Tokioon olympialaisiin valitut yleisurheilijat valmistautuvat reilun viikon päästä alkaviin kisoihin, jotka käydään todennäköisesti myös sään puolesta poikkeusoloissa.
Onni on se, että niihin valmistutuminenkin on sujunut poikkeusoloissa.
– Kun Suomessakin on näin lämmin, ei lämpöön totuttautumiseen ole tarvinnut panostaa, naurahtaa Tampereen Pyrintöä edustava 7-ottelija Maria Huntington.
Monelle urheilijalle sopeutuminen esimerkiksi kymmenen astetta kesän keskilämpöä korkeampaan kilpailulämpötilaan on haastava paikka.
Tokiossa 50 kilometrin kävelyyn osallistuva Aleksi Ojala tekee viimeiset pitkäkestoiset harjoitteensa Suomessa ja lähtee Sapporon kisakylään valmistautumaan ja totuttautumaan.
Tosin 28-vuotiaan Urjalan Urheilijoiden kävelijän lajissa kuumuus on suurin haaste kilpailun aikana.
– Ennen kisaa on tarkoitus käyttää kylmäliivejä. Niistä saa pienen hyödyn kilpailuun ennen kuin kuumuus iskee kisassa.
Ojala rikkoi olympiarajan kävellessään 50 kilometriä aikaan 3.48,25 Tsekin Podebradyssä toukokuussa. Itävallan Götzisissä toukokuun lopulla 6318 pistettä otellut Huntington pääsi kisoihin lopulta rankingsijoituksellaan.
Halli-EM-pronssia talvella voittanut Tampereen Pyrinnön korkeushyppääjä Ella Junnila ylitti kisarajan tuloksella 196 jo talvella.
– Ei ole tarvinnut kesällä hönkiä mihinkään ja on voinut keskittyä siihen, että Tokiossa elokuussa kulkee, tiivistää Junnila.
Vaikka korkeushyppy on räjähtävä laji, on itse kilpailutapahtuma kestävyyssuoritus. Ennen kaikkea karsinnassa urheilijan pitää valmistautua olemaan tuntikausia kuumalla stadionilla.
– Meillä suoritus on lyhyt ja palautumisaika pitkä, mutta odottaminen kysyy henkistä kanttia. Ei sitä fyysisesti voi harjoitella, mutta tilanne pitää osata ottaa rauhallisesti ja käydä sitä etukäteen läpi mielessään.
Myös Huntington korostaa henkistä valmistautumista. Urheilija käy mielessään tarkasti läpi kahden kisapäivän kulun laji lajilta.
– Myös väliajat pitää käydä läpi. Monesti juuri siirtymä lajista toiseen on ottelijalle haastavinta.
Myös ottelupäivät venyvät aamusta iltaan, joten tankkaamisen onnistuminen voi ratkaista suorituksen.
– Pitää syödä paljon. Kaikki, mitä elimistöön saa, pitää ottaa. Voivat olla ihan herkkujakin. Usein nukun päivän aikana myös päiväunet.
Tokion olympiakisat järjestetään 23.7.–8.8.