"Maku kärsii kuumuudesta" – Mansikan pääsatokausi voi jäädä lyhyeksi, Kauppatorin kauppiasta närästää uusi hintakilpailija

Mansikanmyynti: Kauppatorin kauppiaat kertovat kilpailevansa sekä kauppojen että tukkutorimyyjien kanssa.

Ullanlinnassa asuva Eeva-Marja Nousiainen tuli ostamaan torilta viisi litraa mansikoita ja sai apua pakkaamiseen torimyyjä Tabilta. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Mansikan pääsato on nyt käsillä. Lämpimästä alkukesän takia sato saattaa jäädä lyhyeksi.

Kauppatorin pitkäaikainen marja- ja vihannesmyyjä Jouni Matero toteaa, ettei pitkään jatkunut helle ole mansikoille eikä muillekaan torimyytäville hyväksi.

– Myös mansikan maku kärsii kuumuudesta. Alkukesästä se oli vielä hyvä, mutta kun tulivat helteet, mansikka kypsyy niin nopeasti, ettei se ehdi saada makua. Herneessä on sama juttu.

Torimyyjä Zeki Coban sanoo, että turistien puuttuminen Kauppatorilta on ollut iso miinus torimyyntiin. – Ehkä noin puolet, Coban arvioi. Sanna Jompero-Lahokoski

"Ihmiset ovat vihaisia jos jokin maku vaihdetaan pois, jokaisella on oma suosikkinsa" – Helsingin Jäätelötehdas täyttää 100 vuotta ja luottaa yhä samaan reseptiin

Nopea kypsyminen aiheuttaa myös sen, että mansikat saattavat nopeasti loppua, kun suuri osa satoa valmistuu kerralla.

– Syyslajikkeita on kyllä vielä tulossa. Syksymmällä tulee myyntiin sitten ulkomaista mansikkaa, Matero toteaa.

Heille se on sisäänheittotavara.

Samaa sanoo torimyyjä Zeki Coban.

– Satokautta on vaikea ennustaa, kyllä sitä riittää ainakin elokuulle asti, mutta hinta nousee.

Mansikan litrahinnat Kauppatorilla liikkuvat noin kuudessa eurossa. Jotkut myyvät euron halvemmalla. Hinnat vaihtelevat päivittäin.

– Ennen juhannusta oli yhdeksän euroa. Ensimmäinen sato aina kalliimpi, Coban toteaa.

– Saiskos olla mansikkaa? kyselee Kauppatorin pitkäaikainen torikauppias Jouni Matero. Sanna Jompero-Lahokoski

Moni torimyyjä valittelee myös turistien puuttumista. Se on tehnyt ison loven myyjien tilipussiin.

– Turistit vaikuttavat paljon bisnekseen. Kun turistit ovat pois, niin se on iso miinus, Coban toteaa ja arvelee, että asiakkaita on ollut noin puolet vähemmän kuin normaalina aikana.

Eeva-Marja Nousiainen on tullut Ullanlinnasta vetokärryn kanssa Kauppatorille ostamaan tutulta myyjältä pakkaseen mansikoita.

– Tulin nyt ostamaan mansikoita. Sitten odotan hilloja.

Nousiainen ostaa marjansa torilta, koska on kokenut saavansa sieltä aina erityisen hyvää palvelua.

Myös espanjalaista kirsikkaa ja suomalaista vadelmaa myydään noin kuuden euron litrahintaan. Hinnat vaihtelevat päivittäin. Sanna Jompero-Lahokoski

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki toteaa, että kesä on ollut mansikan suhteen poikkeuksellinen. Mansikka on kypsynyt noin kaksi viikkoa normaalia aikaisemmin.

– Kesäkuu on yleensä viileä, sateinen ja harmaa. Ensimmäinen sato tulee tavallisesti vasta tässä vaiheessa. Tänä vuonna kesäkuussa oli 25 hellepäivää.

Mansikan satomäärä on Ilomäen mukaan vuosittain 15–18 miljoonaa kiloa. Mansikasta odotetaan kahta satoa kesässä.

Torimyyjä Ancelikh Kaspinen sanoo, että tukkumyyjät polkevat hintoja. Muut kauppiaat eivät pysty kilpailemaan hintojen kanssa. Sanna Jompero-Lahokoski

”Seuraavaksi helisee Espa” – Kauppatorin kalakauppiaalta synkkä ennustus Helsingin keskustalle, pandemia toi hyvänkin uutisen

Helsingissä mansikan hinnat vaihtelevat riippuen siitä, mistä mansikkansa ostaa.

Kauppatorilla moni kauppias myy viiden kilon mansikkalaatikkoa noin 35 eurolla. Isoista marketeista laatikollisen saattaa päivän hinnasta riippuen saada hieman yli 20 eurolla.

Hintaero närästää torikauppias Materoa.

Mansikan nopea kypsyminen vaikuttaa sen makuun. Sanna Jompero-Lahokoski

– Marketit polkevat hintoja. Ihmiset kuvittelevat, että olemme kauheita roistoja, kun my ymme kauppoja kalliimmalla hinnalla.

Helsingissä jo 8 suurta terassialuetta kilpailee keskenään – "Tästä tulee varmasti ikimuistoinen kesä"

Matero sanoo kuitenkin ymmärtävänsä kauppoja.

– Kaupoille tämä ei ole bisnestä, kuten meille. Heille se on sisäänheittotavara. Hakaniemessä kuulin, että mansikkalaatikoita on torilla myyty 40–45 eurolla. Sittarit myyvät niitä jopa alle 20 eurolla.

Torimyyjä Ancelikh Kaspista harmittaa puolestaan osa Kauppatorilla kauppaa tekevistä torimyyjistä.

– Ongelma täällä on, että tänne on tullut tukkutorimyyjiä. Ei sellaista pitäisi olla. He polkevat hintoja. Me muut emme pysty kilpailemaan tukkureiden kanssa hinnoista. Se on iso ongelma.

Kauppatorin grillin Sami perusti uuden ravintolan yllättävään paikkaan – "Emme yritä tehdä premium-burgereita"

Havis Amandalta häädetyn jäätelökioskin tilalle tuli yllättäen 24/7-jäätelöauto – kaupunki selittää mistä on kyse: "Etteivät ihmiset jää ilman jäätelöä"

"Olin kaukonäköisempi kuin olisin toivonutkaan" – vihreiden mielestä keskustatunnelin voi haudata lopullisesti, kokoomus tekisi laskelmat, eikä "torppaisi ideologisista syistä"

"Lohikeitto ei petä koskaan" – pelkästään Suomenlinnasta löytyy 14 ravintolaa ja naapurisaarilta lisää

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut