Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Kelan tukia huijataan – tuloja jätetään ilmoittamatta, euromääriä väärennetään, puoliso kirjoille vanhempiensa luokse...

Tukipetokset: Viranomaisyhteistyötä, myös ulkomaille, voisi opinnäytetyöhön haastateltujen Kelan asiantuntijoiden mukaan parantaa.

Perustoimeentulotuen siirto Kelan maksamaksi 2017 näkyy väärin perustein maksettujen etuuksien lisääntymisenä.

Kaiken kaikkiaan ilmoituksia väärinkäytöksistä tehdään vuosittain kuitenkin vain hyvin vähän. Vuonna 2019 Kela ratkaisi yhteensä 2 402 etuusväärinkäytösepäilyä, joista vajaat 500 kappaletta koski perustoimeentulotukea. Toimeentulotukea sai Kelalta samana vuonna kuitenkin liki 400 000 suomalaista, euromääräisesti yhteensä 698 miljoonaa euroa.

Perhe kahmi isän ja lapsen tekaistulla näkövammalla yli 100 000 euroa Kelan tukirahaa

Keväällä 2021 julkaistu liiketalouden AMK-opinnäytetyö pureutuu perustoimeentulon väärinkäytöksiin.

Huijaukset paljastuvat yleensä, kun Kelan etuuskäsittelijä huomaa asiakkaan tiedoissa jotain epäilyttävää.

Kelan asiantuntijoiden mukaan yleisimpiä tekotapoja perustoimeentulotuen väärinkäytöksissä ovat ilmoittamatta jätetyt tulot, tilit ja varallisuus sekä asiakirjaväärennökset ja ilmoittamatta jätetyt olosuhdemuutokset.

Nyt se sanotaan Helsingissä suoraan: Osalla ei ole taloudellista motivaatiota mennä töihin – "Pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole muuta tavoitetta kuin työttömyysturvan saaminen"

Asiakirjaväärennöksissä muokataan esimerkiksi tiliotteiden, palkkalaskelmien tai laskujen summia ja erä- tai maksupäiviä. Avoliittoja voidaan peitellä muuttamalla puolison osoitetiedot poste restanteen tai vanhempien luokse. Ulkomailla oloa voidaan myös peitellä, samoin vankilaan meno jättää ilmoittamatta.

Väärinkäytösepäilyjä havaitaan esimerkiksi etuustyön yhteydessä, kun käsittelijä havaitsee väärennetyksi epäilemänsä asiakirjan. Tällaisia asiakirjoja voivat olla muun muassa vuokrasopimus tai lasku. Väärinkäytöksiä voidaan havaita myös muilta toimijoilta tulevien ilmoitusten perusteella.

Ilmoituksia saadaan muun muassa vuokranantajalta, sosiaalitoimelta, vankilasta, rajavartiolaitokselta ja Maahanmuuttovirastolta. Kelan käytössä olevien työkalujen, esimerkiksi tulorekisterin ja verotustietojen, avulla voidaan havaita ansiotuloja sekä varallisuutta. Rahalaitostiedustelun avulla saadaan tietää asiakkaan olemassa olevat pankkitilit Suomessa.

Kelaan tulee myös ilmiantoja väärinkäytöksistä.

Läheskään kaikilla nuorilla ei Helsingissä ole pääsyä nettiin – "Tämä syrjäyttää heidät jo peruskoulussa"

Opinnäytetyöhön haastateltujen asiantuntijoiden mukaan väärinkäytösten taustalla syynä ovat usein henkilöiden taloudellinen ahdinko, peliongelmat, rahan ahneus sekä tietämättömyys, millaisista olosuhdemuutoksista Kelaan tulisi ilmoittaa.

Kelalla on useita työkaluja väärinkäytösepäilyjen tutkimiseksi ja havainnoimiseksi. Etuustyön yhteydessä tehtävä havainnointi on tärkeä osa väärinkäytösten löytämisessä, samoin eri viranomaisten kanssa tehtävä yhteistyöä.

Väärinkäytösepäilyjen tutkimisen helpottamiseksi asiantuntijat toivoisivat vielä lisää työkaluja sekä yhteistyömahdollisuuksia. Ulkomaan tileihin sekä varallisuuteen liittyvä yhteistyö helpottaisi tiedon saantia henkilön ulkomailla olevista rahoista ja varallisuudesta.

Muiden viranomaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä tiedonkulkuun toivotaan lisää nopeutta. Mikäli asiantuntijat saisivat lisää valtuuksia esimerkiksi olla yhteydessä ilman asiakkaan lupaa suoraan vuokranantajiin, se helpottaisi tutkintatyötä.

Meneillään on Kelassa myös kokeiluja, joiden avulla kartoitetaan, voitaisiinko tulevaisuudessa saada jokin tekninen ratkaisu väärinkäytösten tarkempaan seulomiseen. Tällainen olisi it-ajo, joka havaitsisi esimerkiksi väärennetyt asiakirjat, joita ei ole manuaalisesti huomattu.

Jopa yli 60 000 kotia elää kokonaan Kelan varassa – surullinen tilasto etenkin 18–24-vuotiaista

Vuonna 2019 kaikkiaan 1 309 väärinkäytösepäilyä annettiin Kelasta edelleen poliisin tutkittavaksi, yleisin epäilty rikosnimike on petos. Etenkin jos hakemuksen liitteeseen on esimerkiksi väärennetty summia, on teon tahallisuus helpompi osoittaa.

Euromääräinen keskiarvo kaikissa Kelan väärinkäyttöepäilyissä vuonna 2019 oli noin 4 900 euroa, eniten väärinkäytöksiä liittyi työttömyys-, asumis-, ja perustoimeentulotukeen.

Kela perii opintotukea takaisin 44 000 opiskelijalta

Korona lisäsi vain vähän toimeentulotuen tarvetta – eniten tuen tarve kasvoi nuorilla naisilla

Viiden lapsen yksinhuoltaja Kirsi Vento stressaa yllättävistä menoista ja miettii, mistä voisi säästää – "Vaikka rahaa olisi kuinka paljon, ajattelisin ekologisesti ja kierrättäisin"

Uusi etuus vireillä: 723 e/kk, mikäli olet ottanut lapsesi pois koulusta tai tarhasta

Tukiuudistus nosti kuluja kolme kertaa arviota enemmän – eduskunta jäi ilman tarvittavia tietoja