Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuluisuuksia lautasilla – Kuka oli herra Janzon? Entä Chateaubriand?

Ravintolat: Lindströminpihvin historiasta on kaksi eri tarinaa.

Karljohan on hyvin perinteinen helsinkiläinen ravintola Hotelli Tornin ja Yrjönkadun uimahallin kupeessa. Se tarjoaa klassisia annoksia, kuten wieninleikettä, keitettyä kieltä, läskisoosia ja joulun alla jopa lipeäkalaa.

Viikko sitten lounaslistalla oli lindströminpihvi – pihvi, jossa lihan joukkoon on jauhettu punajuurta. Tässä tapauksessa se oli kolminkertainen lindström, koska lisukkeena oli lievästi cayennepippurilla maustettu punajuurikastike ja sivulla säilöttyä punajuurta.

Alkuperäisen reseptin keksi Maria Kristina Lindström (1814-68). Liikenaisella oli herkkukauppa Regeringsgatanilla Tukholmassa. Siellä hän myi pihvejä, jollaisia oli ensimmäisen kerran tarjolla Hotelli Wittissä Kalmarissa vuonna 1862.

Kilpailevan tarinan mukaan ensimmäisen pihvin tilasi pietarilaissyntyinen suomalaisluutnantti Henrik Lindström. Hän olisi vuonna 1862 istunut tukholmalaisessa ravintolassa ja pyytänyt tarjoilijaa tuomaan seurueelleen venäläistyylisen tai tartar-pihviä muistuttavan, raa’asta sisäpaistista tehdyn pihvin, joka sisältäisi hienonnettua sipulia, kaprista ja punajuurta.

Tauno Palon pihviä syödään Elitessä. Savoyssa saa vorschmackia marsalkka Mannerheimin reseptillä. Fredrika Runebergin tortuista on tullut osa suomalaista ruokavuoden kiertoa. Ellen Svinhufvudin kakku oli etelähelsinkiläisen Stellan leipomon kärkituote, joka kuului itsenäisyyspäivään ja kevään juhliin.

Postikorttimaisemia ja herkullisia makuja – Nämä ruokamatkat voit tehdä tunnin päähän stadista

Yleensä kuuluisat ruokalajit ovat ulkomaista lainaa, kuten seuraavat:

Janssoninkiusaus: Basso Pelle Janzon (1844-89), kalastajan poika, laittoi tätä ruokaa oopperan jatkoilla omassa poikamiesboksissaan hyville ystävilleen.

Oskarinleipä: Ruotsin kuningas Oskar II:lle (1829-1907) paistettua vasikanleikettä koristaa hummerin saksista muodostuva ”O” ja kahdesta parsasta tuleva ”II”. Kuninkaallisuudesta viestii viitan värinen choron-kastike.

Stroganoff: Oman aikansa oligarkki Alexander Stroganov (1733-1811) oli suurenmoisista pidoista tunnettu herkkusuu. Hänen ranskalaissyntyinen kokkinsa keksi ruokalajin, josta ensimmäinen kirjallinen maininta on kuitenkin vasta 1871.

Rydberginpihvi: Tukholmalainen liikemies Abraham Rydberg (1780-1845) perusti Ruotsin ensimmäisen hotellin. Tätä jaloa pyttipannua tarjottiin hänen hotellissaan vuoteen 1914, jolloin se purettiin Kustaa Adolfin torilla.

Chateuaubriand: ”Pihvien mersulle” antoi nimensä kirjailijana ja diplomaattina toiminut ranskalainen kosmopoliitti François René Chateaubriand (1768-1848). Suuri ruoanystävä sai nimiinsä myös kastikkeen, timbaalin ja jäädykkeen.

"Helsinkiin kannattaa tulla ihan tämän takia" – uskolliset asiakkaat pitävät kantakaupungin kivijalkaliikkeitä elossa

Tournedos Rossini: Italialainen säveltäjä Gioachino Rossini (1792-1868) rakasti tryffeleitä ja hanhenmaksaa, joita löytyy hänen nimikkopihvistään. Oopperoiden lisäksi hän julkaisi keittokirjan. Myös Giuseppe Verdillä (1813-1901) on oma tournedonsa.

Wallenberg: Ruotsalaisen finanssisuvun mukaan nimetty vasikasta tehty lihapulla. Nykyään on trendikästä tehdä näitä kuohkeita pullia myös riistasta ja kalasta.

Melba: Nimitys muun muassa persikka-, mansikka- ja päärynäjälkiruoalle sekä kastikkeelle. Australialainen koloratuurisopraano Nellie Melba (1861-1931) hurmasi Euroopan ja Amerikan sekä keittiömestarit 1900-luvun alussa.

1980-luvun "luksusruoka" naamioidaan ravintoloissa usein salaatiksi – helsinkiläinen hotelli näyttää, mistä on oikeasti kyse

"Ihmiset ovat vihaisia jos jokin maku vaihdetaan pois, jokaisella on oma suosikkinsa" – Helsingin Jäätelötehdas täyttää 100 vuotta ja luottaa yhä samaan reseptiin

Ei enää vain äijäruokaa – teollisuusalueen lounaspaikassa on nyt salaattejakin 13 erilaista: "Yksikään ei ole kysynyt nakkeja perunamuusilla"

Ihan kuin etelässä! – Helsingin upouudet rantabulevardit ravintoloineen houkuttelevat jopa Espoosta saakka: "Hienoa, että tästä on tullut eläväinen kaupunginosa"

Helsingissä jo 8 suurta terassialuetta kilpailee keskenään – "Tästä tulee varmasti ikimuistoinen kesä"

Espanjalainen viinikahvila avasi ovensa: "Haluamme nostaa Haagan sellaiseksi kuin Roihuvuori on"