Kivikossa lajitellaan tarkasti – "Vaarallisia aineita varten on lukittava kontti"

Jätehuolto: Jäteasemien lavoilta viedään ani harvoin tavaraa luvatta. Moni asiakas maksaa maksun etukäteen.

Kontulalainen Hannu Häyrinen toi perjantaina Kivikon Sortti-asemalle aikamoisen määrän vanhaa elektroniikkaromua.

Lisäksi hänellä oli mukanaan muutamia puolityhjiä maalipurkkeja ja vanha, puinen kirjahylly. Kaikki menivät omiin jätejakeisiinsa.

– On erittäin hyvä, että lajittelu on nykyisin näin tarkkaa. Muistan kyllä ajan, jolloin kerrostaloissa lajiteltiin erikseen suurin piirtein vain lehdet ja paperit. Kaikki muu meni sekajätteisiin, Häyrinen muistelee.

Kivikon Sortti-asemalla on nyt jo melkoinen määrä jätejakeita, sillä jätteiden lajittelumääräykset ovat muuttuneet vuosi vuodelta tarkemmiksi.

Jakeita on jo yli kaksikymmentä – uusimpia tulokkaita ovat eristevillalle ja poistotekstiileille tarkoitetut kuormalavat.

– Asiakkaat ovat olleet hyvin tunnollisia, sillä he haluavat lajitella Kivikkoon tuodut jätteet tarkasti, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Ennen kerrostaloissa lajiteltiin erikseen suurin piirtein vain lehdet ja paperit.

– Viime keväänä käyttöön otettiin lisäksi järjestelmä, jonka ansiosta jätemaksut voi suorittaa jo etukäteen verkossa. Tämä nopeuttaa palvelua ja vapauttaa henkilökuntaa neuvomaan asiakkaita jäteasemilla.

Mäntysen mukaan asemien jätejakeet saavat olla rauhassa, sillä hyvin harvoin niistä edes yritetään viedä sinne heitettyä tavaraa.

– Esimerkiksi vaarallisia aineita varten on varattu lukittava kontti, joka avataan silloin, kun asiakas tuo sinne tarkoitettua tavaraa, Mäntynen mainitsee.

Vuonna 2000 perustetulle Kivikon Sortti-asemalle tehtiin viime vuonna 178 000 käyntiä. Määrä on lähes kolmannes kaikkien Sortti-asemien yhteenlasketusta käyntimäärästä.

– Kivikkoon tuotiin viime vuonna 30 miljoonaa kiloa jätettä. Kaikille Sortti-asemille sitä tuli noin 92 miljoonaa kiloa, Mäntynen laskee.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut