Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

KHO: Suomessa syntynyt Somalian kansalainen karkotetaan rikosten takia – osoittaa puuttuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan

Suomessa syntynyt Somalian kansalainen voidaan karkottaa Somaliaan, on Korkein hallinto-oikeus linjannut tuoreella päätöksellä, jolla se ei muuttanut hallinto-oikeuden aiempaa päätöstä asiasta.

Somalian kansalainen syntyi 1993 Suomessa ja sai tuolloin ensimmäisen oleskelulupansa Suomeen. Hän sai Suomeen pysyvän oleskeluluvan marraskuussa 1997.

Hänen vuonna 2015 ja 2019 syntyneet lapsensa ovat Suomen kansalaisia. Lapsista vanhin on otettu huostaan vuonna 2017.

Hallinto-oikeuden päätökseen muutosta hakenut mies asuu kertomansa mukaan vuonna 2019 syntyneen lapsensa ja tämän äidin kanssa.

Hän ei ole koskaan käynyt Somaliassa, eikä hänellä ole siellä turvaverkkoa.

Poliisi esitti elokuussa 2017 miehen karkottamista kansalaisuusvaltioonsa Somaliaan rikoksiin syyllistymisen perusteella. Maahanmuuttovirasto päätti karkottaa miehen Somaliaan ja määräsi hänet Schengen-aluetta koskevaan kolmen vuoden mittaiseen maahantulokieltoon.

Mies oli tuomittu ensimmäisen kerran vuonna 2010 ehdolliseen vankeusrangaistukseen nuorena henkilönä tehdyistä 11 ryöstöstä, varkaudesta, pahoinpitelystä ja pakottamisesta. Täysi-ikäisenä hänet on tuomittu ryöstöistä, varkauksista ja varkauden yrityksistä, pahoinpitelyistä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta, vahingonteosta, lievästä vahingonteosta, laittomista uhkauksista, petoksista, maksuvälinepetoksista, väärän henkilötiedon antamisista, huumausaineen käyttörikoksista, törkeistä rattijuopumuksista, törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista, liikenneturvallisuuden vaarantamisista sekä kulkuneuvon kuljettamisista oikeudetta.

Vuosien 2010–2017 välisenä aikana henkilö oli tuomittu kaikkiaan 10 eri vankeusrangaistukseen, joiden pituus oli vaihdellut 40 päivän mittaisesta vankeusrangaistuksesta 1,5 vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Korkein hallinto-oikeus katsoo, että ulkomaalaislain mukaiset edellytykset miehen karkottamiseksi täyttyvät. KHO otti yhtäältä huomioon miehen vahvat siteet Suomeen sekä perhe-elämän suojan ja lasten edun ja toisaalta hänen yhteiskunnan turvallisuudelle aiheuttamansa pitkäaikaisen ja vakavan uhan, jonka ei voitu arvioida poistuneen ja joka toistuvuudellaan osoitti myös rikosten uusimisen vaaraa.

Rikosten jatkuvuus, määrä ja laatu osoittavat KHO:n mukaan puuttuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, eikä asiaa muuta se, että rikoksiin liittyy päihteiden käyttöä ja että ne ovat alkaneet nuoruudessa.

KHO ei myöskään katsonut, että mies olisi vaarassa Somaliassa.

Tämän vuoksi henkilö voitu määrätä karkotettavaksi Somaliaan sekä kolmen vuoden mittaiseen maahantulokieltoon ja KHO hylkäsi hakijan valituksen.