Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuulokkeet aina päässä autossa, pyöräillessä tai kävellessä? – Se voi olla vaarallista, jopa laitonta

Kuunteletko joka paikassa musiikkia tai podcasteja? Kuulokkeet auttavat nauttimaan keskeytyksettä, mutta myös estävät taustamelun ja häiriötekijät.

Kuulokkeiden käyttäminen tien päällä autoilijana, pyöräilijänä, sähköpotkulautailijana tai jalankulkijana voi kuitenkin olla myös vaarallista.

Fordin uusi äänikokeilu osoittaa, että musiikkia kuulokkeista kuuntelevat henkilöt tunnistavat mahdolliset liikenneriskit keskimäärin yli 4 sekuntia hitaammin, kuin ilman kuulokkeita. Tutkimuksessa selvitettiin yli 2000 ihmisen tienkäyttö- ja kuuntelutottumuksia Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta.

Suurin osa osallistuneista sanoi käyttävänsä kuulokkeita liikenteessä. Heistä 56 prosenttia ilmoitti olleensa läheltä piti -tilanteessa tai onnettomuudessa ja 27 prosentilla oli tuolloin ollut päässään kuulokkeet.

Tutkimuksessa käytettiin varta vasten kehitettyä 8D-paikkataajuuskokemusta, joka sijoitti yli 2000 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa mukaansatempaavalle virtuaalikadulle ja mittasi reaktioaikoja mahdollisissa vaaratilanteissa.

Kokemuksen jälkeen useimmat sanoivat, etteivät he enää aio käyttää kuulokkeita liikenteessä, Ford kertoo tiedotteessaan.

Fordin julkaisema Share The Road: Safe and Sound -sovellus käyttää 8D-paikkatekniikkaa, jonka avulla osallistuja upotetaan virtuaalitodellisuuskadulle. Suuntaääni saavutetaan panorointi- ja tasausprosessilla, jonka avulla sovellus voi luoda erittäin realistisia äänimerkkejä, kuten takaapäin lähestyvän pelastusajoneuvon.

Osallistujien reaktioajat näihin vaaroihin mitattiin kolmessa eri skenaariossa, sekä musiikin soidessa käyttäjän kuulokkeista, että ilman. Musiikin soidessa osallistujat olivat keskimäärin 4,2 sekuntia hitaampia tunnistamaan tieliikenteen vaarat ja reagoimaan niihin.

Kysymyksillä ennen ja jälkeen tutkijat pystyivät tunnistamaan, kuinka tehokkaasti sovellus muutti tieturvallisuutta koskevaa tietoisuutta ja asenteita.

Ennen kokemusta 44 prosenttia ihmisistä sanoi, että he eivät käytä kuulokkeita liikenteessä. Tutkimuksen jälkeen 58 prosenttia sitoutui olemaan koskaan käyttämättä niitä – määrä kasvoi 31 prosenttia. Lisäksi 64 prosenttia vähemmän aikoi käyttää kuulokkeista liikkuessaan.

Sovelluksen voi ladata puhelimeensa maksutta osoitteessa https://fordsharetheroad8d.com/.

Aiemmin tiimi kehitti WheelSwapin, joka kannustaa autoilijoiden ja pyöräilijöiden väliseen empatiaan korostamalla huolimattoman ajamisen mahdollisesti kohtalokkaita seurauksia.