Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki on maailman kolmanneksi paras asuinkaupunki – näissä asioissa on kuitenkin reilusti parannettavaa

Helsinki on listattu maailman kolmanneksi parhaimmaksi kaupungiksi asua, selviää tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta. Paras oli Lontoo ja toiseksi paras New York.

Kyseessä on konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin ja BCG Henderson Instituten tekemä kansainvälinen Cities of Choice -selvitys, jonka tutkimuksessa käytettiin 155:tä mittaria. Kyselyyn osallistui 25 000 asukasta 80:sta eri kaupungista.

Kaupunkien arvostelussa parhainta asuinkaupunkia mitattaessa kriteerit jakautuivat viiteen arvioitavaan asiaan: elämänlaatuun, taloudellisiin mahdollisuuksiin, sosiaaliseen pääomaan, asukkaiden ja viranomaisten vuorovaikutukseen ja muutosvauhtiin. Kategorioihin kuului yhteensä 27 arviointikohtaa.

Helsinki menestyi hyvin kaikissa arviointikategorioissa, mutta arviointikohdissa oli huomattaviakin eroja.

Parhaiten Helsinki menestyi elämänlaatua arvioivassa kategoriassa. Helsinkiläisten elämänlaatua heikensi puolestaan ilmasto.

Taloudelliset mahdollisuudet -kategoriassa tulojen tasa-arvoon liittyen Helsinki arvioitiin sijoille 1–9. Sen sijaan liiketoimintamahdollisuuksiin liittyen se arvioitiin sijoille 37-45. Suhteellisesti heikoimmin Helsinki menestyi muutosvauhti-kategoriassa. Siinä Helsinki menestyi heikosti etenkin elämänlaadussa ja taloudellisissa mahdollisuuksissa.

– Helsinki menestyi arvioinnissa erittäin hyvin, mutta kaupungin tulevaisuuden menestyksen ja kehityksen kannalta on tietysti tärkeää kiinnittää huomioita myös niihin kohtiin, joissa sijoitus oli häntäpäässä. Punaisena Helsingin osalta vilkkuivat esimerkiksi liiketoimintamahdollisuudet ja taloudelliset mahdollisuudet, kertoo BCG:n Suomen toimitusjohtaja Kaori Uehigashi tiedotteessa.

Ihmisten onnellisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttaa monella tavalla se, missä ja miten asumme, muistuttaa Uehigashi, joka kiittelee myös tutkimuksen laaja-alaisuutta.

– Erilaisia kaupunkivertailuja on monenlaisia, mutta yleensä niiden haasteena on se, että kaupunkia arvioidaan varsin kapeasta näkökulmasta. Tässä tutkimuksessa näkökulmat yhdistetään, mikä tekee Helsingin hyvästä sijoituksesta erityisen hyvän. Tämä yhdistettynä muihin hyviin sijoituksiin, joita Helsinki ja Suomi kokonaisuudessaan ovat saaneet esimerkiksi onnellisuustutkimuksissa kertoo, että meillä on hyvä elää.

Tutkimuksen top 10:n listalle päätyi Suomen kannalta maantieteellisesti ei niin läheisiä naapurimaita. Tanskan Kööpenhamina sijoittui neljänneksi. Seuraavaksi listalla olivat Abu Dhabi, Madrid, Peking ja Wien.

Lisätietoa tutkimuksesta löytyy täältä.