyillä jalankulkijoiden suosimilla katuosuuksilla.

Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun nopeutta rajoitetaan kellonajan mukaan.

– Arvioimme tarkkaan viikonlopun jälkeen, miten pilotti on toiminut. Toivomme myös, että sairaalat olisivat meihin yhteydessä ja kertoisivat, näkivätkö he kokeilulla vaikutusta ja minkä yhtiön laudoilla mahdollisia onnettomuuksia on tapahtunut.

Rajoituksesta huolimatta Alastalo toivoo, että alkoholijuomia nauttineet jättäisivät sähköpotkulaudat väliin. Alastalo korostaakin, että pilotti ei poista käyttäjien vastuuta huolehtia omasta ajokunnostaan.

– Kehittyneinkään tekniikka ei korvaa vastuullista liikennekäyttäytymistä, hän muistuttaa.

Potkulautayhtiö valmis harkitsemaan yöajalle alennettua nopeutta – toivoo lainsäätäjien puuttuvan humalassa ajoon

"Kasvot edellä asfalttiin, kypärää ei luonnollisesti ole" – sähköpotkulaudalla toheloivat nuoret kuormittavat sairaalan päivystystä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut