Urheilumuseon kautta pääsee kierrokselle myös Olympiastadionille – "Tarinoita, jotka ovat piirtyneet syvälle suomalaisten muistiin"

Historia: Stadionin remontti sulki paikan viideksi vuodeksi.

Heti kun Urheilumuseo saatiin viime vuoden lokakuussa auki, pandemia sulki sen marraskuussa. Nyt museo on ollut auki toukokuun 17. alkaen.

Urheilumuseo on muutakin kuin vain mitalistien tähtisadetta.

– Emme keskity pelkästään kilpaurheiluun. Olemme myös liikunnan tulkitsijoita. Liikunta on Suomen suurin kansalaisten vapaa-ajanviete. Lähes jokainen suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa urheiluseurassa tai yhdistyksessä, näyttelypäällikkö Kalle Rantala selventää.

– Koko Eläintarhan alue on suomalaisen urheilun kehto. Täällä riittää tarinoita, jotka ovat piirtyneet syvälle suomalaisten muistiin.

Nyt avatun vaihtuvan näyttelyn aiheena on Olympiastadionin historia ja sen monipuoliset tapahtumat. Näyttely on auki vierailijoille puoli vuotta.

– Meillä on vierailijoille stadionin kanssa yhteiskierros. Tunnin kierros on Urheilumuseon suunnittelema, siitä on 20 minuuttia museolla ja alkuosa muualla stadionilla.

Jos urheilu ei kiinnosta, museoon kannattaa mennä silti. Parikymppinen Mette Mäkinen haluaa nähdä uudistetun stadionin.

– En ole käynyt siellä koskaan, ja samalla näkisin Urheilumuseon, Mäkinen innostuu.

– Meillä urheilukulttuuri avautuu laajemmin kuin vain urheilun välityksellä. Sidomme sen usein myös ympärillä olevaan yhteiskuntaan ja aikaan. Täällä jokainen vierailija voi palata niihin tunteisiin, joita on kenties kokenut kotisohvalla urheilutapahtuman ilon hetkellä, markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Taina Halsti lisää.

Myös konkreettiset mitalit löytyvät. Asusteita ja lajeihin liittyvää rekvisiittaa löytyy eri aikakausilta. Kilpailuja voi muistella eri audioiden välityksellä.

– Näyttelyllä haluamme inhimillistää sankarit - tehdään heistä helpommin lähestyttäviä kaikille tuttujen esineiden kautta, Rantala valistaa.

Koko museon alkuperäinen tausta on ollut lisätä urheilun ja liikunnan arvostusta. Valtionavustukset ovat iso osa toiminnan taloudellista selkänojaa. On myös yrityskumppaneita, lipputuloja ja tehokas tietopalvelu, jotka tuovat tuloja.

– Media kysyy meiltä koko ajan erilaista kerättyä tietoa liikunnasta ja urheilusta. Teimme myös jääkiekon MM-kisojen taustoittavan mediapaketin eri medioille. Asemamme tiedon tuottajana on objektiivinen eikä meillä ole sidoksia mihinkään, Rantala painottaa.

Vierailijoita odotetaan tänä vuonna noin 50 000. Luku on haastava, pandemiatilanne ja rajoitukset vaikuttavat paljon museoalaan ja ihmisten liikkumiseen.

Elämyksellisten näyttelyiden lisäksi museolla on tarjolla koko suomalaisen urheilun muisti. Arkiston ja kirjaston kokoelmat käsittävät kaikkiaan 2 500 hyllymetriä tietoa sekä 500 000 valokuvaa.

– Olemme saanet hienoa ja kiittävää palautetta vierailijoilta, Halsti myhäilee tyytyväisenä.

Pyttykerho palaa kentälle – pääkaupungin erikoisimpiin kuuluva urheilu- ja kulttuuri-instituutio herää koronakoomasta

Voidaanko legendaarisella Eläintarhan kentällä urheilla viime kesän tapaan? – "Vahva usko"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut