Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meilahden huvila katosi, jäljelle jäi 355 negatiivia – vähemmän tunnettu Helsingin kuvaaja ikuisti ilmalaivan Espan yllä ja Makkaratalon edeltäjän

Paikallishistoria: Harrastajakuvaaja asui talossa, joka purettiin Kekkosen takia.

Villa Solhem kätkisi varmaan aarteita, jos se yhä seisoisi kivijalallaan.

Kerran se oli Meilahden ja Munkkiniemen seurapiirielämän keskus. Täällä varttui Ragnar Nyberg – harrastajavalokuvaaja, joka jätti helsinkiläisille perinnöksi ajankuvia 1900-luvun alusta.

355 lasinegatiivin tarinan on pyyhkinyt historian pölyistä tutkija Satu Savia Helsingin kaupunginmuseosta. Hän kirjoitti blogin löydöistään, kun huvila-alue joutui kunnallispoliittisen kärhämöinnin polttopisteeseen.

Vain muistomerkki jäi – Natsimielinen kirjailija määräsi huvilansa hävitettäväksi Meilahdessa

Ragnar oli merikapteeni Bernhard Agaton Nybergin poika. Huoleton huvilaelämä ”kaukana maaseudulla” päättyi kapteenin kuoltua ja perhe muutti keskikaupungille Uudenmaankadulle 1920.

Meilahden huvila 20 eli Solhem purettiin 1974, koska huvilasta oli suora näköyhteys tasavallan presidentin Urho Kekkosen virka-asuntoon Tamminiemeen.

Viimeinen omistaja oli rouva Olga Öller.

Savia innostui Villa Solhemista ja siellä 1910-luvulla otetuista harvinaisista valokuvista, joissa esiintyy perhe, paikallisia ja muita kaupunkilaisia, hevosia, puutarhoja, muotia, purjehdusta, uimahuoneita ja maisemia.

– Ragnar Nybergin kuvissa on myös monta upeaa otosta kadonneista Helsinki-näkymistä ja esimerkiksi Olympiastadionista vuonna 1939. Kuvasta voi nähdä, että tornissa on todellakin katsojia, Savia ilahtuu.

Täällä kuntoilee politiikan kärkikaarti – urheilevista valtionpäämiehistä Kekkonen oli aivan oma lukunsa rappuhyppelyineen

Nyberg työskenteli Suomen Sähkö Osakeyhtiö Gottfried Strömbergillä (nyk. ABB) ja Apotekarnes Mineralvatten -nimisessä yrityksessä. Myös työpaikoltaan hän tallensi kuvia.

– Hänen 1920–1930-luvuilla ottamat valokuvat kaupunkinäkymistä ovat harvinaislaatuisia, Savia arvioi.

Niissä on oltu keskellä tapahtumia, kuten Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n ja kuningatar Victorian valtiovierailun väentungoksessa sekä ilmettelemässä ilmalaiva Graf Zeppelinin ylilentoa Helsingissä 1930.

Nyberg (1895–1975) on ollut samanlainen kuvajournalisti kuin häntä paremmin tunnetut Signe Brander (1869–1942) ja Ivan Timiriasew (1860–1927).

Ragnar Nybergin ottamiin valokuviin voi tutustua Helsinkikuvia.fi –palvelussa

Satu Savian blogin ja kertomuksen siitä, millaista huvilaelämän arki oikeasti oli, löytää Helsingin kaupunginmuseon sivuilta: www.helsinginkaupunginmuseo.fi/2021/06/29/villa-solhem-huvilaelamaa-helsingissa/.

Muistatko Munkkiniemen kreivin? Ikimuistoista Suomi-leffaa ei kuvattukaan Munkkiniemessä – Itä-Helsingistä löytyi sopivampi paikka

Kruunuvuorenlampea ihaillaan jatkossa katselulavoilta – viereen tuleva 13 000 asukkaan alue lisää entisestään käyttöä

Arvohuvilat rannalla saivat uutta elämää – tavoitteena olla helsinkiläisten kesäinen olohuone

Helsingissä sijaitsi saari, jonka näkötorni oli suosittu retkikohde ja jonka puuhuviloissa asuttiin – "Luontoparatiiseja joissa virkistäydyttiin"

"Hemmetin iso urakka" – 1890-luvun harvinaiset hirsitalot siirretään Helsingin keskustasta ja muutetaan asunnoiksi, valitus esteenä