Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syntymäsokea hieroja Heikki, 46, on pitänyt omaa vastaanottoa Helsingissä jo yli 20 vuotta: "Sokeudesta on ollut höytyä"

Yrittäjä: Syntymäsokeus ei ole estänyt Heikki Lämsää toteuttamasta haaveitaan.

Ruoholahdessa 22 vuotta omaa hierontayritystä pitänyt Heikki Lämsä 46, tiesi jo lapsena, mitä haluaa isona tehdä. Hierojan ammatti oli ollut Lämsän haaveammatti pienestä pitäen.

– Tiesin jo lapsena, mitä haluan tehdä. Minua on aina kiinnostanut se, mitä ihon alla tapahtuu. Ja miten voin muuttaa tilannetta, jos joku kohta on kipeä.

Peruskoulun jälkeen Lämsä Kuusamosta 16-vuotiaana opiskelemaan Arla-instituuttiin Espooseen. Muutettuaan Leppävaaraan mies alkoi selailla puhelinluettelon Keltaisia sivuja ja soitella läpi kuntosaleja, joissa tarvittaisiin hierojaa. Syntymäsokeus ei ole estänyt haaveiden toteuttamista ja elänyt vahvasti näkevien maailmassa.

– Minulle on aina ollut luontevaa olla kontaktissa näkevien kanssa. Koulussa kaikki kaverinikin olivat näkeviä.

Lämsä valmistui hierojaksi vuonna 1997. Seuraavana vuonna hän perusti oman yrityksen, Massage Don Maxin. Onko työ vastannut odotuksia?

– Ehdottomasti. Sokeudesta on ammatillisesti ollut paljonkin höytyä. Tuntoaistini on vahva. Tässä työssä käytän paljon tuntoaistia, mutta aistin hyvin myös ilmapiiriä ja sitä, minkälainen energia ympärilläni on.

Asiakkailta saadun palautteen mukaan Lämsän kädet ovat suorastaan maagiset ja ne löytävät nopeasti kireimmät lihakset.

Vuosien varrella Lämsälle on kehittynyt iso ja laaja asiakaspiiri. Tutut asiakkaat varaavat aikoja pitkienkin aikojen päähän.

– En juurikaan ole panostanut mainontaan, koska uudet asiakkaat tulevat pitkälti vanhojen kautta. Nuorin on ollut kahdeksan päivän ja vanhin 94 vuoden ikäinen.

Osin sokeudesta, mutta myös ajanhallinnasta johtuen Lämsä ei itse ota ajanvarauksia vastaan. Sen tekee ulkopuolinen avustaja. Ajan varaaminen tapahtuu sähköpostilla tai tekstiviestillä.

– Se toisaalta vapauttaa minut myös tekemään muita asioita, sanoo Lämsä tarkoittaen hierontojen lisäksi muun muassa siivousta ja pyykinpesua.

Punavuoressa asuva Lämsä kulkee työmatkat itsekseen kävellen käyttäen apuvälineenä valkoista keppiä. Helsingin ydinkeskustaan hän ei kuitenkaan yksin mielellään lähde.

– Siellä on niin paljon hälinää ja piippauksia, että koen oloni siellä turvattomaksi liikkua yksin. Joudun väistelemään myös skootteja, jotka jätetään usein keskelle tietä.

– Näen valoja. Erotan yön ja päivän, mutta varjoja en erota, mies kertoo näkökyvystään.

Vapaa-ajalla Lämsä matkustelee ja harrastaa avovaimonsa kanssa ajoretkiä 250-kuutioisella skootterilla. Enää Lämsä ei itse aja, nuorempana kylläkin. Suljetuilla teillä ja valvotusti.

– Olen ajanut autolla, traktorilla, mönkijällä, moottorikelkalla ja moottoripyörällä. Sitä en enää tekisi, mies hymyilee moottoripyöräajojaan.

Mäkeä mies ei myöskään enää hyppäisi.

– Nuorena hypimme suksilla porukalla mäkeä kotipaikkakunnallani Kuusamossa. Veli seisoi hyppyrinnokassa ja huusi koska pitää ponnistaa. Sitäkään en enää uskaltaisi tehdä.