Kaupungin remontti pilasi skeittipuiston "käyttökelvottomaksi" –  kuva: "Jos tämä on lopputulos, olisi pitänyt jättää kunnostamatta"

Skeittipuisto: Remontti pilasi Tullikirjurin skeittipuiston käyttäjien mukaan lähes täysin. Kaupunki lupaa vuoropuhelun jatkuvan lomien jälkeen.

Tullikirjurin skettipuisto on osan käyttäjien mukaan pilattu kesäkuussa valmistuneella remontilla. Muun muassa betonipintojen päälle on laitettu asfalttia. Frans Tihveräinen

Sanna Jompero-Lahokoski

Tullikirjurin skeittipuistoon tehtiin kesäkuussa pintapäällysteiden remontti, joka osan käyttäjien mielestä pilasi skeittipuiston niin pahasti, ettei sitä voi enää käyttää.

Remontissa puiston vanhan asfaltin päälle tehtiin uusi. Myös osa aiemmista, skeittipuistoille tyypillisistä betonipinnoista jäi asfaltin alle.

– Kaikista kivoimmat jutut olivat juuri ne betonikornerit ja -heitot. Nyt paikan skeittauksen kannalta tärkeimmät elementit ovat pilalla. Tämä on aivan järjetön juttu, tuhahtaa ja kiroilee puistoa ennen remonttia lähes päivittäin käyttänyt, yli 20 vuotta skeitannut Frans Tihveräinen, 34.

Asfaltointi on käyttäjien mukaan pyöristänyt aiemmin teräviä ja skeittauksessa olennaisia betonipintoja. Toinen ongelma parkissa on se, että kaksinkertainen asfaltti on vääristänyt hyppyreiden ja luiskien mittasuhteita.

– Jos tämä on kunnostuksen lopputulos, olisi pitänyt jättää kokonaan kunnostamatta. Ainoa hyvä asia on se, että asfaltti on nyt parempi, Tihveräinen sanoo.

Lähellä Tullikirjuria asuva skeittiaktiivi sanoo remontin myötä joutuvansa matkamaan nyt hyvän ja kriteerit täyttävän parkin perässä jopa Länsi-Vantaalle asti.

Skeittiparkki on nyt käyttökelvoton.

– Tässä lähellä ei ole enää mitään kunnollista skeittipaikkaa, kun tämäkin mentiin pilaamaan ajattelemattomasti. Nyt olen käynyt muutaman kerran Myyrmäessä. Siellä on todella hyvä parkki.

Remontti toteutettiin, koska asfaltti oli paikka paikoin huonokuntoinen. Käyttäjiä ei kuitenkaan kuultu ennen remontin aloittamista.

Asfaltti on paikka paikoin röpelöistä. Frans Tihveräinen

Remontin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi kaupungin oma rakentamisyksikkö Stara. Paikkaa hallinnoi kaupungin nuorisopalvelut.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka kertoo yksikkönsä saaneen palautetta remontista.

– Kyllä olemme saaneet palautetta. Vuoropuhelu on parhaillaan menossa ja keskusteluita on käyty.

Vuorovaikutusta aktiivien kanssa jatketaan Vatkan mukaan lomien jälkeen.

– Selvitämme tilannetta tarkemmin elokuussa, että mitä voimme nyt tehdä.

Vatka sanoo yllättyneensä yhdestä asiasta.

– Se on ollut yllätys, miten voimakasta palaute on ollut. Se on myös sellainen asia, josta täytyy ehdottomasti ottaa jatkossa opiksi.

Mutta miksi käyttäjiä ei kuultu ennen remonttia?

– Syy oli, että siellä ei tehty mitään toiminnallista muutosta. Kyseessä oli ainoastaan päällysteen uusiminen. Staran suunnittelijoiden joukossa on ollut kyllä myös skeittitaustaa, Vatka puolustaa lopputulosta.

Rappusissa betonipintaa vielä on. Frans Tihveräinen

Myös Tullikirjurin skeittipuiston Facebook- ja Instagram-sivuilla on käyty keskustelua asiasta.

– Skeittiparkki on nyt käyttökelvoton. Vaikka Tullikirjuri oli rapistumassa hiljalleen ei ratkaisua voi perustella turvallisuudella, yksi kirjoittaa.

– Miksi ihmeessä ei ollut mahdollista kuulla käyttäjiä? kyselee toinen.

Asfaltointi vääristi käyttäjien mukaan myös skeittipuiston mittasuhteita madaltaen niitä. Frans Tihveräinen

Noin 20 vuotta skeittausta niinikään harrastanut kuntapoliitikko Vesa Korkkula (vas.) kritisoi myös remonttia.

– Tällaista vastaavanlaista ei ole aiemmin koskaan tapahtunut Helsingissä, että remontti olisi mennyt näin pieleen. Lopputulos on surkea. Kukaan, joka oikeasti tietää skeittiparkeista, ei olisi toteuttanut sitä tällä tavalla.

Nyt ainoat vaihtoehdot tilanteen korjaamiseen olisi Korkkulan mukaan joko ottaa asfalttikerrokset kokonaan pois ja laittaa uusi tilalle tai tehdä täsmäkorjauksia.

Elokuusta alkaen varavaltuutetuksi tipahtava Korkkula lupaa jatkossakin ajaa Helsingissä asianmukaisten skeittipuistojen asiaa.

– Aion viedä asiaa eteenpäin, ettei tällainen olisi enää mahdollista. Valtaosa Helsingin skeittipaikoista on onnistunut loistavasti. Tämä on poikkeus. Tällaista ei ole ennen ollut. Ongelma olisi vältetty, jos lajin harrastajia oltaisiin kuultu.

Lue: Vaarallinen leikkipuistoilmiö riesana skeittipuistoissa – Lajin harrastaja ja isä: "Vanhemmilla pitäisi herätä ymmärrys"

Kaupunki estää skeittausta "vauhdintappajilla" – Kalasatamassa pelätään uusien katukivien teräviä reunoja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut