Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Etäopiskelu kasvattanut tilan tarvetta – Vuokraturva: opiskelijalla nyt aiempaa helpompaa saada asunto jopa hyvältä paikalta

Laura Heino

Etäopiskelu näkyy asumistarpeissa ja monelle opiskelijallekin kelpaa väljempi asunto, toteaa Suomen opiskelija-asunnot SOA ry keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa.

Pahimman koronatilanteen ajan asukkaiden yhteiset opiskelutilat olivat korkeakoulujen opiskelutilojen tavoin suljettuina. Etäopiskelun ja verkkoluentojen vakiintumisen sekä korkeakoulujen tilan käytön karsimisen myötä yhteiset opiskelutilat saattavat kuitenkin yleistyä. Myös isompien asuntojen kysyntä kasvanee tulevaisuudessa.

– Kun koko elämä keskittyy kotiin, pieni yksiö tai soluhuone voi tuntua ahtaalta. Siksi etätyöläisten tavoin monella opiskelijallakin heräsi kiinnostus lisäneliöihin, yhdistys kuvailee.

Koronasta aiheutunut kansainvälisten opiskelijoiden kato jätti viime vuonna soluasuntoja vapaiksi, jolloin opiskelija-asuntoja oli tavallista enemmän tarjolla. Se avasi opiskelijoillekin mahdollisuuden väljempään asumiseen. Osa opiskelija-asuntoyhteisöistä tarjosi asukkailleen mahdollisuutta vuokrata koko soluhuoneisto itselleen pieneen lisähintaan.

– Kokeilut osoittivat, että opiskelijoillekin kelpaa lisätila. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat markkinahintoja edullisempia, joten niissä opiskelijabudjetillakin voi olla mahdollisuus lisähuoneeseen, sanoo Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.

Monessa korkeakoulussa etäopinnot jatkuvat tulevana syksynä ainakin osittain. Korkeakoulujen opiskelutilojen avaaminen riippuu tautitilanteesta ja tilojen käyttöön voi liittyä rajoituksia. Opiskelijoilla voi siis syksyllä olla jälleen edessä tilanne, jossa opiskelut ja muu elämä pakkautuvat samojen seinien sisään.

– Jos opiskelu samassa tilassa vaikkapa nukkumisen kanssa arveluttaa, kannattaa selvittää, josko paikallisesta opiskelija-asuntotarjonnasta löytyisi väljempiä vaihtoehtoja, Lehtoruusu vinkkaa.

Poikkeusolosuhteet ovat kirittäneet korkeakoulujen digiloikkaa ja jatkossa kasvava osa opinnoista tehdään etänä. Korkeakoulut pyrkivät tehostamaan tilankäyttöä ja myös opiskelutilat voivat joutua tulilinjalle. Lehtoruusun mukaan opiskelutapojen muutos voi heijastua opiskelijoiden asumistarpeisiin. Mikäli opiskelutiloja ei kampuksilla riitä, opiskelijat saattavat tarvita lisätiloja asuntoihin tai niiden yhteyteen.

Vuokramarkkinoilla etäopiskelupainotteinen tilanne on suotuisa opiskelijoilla, jotka muuttavat opiskelupaikkakunnalle.

– Vuokra-asunnosta ei joudu taistelemaan eikä kymmenien katsojien massanäyttöihin osallistumaan. Nuorillekin asunnonhakijoille pystytään tarjoamaan henkilökohtaista palvelua, ja on jopa suhteellisen helppoa saada mieleinen asunto hyvältä paikalta, Vuokraturvasta kerrotaan.

Edellytyksenä kuitenkin on kunnossa olevat luottotiedot. Nuorten aikuisten, joilla on maksuhäiriömerkintä, kohdalla vuokra-asunnon saaminen usein edellyttää maksukykyisen vanhemman, isovanhemman tai maksukykyisen läheisen antamaa takausta.

– Keväällä lausuntokierroksella ollut lakiluonnos ehdottaa, että maksuhäiriömerkintä poistuisi kuukauden päästä merkinnän perusteena olleen maksun suorittamisesta. Henkilökohtaisesti ymmärrän lakimuutoksen tavoitteet ja hyvät puolet. Silti kannan samaan aikaan huolta siitä, mahdollistaisiko muutos jo nyt varsin huolestuttavien nuorten velkakierteiden piilottelun, pitenemisen ja pahenemisen. Jotta niin ei kävisi, muutos olisi mielestäni syytä ajoittaa samaan hetkeen, jolloin suunnitteilla oleva positiivinen luottorekisteri tulee käyttöön. Tällöin pienestä ja jo hoidetusta maksuhäiriöistä nyt karvaasti kärsivän nuoren asema aidosti paranisi vuokra-asuntomarkkinoilla. Eikä kävisi esimerkiksi niin, että kun pidemmän ajan maksuongelmista ei ole tietoa, vuokranantajien varovaisuus kasvaa ja entistä useampi nuori aikuinen tarvitsee takaajan saadakseen vuokra-asunnon, toteaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.